Sanatate

Valori normale tensiune arterială și puls: Afecțiuni care îți pot pune sănătatea în pericol

Publicat: 17 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valori normale tensiune arterială și puls Afecțiuni care îți pot pune sănătatea în pericol
Tensiunea arterială este presiunea pe care sângele care curge în corpul nostru o exercită asupra pereților arterelor

De cele mai multe ori, tensiunea este un foarte bun instrument pentru a verifica starea de sănătate. Pentru a monitoriza valorile normale de tensiune și puls este bine să o măsori constant. În cazul în care tensiunea este prea mare sau prea mică, poate afecta și provoca probleme grave de sănătate.

Pentru a evita situații în care starea de sănătate îți este pusă în pericol trebuie să măsori corect tensiunea pentru a reuși să reacționezi la timp. Tensiunea arterială este presiunea pe care sângele care curge în corpul nostru o exercită asupra pereților arterelor. De asemenea, aceasta nu are o valoare constantă, variind mereu.

persoana care isi masoara tensiune cu un tensiometru
Pentru a evita situații în care starea de sănătate îți este pusă în pericol trebuie să măsori corect tensiunea

Valori normale tensiune arterială și puls: Când este cazul să te îngrijorezi

Este important să monitorizezi tensiunea arterială pentru a reuși să eviți sau să tratezi la timp afecțiunea  hipertensiunea arterială. Dacă nu monitorizezi constant valorile normale ale tensiunii arteriale și a pulsului poți crește riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral sau insuficiența cardiacă.

De asemenea, este foarte important să știi la cate bătăi pe minut poți face infarct pentru a reuși să intervii la timp pentru a scădea tensiunea. Tot mai multe persoane se confruntă cu tensiunea arterială crescută. Conform specialiștilor, valorile normale sunt egale sau mai mici de 120/80 milimetri coloană de mercur. În cazul în care valorile tensiunii tale se încadrează între aceste limite nu este cazul să te îngrijorezi.

De obicei, valorile pulsului variază între 60 și 100. În cazul în care valorile cresc peste 100, începe tahicardia, iar în cazul în care pulsul este sub 60, este vorba de bradicardie. De obicei, verificarea tensiunii este un proces foarte ușor pe care orice îl poate face acasă, având nevoie doar de un tensiometru. Pentru a obține un rezultat cât mai corect este necesar să urmezi un set de recomandări din partea specialiștilor.

persoana care verifica pulsul unei alte persoane
Este important să monitorizezi tensiunea arterială pentru a reuși să eviți sau să tratezi la timp afecțiunea hipertensiunea arterială

Cum măsori tensiunea arterială corect: Factorii care pot influența tensiunea arterială

Măsurarea tensiunii arteriale trebuie făcută în același moment a zilei. Având în vedere faptul că presiunea este într-o permanentă schimbare pe parcursul zilei, doar așa poți monitoriza cu exactitate. Atunci când vrei să testezi valorile tensiunii tale trebuie să te afli în condiții de repaus. Astfel, cu 5 minute înainte să începi procesul de măsurare a tensiunii trebuie să te odihnești în poziție așezată și foarte relaxantă.

persoana care isi masoara tensiunea cu un tensiometru
Valorile normale ale tensiune arterială și puls depind de vârstă

De asemenea, valorile tensiunii tale pot fi influențate de cafea, mâncare și fumat. Este recomandat să-ți poziționezi cât mai bine mâna în timpul măsurării. Astfel, dacă brațul este sub sau peste nivelul inimii, acesta poate afecta rezultatul.

Valorile normale ale tensiune arterială și puls depind de vârstă. Astfel, persoanele cu tendințe ereditare sunt deosebit de vulnerabile la această problemă de sănătate. Tensiunea arterială poate fi influențată și de supraponderalitate, obezitate, în special în zona abdominală. De asemenea, alimentele bogate în sodiu și sare pot influența valorile normale ale tensiunii arterială și puls.

Femeile aflate la menopauza fac parte din categoria de persoane care sunt predispuse să dezvolte probleme cu tensiunea. Acest lucru este cauzat de reducerea nivelului de estrogeni, aceștia jucând un rol important în sistemul circulator la femei. Pentru a menține valorile normale ale tensiunii arteriale și a pulsului trebuie să o monitorizați constant, doar astfel vei putea identifica dacă există vreo problemă de sănătate.

grafica persoana care isi masoara pulsul
Tot mai multe persoane se confruntă cu tensiunea arterială crescută
Adauga un comentariu