National

Vești bune în privința COVID-19! Ludovic Orban: ”După cum arată datele, părem că am oprit creşterea”

Publicat: 06 aug. 2020

Vești bune în privința COVID-19! Ludovic Orban: ”După cum arată datele, părem că am oprit creşterea”.

După ce a existat riscul unei creșteri a infectărilor cu noul coronavirus, Ludovic Orban a declarat că după cum arată ultimele zile, cazurile au fost ținute sub control. Iar acest lucru s-a întâmplat datorită măsurilor adoptate de autorități.

Ludovic Orban: ”După cum arată datele, părem că am oprit creşterea”. Vești bune în privința COVID-19!

Premierul României a fost întrebat dacă există posibilitatea introducerii măsurilor mai restrictive. Acesta a răspuns următorul lucru:

„Faţă de 1.356, joia trecută, asta voiam să vă spun. După cum arată datele, părem că am oprit creşterea. Riscul cel mai mare era ca, la un moment dat, creşterea să nu mai fie creştere liniară, ci să aibă o tendinţă de progresie geometrică, din cauza faptului că, vă reamintesc, noi, o perioadă de trei săptămâni, nu am avut nicio pârghie legală să luăm vreo măsură legată de persoanele care au fost diagnosticate pozitiv şi de persoanele care au intrat în contact cu pozitivii, diagnosticaţii”

De asemenea, Orban a mai adăugat că au existat zeci de mii de români care nu au primit nicio măsură, deoarece nu a dispus de pârghia legală.

„Uitaţi-vă: la ora actuală, avem în tipurile de izolare şi carantinare, avem astăzi aproape 30.000 de români care fie sunt în izolare, fiind infectaţi şi medicul şi-a dat acordul să fie trataţi la domiciliu, fie sunt persoane de contact cu persoane infectate. Gândiţi-vă: dacă nu s-ar fi adoptat legea, aceşti 30.000 de oameni care sunt în izolare sau în carantinare ar fi circulat fără niciun fel de restricţie în societate şi ar fi putut să infecteze pe alţii. Lucrul ăsta s-a întâmplat trei săptămâni”, a precizat șeful Executivului.

Prim-ministrul a luat parte la ceremonia de depunere de coroane la Statuia minerului din Parcul Central „Carol Schreter” din Petroşani.

Prim-ministrul Ludovic Orban, anunț de ultimă oră referitor la redeschiderea restaurantelor

Restaurantele s-ar putea redeschide în etape, primele vizate fiind cele din incintele hotelurilor. Prim-ministrul dorește garanții de la patronii restaurantelor pentru a le putea deschide și în interior.

Ludovic Orban a admis că din cauza celor puțini care nu respectă regulile, îi sacrifică pe toți. Deși se dorește deschiderea unităților de alimentație publică, contextul epidemiologic trebuie să se îmbunătățească pentru a pune în aplicare această decizie.

„Ne-am dori să putem deschide restaurantele. Le-am spus reprezentanţilor mediului de afaceri că trebuie să avem un context epidemiologic măcar sensibil îmbunătăţit şi garanţia cooperării tutror patronilor că se respectă regulile de protecţie sanitară. Continuăm discuţiile, eu înţeleg situaţia foarte dificilă şi chiar îmi doresc deschiderea foarte rapidă, dar în nişte condiţii care să nu crească riscul epidemiologic. Este chiar posibilă în două etape, mai întâi să deschidem restaurantele aferente hotelurilor şi ulterior celelalte restaurante”, a declarat Ludovic Orban.

Ce susțin reprezentanții industriei restaurantelor

Reprezentanții celor din industria restaurantelor susțin că nu au văzut o prea mare implicare și dorință din partea premierului pentru redeschiderea restaurantelor într-o perioadă imediat următoare.

„Am analizat situația restaurantelor pe două linii: din punct de vedere sanitar, am venit cu argumentul statelor europene și nu există o incidență atât de mare a infecțiilor cu Covid. Pe de altă parte, din punct de vedere economic, nu poate fi vorba de o relansare economică, fără o industrie care reprezintă 5,1% din PIB și unde sunt angrenați 11% din forța de muncă angrenată în sistemul privat.

În acest sens, sperăm, după ultima întâlnire să fi ajuns la un acord comun cu premierul, deși nu s-a arătat dispus să discute în această perioadă despre redeschiderea restauantelor, dar ne așteptăm ca în momentul în care va vedea un trend descrescător al infectărilor, atunci va putea fi luată în calcul o redeschidere a restaurantelor în etape. Noi am cerut redeschiderea restaurantelor de hotel, respectiv a celor din incinta mall-urilor, după care ale celorlalte tipuri de restaurante.”, a declarat Daniel Mischie, președintele asociației HORA.

Comentarii
  • Cifrele scad si cresc in functie de interersele ciumei galbene. Se apropie alegerile si/sau au reusit sa vanda mastile si nu mai au stocuri. Cine sa-i mai creada pe mincinosii astia care se incurca in propriile minciuni? „Marii specialisti” se contrazic; sunt toti varza!

Adauga un comentariu