National

Veste importantă pentru români! Cum ar putea scădea ratele la bănci

Publicat: 21 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veste importantă pentru români Cum ar putea scădea ratele la bănci
Ratele românilor la bănci ar putea să scadă

Ratele la bănci ale românilor au reprezentat mereu un motiv de stres și îngrijorare. Fapt pentru care Banca Naţională a României anunţă că acestea ar putea să scadă în anumite condiţii. Cu toate acestea, economiștii sunt de părere că acest scenariu nu este foarte ușor de realizat.

Vestea acestea este extrem de importantă pentru români, deoarece un raport al BNR arată că în acest moment, aproximativ 200.000 de clienţi ai băncilor îşi plătesc ratele cu întârziere.

Ratele românilor la bănci ar putea să scadă

Vestea cum că ratele românilor la bănci ar putea să scadă a fost anunțată de Banca Naţională a României, dar numai dacă şi inflaţia se va reduce în următoarele două luni. Așadar, conform datelor venite de la Institutul Național de Statistică (INS), inflația a crescut şi a ajuns la peste 7% în ultima lună.

Românii trebuie să știe acum că pentru un credit de 210.000 lei, un client al unei bănci avea o rată în ianuarie 2022 de 1.172 lei. După un an a depășit 1.900 lei această rată, iar la începutul acestui an era aproximativ 1.600 lei.

Astfel că, dacă ar scădea această dobândă anuală efectivă, românul ar ajunge să plătească în următoarele luni aproximativ 1.300 lei.

Cu toate că veștile par a fi bune, economiștii sunt de părere că acest scenariu nu este ceea ce pare a fi, având în vedere scumpirile din ultima perioadă. Iar conform datelor furnizate de Banca Națională a României, sunt în continuare români care au mari probleme cu plata ratelor.

În acest moment sunt aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor care au întârzieri la aceste plăți și numărul ar putea să crească de la o zi la alta.

Așadar, până în 2025 am putea vedea chiar o dublare a datelor din statistici, ceea ce înseamnă că s-ar ajunge la un procent de peste 10% din totalul celor care au credite.

BNR, noi avertismente îngrijorătoare pentru români

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum Banca Naţională a României a venit recent cu alte avertismente îngrijorătoare pentru români, privind ultimul raport asupra stabilității financiare. Experţii avertizează că tensiunile din Orientul Mijlociu vor duce la o nouă explozie a preţurilor la carburanţi. Iar românilor le va fi tot mai greu să îşi plătească ratele.

Estimările arată că aproape 10% dintre români vor întârzia cu ratele la bancă anul acesta sau nu vor mai avea bani să plătească deloc.

Mai rău stau cei care şi-au amânat ratele în pandemie. Deja, aproape 13% nu mai au bani să le achite. Numărul e de cinci ori mai mare faţă de cei care nu au amânat plăţile.

Şi şomajul ar putea să crească în România cu aproape 5% în următorii doi ani.

În cazul populației, se observă continuarea tendinței de deteriorare a capacității de plată. Asta înseamnă că tot mai multe persoane nu vor mai avea bani nici măcar pentru nevoile de bază.

Cu toate acestea, să nu uităm că ultimele vești primite din partea Băncii Naționale a României arată cum ratele românilor la bănci ar putea să scadă.

Adauga un comentariu