Local

Veste proastă pentru șoferi! S-a modificat tot regulamentul pentru parcări, în Iași! Ce amenzi pot lua conducătorii auto? – FOTO

Publicat: 22 apr. 2022
_____ Vizualizări 11 Comentarii
Veste proastă pentru șoferi S-a modificat tot regulamentul pentru parcări în Iași Ce amenzi pot lua conducătorii auto - FOTO
Primăria a inițiat un nou regulament pentru parcări în Iași, document care prevede și sancțiuni celor care nu respectă aceste lucruri

Un nou regulament pentru parcări va fi avizat în Municipiul Iași. Documentul prevede și amenzi usturătoare pentru șoferii care parchează pe alte locuri sau cei care distrug spațiile respective. Regulamentul va fi avizat și de plenul Consiliului Local al municipiului

Un nou regulament pentru parcarea mașinilor în Municipiul Iași. Direcția Exploatare Patrimoniu (DEP) a inițiat un regulament destinat șoferilor din municipiu, proiectul urmând a fi avizat de Consiliul Local Iași înainte de a intra în vigoare. Proiectul prevede sancțiuni mai drastice pentru șoferii care nu respectă noile reguli. Primăria a modificat și prețurile pentru locurile de parcare din Iași încă din cursul anului 2020, majorând tichetele pentru spațiile publice din zona centrală.

Un nou regulament pentru parcări, în Iași! Amenzi mari pentru șoferi

Ocuparea fără drept a unui loc de parcare de reședință închiriat de alt șofer poate duce la o amendă cuprinsă între 600 și 1.500 de lei. Ridicarea unor garaje sau îngrădirea locurilor de parcare închiriate poate duce la o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Necurățarea locurilor de parcare va consta într-o amendă cuprinsă între 200 și 400 de lei. Distrugerea locului de parcare poate atrage o amendă între 500 și 1.000 de lei. În cazul în care șoferul nu eliberează parcarea în urma unei solicitări a celor de la primărie, acesta poate primi o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

Amendă pentru cei care repară mașinile pe locul de parcare

Blocarea căilor de acces către parcările de reședință poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 600 și 1.500 de lei. În noul regulament se arată și faptul că cine repară mașina în dreptul locului de parcare poate fi amendat de la 200 la 400 de lei. În plus, un șofer care ocupă un loc de parcare fără ca acesta să fie închiriat poate fi amendat de la 600 la 1.000 de lei. Și cei care au contract de închiriere, însă datele din contract nu corespund cu realitatea, pot fi sancționați cu amendă între 200 și 400 de lei.

”Municipiul Iași s-a preocupat de amenajarea parcărilor și introducerea metodelor noi de plată prin parcometre, SMS, instalarea a 960 senzori din parcările publice cu plată a taxei de parcare prin aplicație, care dă posibilitatea vizualizării în timp real al locurilor de parcare libere din zona respectivă. Serviciul Administrare Parcări va instala pe arterele principale de circulație panouri electronice de afișare a numărului de locuri de parcare libere din parcările publice aflate în zona centrală, astfel încât cetățenii rezidenți sau vizitatorii să fie ghidați spre locurile disponibile și să se diminueze aglomerația și poluarea, iar timpul de căutare a unui loc de parcare să scadă”, se arată în noul regulament.

Ce riscă șoferii care parchează pe locurile publice din centrul orașului?

Noul regulament prevede și sancțiuni pentru ocuparea abuzivă a locurilor de parcare publice. De exemplu, bloacarea unui loc de parcare în spațiile publice poate fi sancționat cu o amendă între 1.500 și 2000 de lei. Mai mult, staționarea pe un loc de parcare fără achitarea tichetului poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 600 și 2.000 de lei. Și șoferii care se folosesc de tichete false sau expirate pot fi sancționați cu sume cuprinse între 600 și 2.000 de lei. Cu amendă cuprinsă între 500 și 2.000 de lei pot fi sancționați șoferii care au tichet indescifrabil. Și cei care au mașinile în afara locului de parcare pot fi sancționați cu sume de la 500 la 1.000 de lei. Primăria, în colaborare cu societatea civilă, a inițiat și un plan de parcare sustenabilă în Municipiul Iași.

Prevederi noi în regulamentul celor de la Primăria Iași

Cele mai mari sancțiuni le riscă șoferii care parchează pe locurile destinate persoanelor cu handicap. Aceștia se pot alege cu o amendă cuprinsă între 2.000 și 10.000 de lei. Un astfel de caz, privind închirierea locurilor de parcare către persoane cu handicap în zona Dacia fără ca șoferii să aibă acest drept, a fost prezentat în toamna anului trecut.

