National

Valeriu Gheorghiță, declarații după ce mai multe state europene au oprit temporar vaccinarea

Publicat: 11 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valeriu Gheorghiță declarații după ce mai multe state europene au oprit temporar vaccinarea
Valeriu Gheorghiță, şeful campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19 din România

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat joi, la Antena 3, după ce mai multe state europene au oprit temporar vaccinarea cu AstraZeneca (Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Italia, Danemarca, Austria, Islanda) pentru că s-a semnalat apariția unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu respectivul ser, că în România nu s-au înregistrat asemenea cazuri dar că oricând vaccinarea cu AstraZeneca ar putea fi oprită dacă apare cel mai mic semn de îndoială.

„Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariția unor cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Antena3.

Acesta a precizat că, până în 9 martie, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3 milioane de persoane vaccinate cu vaccinul de la AstraZeneca.  „Lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare presupune aproximativ 1,6 milioane de doze, care au fost distribuite în circa 17 țări europene. Aș menționa că România nu a primit doze din acest lot”, a mai spus Valeriu Gheorghiță. El a indicat că oprirea vaccinarii cu Astra Zeneca in unele state europeneeste „o masura de precautie luata, pana la o analiza finala”.

Acesta a dat asigurari ca Romania nu a avut probleme cu vaccinul AstraZeneca, dar ca se tine legatura cu Agentia Europeana a Medicamentului si compania AstraZeneca si „in momentul in care vom avea cele mai mici suspiciuni ca exista o legatura (intre vaccin si reactiile adverse grave) cu siguranta si Romania se va ralia demersului de a stopa temporar vaccinarea cu acest vaccin daca este cazul”.

Valeriu Gheorghiță a adăugat că peste 200.000 de români s-au vaccinat deja cu AstraZeneca și deși nu au fost reacții adverse severe, totuși s-a observat că sunt mai multe reacții adverse ușoare la tineri comparativ cu persoanele de peste 60 de ani.

„Sunt peste 200.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca. În România nu au fost raportate efecte adverse deosebite legate de acest tip de vaccin. Au fost, într-adevăr, raportate mai frecvent reacţii adverse, dar ele sunt cele anticipate, cunoscute, respectiv cele locale la locul de administrate şi cele generale, care constau în durere de cap, febră, frisoane, dureri musculare sau articulare, care persistă, într-adevăr, pe o perioadă mai îndelungată de timp, de circa una-două-trei zile medie şi care se ameliorează sub tratamentul obişnuit cu antitermic şi antiinflamator”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Adauga un comentariu