Local

Veste importantă pentru șoferi. Noi semafoare în rondul din Podu Roș. De mâine circulația se schimbă total – FOTO ȘI SCHIȚA

Publicat: 20 mart. 2020

O serie de schimbări importante într-una din cele mai aglomerate intersecții din municipiul Iași va avea loc la finalul acestei săptămâni. Întreaga întersecție din Podu Roș se va schimba total. Începând de mâine se va da drumul la noi semafoare în intersecția respectivă. Proiectul va fi completat ulterior și cu transformarea celor două splaiuri în sensuri unice

Măsură radicală luată de municipalitatea ieșeană în ceea ce privește traficul rutier din oraș. Șefii administrației locale au trecut la implementarea unui proiect de trafic ce vizează tocmai una din cele mai aglomerate intersecții din oraș, cea din zona Podu Roș. În aceste condiții, în cursul zilei de mâine, 21 martie, intersecția din Podu Roș se va schimba în totalitate. Asta după ce s-a decis montarea a trei semafoare noi în puncte-cheie din intersecție. Reprezentanții municipalității, cei ai Poliției Locale și ai Poliției Rutiere vor supraveghea proiectul. Semafoarele au fost montate de cei de la UTI Grup, firma care a implementat și proiectul sistemului inteligent de monitorizare a traficului rutier.

Un prim semafor s-a montat în zona rondului la intersecția cu Șoseaua Națională. Un alt semafor a fost montat în partea opusă, în dreptul intersecției șoselei Nicolina spre Socola înainte de a se intra în rond. Un alt treilea semafor este amplasat în zona intersecției cu bulevardul Socola și rond pentru cei care vin dinspre Bucium. Acestea sunt cele trei semafoare pe care municipalitatea le are în vedere în această perioadă.

Trafic fluent dinspre Nicolina

Conducerea municipalității ieșene a explicat și de ce s-a ajuns la această situație.

„Un semafor este la linia de tramvai, rolul acestuia este de a permite celor dinspre Nicolina să iasă mai ușor. La ai doilea semafor se va sta cum se stă la cel actual de la trecerea pentru pietoni dinspre Nicolina. Nu se pierde nimic, însă nu se mai intră brusc în intersecție. Al treilea semafor este cel de la bulevardul Socola, care la un moment dat se oprește ca să permită celor ce vin din partea respectivă să iasă”, a spus viceprimarul Radu Botez.

În dreptul Șoselei Naționale vor apărea patru benzi în loc de trei ca până în prezent. Va apărea o bandă în plus, care va permite stocarea pe două benzi și nu pe una ca până în prezent. Marele câștig în zona rondului din Podu Roș ar fi în special îmbunătățirea traficului dinspre Nicolina spre centru.

Vor apărea sensurile unice

În perioada următoare ar urma să se treacă și la implementarea unei noi măsuri în zonă, respectiv transformarea splaiurilor în sensuri unice. Municipalitatea a arătat că în acest fel traficul în intersecția din Podu Roș ar fi mult mai fluent, iar șoferii nu vor mai fi nevoiți să facă rondul și să aglomereze întreaga zonă.
Este vorba de traseul Podu de Piatră- Cantemir- Podu Roș- Tudor Vladimirescu- Metalurgie- Pod Sf. Ioan. Proiectul prevede ca Splai Bahlui Mal Stâng să fie destinat ca bandă unică pentru șoferii care pleacă dinspre Podu de Piatră spre Podu Roș și apoi mai departe spre Tudor Vladimirescu și Metalurgie. Totodată, Splai Bahlui Mal Drept va fi folosit ca bandă unică pentru cei care vin din sens invers. Astfel, pe lângă intersecția din Podu Roș, alte artere precum Bulevardul Primăverii sau Țuțora vor fi ceva mai libere, iar circulația rutieră va fi mai fluentă.

Până acum, cei care veneau dinspre Podu de Piatră spre Podu Roș, circulau pe Splai Mal Drept și făceau rondul pentru a putea pleca mai departe spre Țuțora și Tudor Vladimirescu. După ce sistemul va fi implementat, șoferii vor circula pe Splai Mal Stâng și nu vor mai fi nevoiți să intre în rondul din Podu Roș pentru a merge mai departe. Prin montarea semafoarelor respective și ulterior a instituirii sensurilor unice, cei care vin dinspre CUG- Nicolina nu vor mai fi nici ei afectați de afluența de autoturisme, circulația rutieră urmând a fi mult mai fiabilă.

Adauga un comentariu