În plus, mașina poate fi ridicată de Servicii Publice SA.

”Contractele de închiriere asigură titularilor acestora locul de parcare în intervalul orar 16:00-8:00, excepție făcând zilele de sâmbătă și duminică și zilele de sărbători legale, când dreptul de utilizare este de 24/24 ore. Subînchirirea locurilor de parcare este interzisă”, se mai arată în noul regulament pentru parcările din Iași.

Comentarii
  • Dar cei care parcheaza fix langa semnul ‘Oprirea interzisa’? Langa parcul Copou, pe str. Toma Cozma (de la Negruzzi si pana in intersectia de la CUI) etc. Niciun politiot ‘nu se baga’ la dat amenzi; de ce? Din nepasare sa fie?

  • Amenda si pt cei care parcheaza pe locurile destinate masinilor electrice. V-ati facut campanie ca nu vreti poluare in iasi, ati pledat pt masini electrice, dar nu ati facut nimic sa motvati soferii sa renunte la masini poluatoare. Aveti cate un loc de parcare ici-colo si ala ocupat de idiotii care isi lasa masinile pe fie unde. Dati locuri in parcari in cartiere pt masini electrice ca nu saraciti.

  • La policlinica mare ati pus langa licurile de oarcare pentru persoanle cu handicap niste stalpi/popice, astfel incat cei care se parcheaza pe locurile de handi nu mai au cum deschide portiera! Stalpii tb montati la cel putin 20 cm distanta ca sa poata oamenii sa coboare din masina .

  • Nimic de zis, sunt de acord cu toate sanctiunile propuse mai sus, si cu respectarea lor, altfel nu avem cum sa ii civilizati pe bombardieri. Este nevoie insta de multa politie in strada care sa se ocupe de treaba asta.
    Problema Iasului este defapt lipsa efectiva a locurilor de parcare. Investitii zero, in tatarasi de exemplu se inchiriaza locuri de la primarie pe spatii mizerabile, in gropi, langa tufisuri, langa garduri din care ies sarme, si sunt zeci de metrii patrati plini de boscheti neingrijiti. Nu exista loc sa opresti roata masinii si sa pleci de langa ea, apoi sa o si parchezi, ca parcari nu sunt. Lumea este nevoita sa improvizeze cum poate, sa lase numar de telefon, sa aiba grija langa ce boschet, gard sau langa ce copac parcheaza, ca poate sa cada in timpul noptii peste masina. Se parcheaza pe oprirea intersisa, s.a. m. d. Si politia nu spune nimic, le e si lor rusine sa intervina cand vad ce penibila e situatia.
    Ar trebui profitat de fiecare metru patrat, cu boscheti insalubrii, si sa se amenajeje civilizat locuri de parcare, pe care sa le platim si pe care sa le folosim in mod corect si legal, cum prevede articolul de mai sus.

  • Niște DOBITOCI ! Asta avem în fruntea Iașului ! Dacă se duce cineva în vizită la un prieten nu are unde să parchze sau se duce cu o treabă, un instalator un zugrav, un depanator o asistentă medicală sau cineva care are grijă de o rudă, unde să parcheze. Locuri de parcare nu s-au făcut decât formal, în schimb au pus pari și popice să nu mai poți parca parțial pe trotuar sau pe spații libere. Am mai văzut comentarii ale unor tâmpiți care au auzit și ei că există un semn de circulație: oprire interzisă , păi unde să parchezi dacă acolo e barieră dincolo semn, dincolo țăruși plantați…. dar cică sunt locuri de parcare adică au tras niște dungi pe asfalt.
    Câte parcări supraetajate sau subterane s-au construit ? În afară de iubărețul Nechita care a făcut parcare mare la Palas nimeni nu a mai făcut altceva decât a desființat locuri de parcare. De exemplu niște imbecili au desființat cca 10-15 locuri de parcare din fața Palatului Culturii ca să aibă loc pt manifestări cu paraîndărăt piticul erotic chirica.

  • Pt. Venetianul naiv de deasupra:
    1. La Palas Dascalu a facut parcarile , nu Nichita.
    2. Parcarea din fata Palatului trebuie urgent sa dispara! cea mai mare magarie posibila intr-un oras e se vra „cultural”. De fapt beneficia e tot Dascalu , seful de facto alui Chirica si ,in trecut ,a la lui Nechita.

Adauga un comentariu