Vasile Mărgineanu ar fi putut să fie un trompetist de succes dacă familia nu i-ar fi pus o piedică. Bărbatul are 63 de ani, iar în luna septembrie a anului 2024 s-a mutat la Unitatea Medico-Socială Răducăneni Iași din cauza unei afecțiuni la plămâni. Acesta este dependent de aparatul de oxigen și nu are familie sau copii. Cel mai mare regret este reprezentat de ocazia pe care a ratat-o, de a fi un trompetist de succes în formația armatei.
Vasile Mărgineanu și-a ratat singura șansă de a deveni un trompetist de succes în cadrul armatei
Bărbatul este originar din județul Vaslui, dar la vârsta de 5 ani s-a mutat la Iași cu părinții, după ce a locuit o perioadă cu bunicii lui. Meseria pe care a practicat-o i-a afectat în timp sănătatea plămânilor. Vasile a lucrat în sudură, inhalând, de-a lungul anilor, foarte mult fum. Astfel, sistemul pulmonar i-a fost afectat și acum este dependent de aparatul de oxigen.
„Am o problemă cu dependența de oxigen, dacă nu folosesc aparatul nu pot să respir. Problema aceasta este apărută de 2-3 ani, am lucrat într-un mediu lângă sudură, mult praf și m-a afectat în timp. Nu mi-am dat seama, mai fumam câte o țigară, dar medicul mi-a spus că nu este de la țigări, ci de la mediul în care am lucrat. Nu eram sudor, ci ajutor, și stăteam mult în fumul ăla. Ultima oară am lucrat undeva pe Drumul Hoților. Sunt născut în județul Vaslui, dar trăiesc la Iași de la vârsta de 5 ani. Părinții mei stăteau la oraș și nu aveau timp să stea cu mine, așa că bunicii m-au crescut o perioadă”, a spus Vasile Mărgineanu.
Dacă nu ar fi fost de meserie sudor, cu siguranță ar fi fost trompetist. Vasile Mărgineanu ar avea un singur regret mai profund. La finalizarea clasei a VIII-a, bărbatul a pierdut șansa de a cânta în fanfara Armatei și de a purta uniforma militară.
„Am terminat clasa a VIII-a și eu cântam la o fanfară, se numea Fanfara Pionerilor cu porumbei, și îl aveam ca dirijor pe Radu Postovaru. Învățasem să cânt la trompetă și trebuia să mă duc să dau examen, la București, la Școala Militară de Muzică. Nu eram doar eu, ci mai mulți colegi. Am făcut vizita medicală aici la Spitalul Militar, la Iași. Am trecut cam patru dintre noi și trebuia să mergem să dăm probe la București, că deja era parte din armată. Când au văzut părinții noștri, au zis că unde mergem noi 500 de km până acolo. Un alt profesor de la noi de la fanfară s-a dus la Liceul Industrial de Chimie numărul 1 și a spus că face acolo o fanfară și să mergem toți. Uite așa m-am luat după alții, după grup, și am ratat o ocazie mare. Vă dați seama, aș fi avut haină militară, salariu, erai sigur, curat, tot ce trebuia, și erai la muzică, doar nu la sărituri sau altceva. Am fost indus cumva în eroare, de asta îmi este ciudă pe părinți, morți, cum sunt, acolo. Dumnezeu să-i odihnească, dar tot îmi vine să le zic ceva”, a povestit Vasile Mărgineanu.
Bărbatul de 63 de ani nu are casă și nici familie
Ieșeanul în vârstă de 63 de ani nu are familie și nici o locuință. Mama acestuia a murit în anul 2022, iar singurul frate pe care l-a avut a murit printr-o lovitură de fulger. În anul 1996, acesta s-a despărțit de soția cu care era căsătorit, dar nu din punct de vedere legal. Cei doi nu au avut copii împreună, iar după separare, Vasile a locuit la părinții lui până când a fost dat afară.
„Am mai avut un frate de pe mamă, dar a murit când eram în armată eu. Era cu cinci ani mai mare ca mine și l-a trăsnit fulgerul. Era la pescuit, și chiar dacă mai era cu cineva, nu a avut când să îi sape o groapă ca să scoată curentul din el. Sunt căsătorit, copii nu am, că nevasta a fost operată de sarcină extrauterină. Ne-am despărțit în 1996 și am fost împreună aproximativ 10 ani. Nu ne-am mai înțeles, nu am fost pe același drum. Decât să ne facem rău, mai bine să își vadă fiecare de direcția lui. Nu am divorțat în acte, nu știu nimic de ea. Dacă trăiește, probabil, nu s-a recăsătorit, că nu avea cum, sau a dat divorț în lipsă, habar n-am. După, am stat la părinții mei, și din cauza unor neînțelegeri, m-au dat afară, și așa am ajuns pe coclauri. Eu, câțiva ani de zile, nu am avut o adresă fixă, lucram pe ici, pe colo, și stăteam în cazarea care mi se dădea”, a adăugat Vasile Mărgineanu.
După ce afecțiunile la plămâni au început să se agraveze și umbla dintr-un spital în altul, Vasile a primit propunerea de a merge la Unitatea Medicală pentru a avea un loc unde să stea.
„După ce mi-am rupt piciorul și am intrat în spital la «Spiridon», și după operație, m-au mai ținut, pentru că nu aveau unde să îmi dea drumul. Doamna asistent social m-a dus la un cămin de asistență socială, pe C.A. Rosetti, și acolo mi-au spus că trebuie să merg undeva la muncă, că nu pot sta așa, dar nu aveam cum. La anii mei, cine mă mai lua să lucrez? Apoi a început să se agraveze problema la plămâni și tot am umblat din spital în spital, și apoi am stat la o gazdă în Rediu, dar nu aveam să plătesc. Apoi, iar am ajuns la spital, și de acolo, doamna asistentă mi-a propus să vin aici. Aveam ajutor social, și acum sunt în proces de a lua pensie pe caz de boală”, a mai povestit acesta.
Chiar dacă Vasile nu a avut o căsnicie reușită, acesta nu și-a dorit să se mai recăsătorească. Având o situație materială dificilă, bărbatul nu și-a dorit să fie împreună cu o femeie fără să îi ofere ceva în schimb. Pentru el, așa ar funcționa o relație.
„De ce să mă recăsătoresc? Ce să îi ofer eu unei femei cu buzunarele goale? Nu m-aș vedea într-o situație în care să stau de vorbă toată ziua și a doua zi, ce să mai vorbim? Poate dânsa ar veni cu o casă, eu ce să îi dau? Dacă nici după ce m-am despărțit nu mi-am găsit pe altcineva, nici nu mă mai gândesc. Este vorba de iubire, de idolatrizare, dar și partea materială contează. Eu așa sunt, corect, să nu stau cu cineva fără să ofer ceva, să fiu din interes”, a mai spus Vasile Mărgineanu.
Vasile Mărgineanu ar fi putut să fie unul dintre trompetiștii fanfarei reprezentative a Armatei, dar acest vis a fost spulberat cu mulți ani în urmă.
Ce sa mai vorbim ? puteam sa fiu Elon Musk da nu mau lasat parintii !
Asa ca am labarito aiurea toata viata , am facut un cacat si un cheptine , mau dat afara mosnegii din casa lor cind aveam aproape 50 de anisori , am mai labarito pe ici pe colo iar acum traiesc pe banii contribuabililor si la mila naivilor