Sanatate

Vene vizibile pe picioare. Care este factorul provocator și semnele care anunța dezvoltarea unor boli

Publicat: 26 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vene vizibile pe picioare. Care este factorul provocator și semnele care anunța dezvoltarea unor boli
În același timp, scurgerea sângelui este dificilă, lumenul venei se extinde, clapele valvei sunt deformate, îngroșate și scurtate

Multe persoane suferă de vene vizibile pe picioare. Însă, nu întotdeauna venele sunt simptome ale unei boli. Uneori, ele pot indica prezența caracteristicilor individuale ale organismului. La persoanele cu piele subțire deschisă, vasele venoase pot fi mai accentuate.

La persoanele cu acest tip de piele, venele sunt vizibile în special iarna, iar atunci când pielea este bronzată, vasele numai sunt atât de accentuate. Venele de relief pot apărea la persoanele care se confruntă cu o activitate fizică intensă, precum sunt sportivii sau persoanele care lucrează pe șantier și ridică mereu greutăți. Astfel de cazuri nu necesită tratament. Dar numai un medic poate exclude în cele din urmă opțiunea patologiei venelor. Cel mai adesea, modificările patologice ale vaselor de sânge sunt observate pe picioare. Dacă, pielea este una groasă și apar zone venoase bombate, atunci acestea sunt cel mai probabil semne clare ale venelor varicoase.

colaj persoana care are vene vizibile pe picioare
Culoarea pielii capătă o nuanță albăstruie

Vene vizibile pe picioare. Cât de periculos este acest simptom pentru sănătatea unei persoane

Venele accentuate pe picioare pot fi cauzate și de un stil de viață sedentar sau din cauza sarcinilor statice prelungite. Uneori de acest disconfort suferă adolescenții deoarece petrec mult timp în poziție așezată la calculator. Acești factori contribuie la slăbirea tonusului pereților venelor superficiale și la insuficiența valvelor venoase.

În același timp, scurgerea sângelui este dificilă, lumenul venei se extinde, clapele valvei sunt deformate, îngroșate și scurtate. Pereții venoși se inflamează, apar cheaguri de sânge. În legătură cu încălcarea fluxului de ieșire, apare edem, însoțit de o senzație de greutate și durere, ulterior se formează ulcere trofice.

persoana care are vene vizibile pe picioare
Unul dintre simptomele frecvente care apar deja la începutul bolii este umflarea tranzitorie și durerea de-a lungul venelor

Bolile venelor extremităților inferioare sunt periculoase, deoarece ulterior apare tromboflebita pe fondul lor. Acest lucru duce la formarea de cheaguri de sânge, care pot bloca lumenul venei. După ce s-a desprins de peretele vasului, trombul prin sistemul venei inferioare este capabil să intre în plămâni. Ca urmare, poate apărea embolie pulmonară, care este o complicație gravă. Uneori se termină cu moartea.

Cum începe manifestarea afecțiunii. Cum să acționezi rapid pentru ameliorarea bolii

Boala se dezvoltă lent, de-a lungul anilor și uneori chiar deceniilor. În stadiile inițiale apar simptome puține și foarte nespecifice. Pacienții sunt îngrijorați de senzația de greutate și de oboseală crescută la nivelul picioarelor, izbucniri, arsuri și uneori crampe nocturne la nivelul mușchilor gambei.

Unul dintre simptomele frecvente care apar deja la începutul bolii este umflarea tranzitorie și durerea de-a lungul venelor, adesea încă nedilatată. În cazul venelor varicoase ale picioarelor, există o ușoară umflare a țesuturilor moi, de obicei în zona picioarelor, gleznelor și piciorului inferior.

persoana care are vene vizibile pe picioare
Bolile venelor extremităților inferioare sunt periculoase, deoarece ulterior apare tromboflebita pe fondul lor

Culoarea pielii capătă o nuanță albăstruie. Dacă pacienții în acest stadiu nu primesc tratamentul necesar, unii dintre ei dezvoltă hiperpigmentare, adică întunecare a pielii picioarelor. Alții pot suferi de  lipodermatoscleroză, adică înlocuirea țesutului normal al pielii cu țesut conjunctiv. În cazurile mai avansate apar ulcere trofice.

Mecanismul de declanșare în dezvoltarea venelor varicoase este considerat a fi o încălcare a funcționării normale a valvelor venoase, din cauza căreia există un retur de sânge. În stadiul inițial, în prezența factorilor de risc genetic și a circumstanțelor provocatoare, de exemplu, statul în picioare prelungit, există o încetinire a fluxului sanguin venos.

Dacă factorul provocator acționează mult timp, atunci leucocitele sunt fixate ferm pe suprafața interioară a vaselor venoase favorizând apariția unor vene vizibile pe picioare, activând astfel procesul de inflamație. Acest proces se extinde de-a lungul patului venos al picioarelor, provocând deteriorarea peretelui venos pe întreaga sa grosime. Acest proces este deosebit de rapid în valvele venoase, care sunt supuse unui stres mecanic constant.

persoana care are vene vizibile pe picioare
Venele accentuate pe picioare pot fi cauzate și de un stil de viață sedentar sau din cauza sarcinilor statice prelungite
Adauga un comentariu