National

Vasile Dîncu: „Este nevoie să continuăm sprijinul pentru statele din vecinătatea estică”

Publicat: 17 mai 2022
Vasile Dîncu
Potrivit ministrului Vasile Dîncu, Uniunea Europeană dorește să intensifice, în perioada următoare, acțiunile dedicate acoperirii deficitelor de capabilități în domeniul apărării

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a anunțat astăzi, 17 mai, finalul reuniunii Consiliului Afaceri Externe, în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, care a fost prezidată de Josep Borell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Potrivit ministrului, dezbaterile s-au concentrat pe stadiul implementării Busolei Strategice și s-a pus accent, în cadrul acestora, pe eficiența misiunilor și operațiilor derulate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC), precum și pe agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

„În cadrul primei sesiuni de lucru, discuțiile au vizat generarea sprijinului pentru o serie de propuneri privind creșterea eficacității operațiilor şi misiunilor PSAC, în condițiile în care evoluțiile recente, atât cele din Ucraina, dar și cele de pe continentul African, au demonstrat, cu claritate, nevoia unei schimbări pe palierul operațional al UE”, a transmis Vasile Dîncu.

Misiunile PSAC trebuie să fie flexibile, susține Dîncu

Ministrul Apărării a subliniat importanța flexibilității și adaptabilității mandatelor misiunilor PSAC, elemente-cheie pentru optimizarea eforturilor operaționale și îndeplinirea obiectivelor.

De asemenea, acesta a evidențiat relevanța sprijinului autorităților locale din statele terțe pentru acțiunea externă a UE, acesta fiind esențial pentru succesul oricărui demers operațional.

Ministrul ucrainean al apărării a participat la reuniunea prin videoconferință

Se pare că ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, s-a alăturat întrunirii prin videoconferință și a discutat cu restul oficialilor despre situația de securitate din Ucraina, precum și despre demersurile de sprijin din partea statelor din Uniunea Europeană.

Reprezentanții apărării au subliniat implicațiile regionale ale agresiunii ruse

Dîncu susține că miniștrii apărării au discutat despre nevoia de la nivelul Uniunii Europene de coordonare și menținere a unității transatlantice în răspunsul ferm la agresiunea Rusiei.

„Am atras atenția asupra faptului că există implicații regionale ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei și că este nevoie să continuăm sprijinul pentru statele din vecinătatea estică”, afirmă ministrul.

Uniunea Europeană dorește să intensifice acțiunile dedicate apărării

Potrivit ministrului Vasile Dîncu, Uniunea Europeană dorește să intensifice, în perioada următoare, acțiunile dedicate acoperirii deficitelor de capabilități în domeniul apărării.

„În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, am participat la ședința Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA) unde a fost agreată modalitatea de operaționalizare a Centrului european pentru inovare în domeniul apărării (Hub for EU Defence Innovation – HEDI)”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Vasile Dîncu s-a întâlnit cu ministrul francez al Apărării

În cadrul reuniunii, ministrul român al Apărării s-a întâlnit cu omologul său francez, Florence Parly, și au discutat subiectele de actualitate de pe agenda NATO, UE, precum și aspectele de cooperare dintre România și Franța.

„De asemenea, am avut o întrevedere cu ministrul francez al apărării, Doamna Florence Parly. Am discutat împreună subiecte de actualitate de pe agenda NATO, UE, dar și aspect legate de cooperarea dintre România și Franța, cu accent pe măsurile de consolidare a capacității de a apărare a flancului estic al NATO”, a scris Vasile Dîncu.
Adauga un comentariu