Local

Veste bombă pentru mediul cultural ieșean. Decizie radicală pentru imobilul care adăpostește Teatrul „Luceafărul” din Iași

Publicat: 27 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veste bombă pentru mediul cultural ieșean. Decizie radicală pentru imobilul care adăpostește Teatrul Luceafărul din Iași
Teatrul "Luceafărul" din municipiul Iași

Una dintre cele mai emblematice instituții de cultură din Iași ar urma să fie refăcută cu fonduri europene. Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” poate intra pe o finanțare europeană, clădirea fiind într-un stadiu avansat de degradare. Noua conducere a Consiliului Județean Iași vrea să refacă imobilul vechi de zeci de ani și care nu a mai beneficiat de nici măcar o recondiționare în ultima perioadă

Clădirea veche de decenii a Teatrului „Luceafărul” din municipiul Iași a fost luată la ochi de autoritățile județene. Imobilul în care își desfășoară activitatea una dintre cele mai importante instituții culturale din zona Moldovei a ajuns să arate ca după război. Lipsa fondurior și a implicării fostei conduceri a Consiliului Județean Iași din ultimii ani a făcut ca imobilul să se degradeze tot mai mult, iar activitatea culturală să aibă de suferit. În plus, activitatea actorilor a fost în ultima perioadă limitată și din cauza lipsei fondurilor venite de la vârful județului.

Fonduri europene pentru reabilitarea clădirii de la Teatrul „Luceafărul”

Clădirea care adăpoștește Teatrul „Luceafărul” din municipiul Iași ar putea fi refăcută cu fonduri europene. Noua conducere a CJ Iași a discutat cu directorul Teatrului, Ioan Holban, pentru a căuta soluții legate de refacerea imobilului din zona centrală a municipiului Iași.

„Am discutat cu domnul Ioan Holban atât despre situația actuală a teatrului, cât și despre planurile de viitor ale acestuia. Instituția are nevoie de o reactualizare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru a putea obține finanțare cu scopul reabilitării clădirii. În ultimii 4 ani, finanțarea venită din partea CJ Iași a fost redusă semnificativ, existând bani doar pentru salariile angajaților”, a spus Sorin Afloarei, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.

Lipsă acută de investiții la Teatru. Clădirea va fi refăcută din temelii

Imobilul unde funcționează Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” este plin de mobilier vechi și care nu mai corespunde cerințelor actuale. Pe lângă refacerea imobilului, autoritățile vor să achiziționeze și mobilier nou care să fie folosit de angajații instituției. În anul 2019, instituția nu a primit finanțare pentru a asigura în bune condiții Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași și a fost nevoită să se descurce și în 2020 odată cu pandemia COVID-19.

„Clădirea necesită reale, importante și imediate investiții în logistică, mobilier și tehnică, pentru o bună desfășurare a activităților culturale. L-am asigurat pe directorul acestei instituții de tot sprijinul meu ca să găsim în cel mai scurt timp o rezolvare a acestor probleme. Primul pas pe care îl dorim este atragerea de fonduri europene pentru partea de reabilitare a clădirii și a achiziției de mobilier și tehnică”, a mai spus vicepreședintele CJ Iași.

7 decenii de existență pentru Teatrul „Luceafărul”. Mii de spectacole pentru publicul din Iași

Teatrul „Luceafărul” din municipiul Iași împlinește anul acesta 7 decenii de la prima piesă montată și performată în fața publicului ieșean. Prima denumire a instituției a fost „Teatrul de Păpuși de Stat Iași”. Începând cu anul 1983, instituția își schimba numele în Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul”, iar artiștii acesteia se mută în actuala clădire aflată în zona centrală a orașului.
Din 2006, directorul teatrului este Ion Holban, scriitor, critic literar și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Sub conducerea acestuia s-au pus bazele Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, festival demarat în anul 2007. Trupa stabilă de la Teatrul „Luceafărul” este alcătuită în acest moment de 22 de actori, 2 regizori și un scenograf.

Adauga un comentariu