Coronavirus

Veninul de șarpe, posibil remediu pentru coronavirus: „Afost capabilă să inhibe o proteină foarte importantă din virus”

Publicat: 01 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veninul de șarpe posibil remediu pentru coronavirus Afost capabilă să inhibe o proteină foarte importantă din virus
Șarpe

Veninul produs de vipera jararacussu inhibă reproducerea coronavirusului în celulele maimuțelor, conform cercetătorilor brazilieni. Descoperirea acestora ar reprezenta un posibil prim pas către un medicament pentru combaterea virusului SARS-CoV-2.

Conform studiului publicat în revista științifică ”Molecules” în această lună, molecula produsă de această viperă a inhibat capacitatea virusului de a se înmulți în celulele maimuțelor cu 75%.

„Am putut demonstra că această componentă a veninului șarpelui a fost capabilă să inhibe o proteină foarte importantă din virus“, explică Rafael Guido, profesor la Universitatea din Sao Paulo și autor al studiului.

”Molecula este o peptidă sau un lanț de aminoacizi care se poate conecta la o enzimă a coronavirusului numită PLPro, care este vitală în reproducerea virusului”, informează Reuters.

„Suntem prudenți cu privire la oamenii care vor ieși la vânătoare de jararacussu în jurul Braziliei, crezând că vor salva lumea… Nu asta este ideea! Nu veninul în sine va vindeca coronavirusul“, spune Giuseppe Puorto, herpetolog.

Potrivit unui comunicat al Universității de Stat din Sao Paulo, cercetătorii vor analiza în continuare eficiența diferitelor doze ale moleculei și dacă aceasta este capabilă să prevină pătrunderea virusului în celule. De asemenea, aceștia și-ar dori să testeze substanța în celulele umane, însă au fost rezervați în ceea ce privește momentul în care ar face asta.

Vipera jararacussu trăiește în Brazilia, Pădurea Atlantică, Paraguay, Argentina și Bolivia, atingând până la 2 metri lungime.

Beneficiile veninului de viperă

Veninul de viperă pare a fi medicamentul viitorului, cu ajutorul acestuia fiind tratate multiple afecțiuni.

Deși aceste reptile provoacă în general teamă în rândul oamenilor, veninul lor are multiple beneficii pentru sănătate. Veninul de viperă a fost utilizat încă din Antichitate, iar, în prezent, tot mai multe medicamente au în compoziție toxinele rezultate din acesta.

Cercetătorii susțin că toxinele extrase din diferite specii de şerpi au efecte vindicative în ceea ce privește afecțiunile sistemului nervos şi ale celui sangvin. De asemenea, acestea sunt folosite şi în preparate homeopate.

Veninul de şarpe este și un bun analgezic şi calmant

„S-a dovedit că toxinele din anumite tipuri de venin de şarpe reduc durerile bolnavilor şi pot înlocui morfina. Cele extrase din cobre au o durată de acţiune mult mai lungă şi nu dau dependenţă. Se prelucrează prin fierbere. Astfel, sunt eliminate o serie de componente care pot provoca hemoragii şi pot fi utilizate şi pentru tratarea astmului bronşic, a epilepsiei şi a afecţiunilor sistemului nervos”, spune dr. Mircea Ciuhrii.

Durerile musculare, luxaţiile, reumatismul şi spondiloza sunt printre principalele afecțiuni care pot fi tratate cu unguente care conţin venin de viperă. De asemenea, cercetătorii brazilieni au descoperit recent că veninul şarpelui cu clopoţei poate creşte şansele de supravieţuire ale pacienţilor care suferă de cancer de piele. Ei au observat că o proteină izolată din veninul acestei reptile a făcut ca şoarecii cu cancer de piele să aibă cu până la 70% mai multe şanse de supravieţuire.

 

Adauga un comentariu