Actualitate

Prim-ministrul Ludovic Orban, anunț de ultimă oră referitor la redeschiderea restaurantelor

Publicat: 06 aug. 2020
Ludovic Orban, cu mască, citește la microfon de pe o foaie
Guvernul decide astăzi prelungirea stării de alertă

Prim-ministrul statului român. Ludovic Orban, a declarat joi, 6 august 2020, faptul că vom putea discuta despre redeschiderea restaurantelor atunci când contextul epidemiologic va fi „sensibil îmbunătățit”. Unitățile de alimentație publică se vor putea redeschide etapizat.

Redeschiderea restaurantelor în România. Ce a declarat Ludovic Orban

Restaurantele s-ar putea redeschide în etape, primele vizate fiind cele din incintele hotelurilor. Prim-ministrul dorește garanții de la patronii restaurantelor pentru a le putea deschide și în interior.

Ludovic Orban a admis că din cauza celor puțini care nu respectă regulile, îi sacrifică pe toți. Deși se dorește deschiderea unităților de alimentație publică, contextul epidemiologic trebuie să se îmbunătățească pentru a pune în aplicare această decizie.

„Ne-am dori să putem deschide restaurantele. Le-am spus reprezentanţilor mediului de afaceri că trebuie să avem un context epidemiologic măcar sensibil îmbunătăţit şi garanţia cooperării tutror patronilor că se respectă regulile de protecţie sanitară. Continuăm discuţiile, eu înţeleg situaţia foarte dificilă şi chiar îmi doresc deschiderea foarte rapidă, dar în nişte condiţii care să nu crească riscul epidemiologic. Este chiar posibilă în două etape, mai întâi să deschidem restaurantele aferente hotelurilor şi ulterior celelalte restaurante”, a declarat Ludovic Orban.

Ce susțin reprezentanții industriei restaurantelor

Reprezentanții celor din industria restaurantelor susțin că nu au văzut o prea mare implicare și dorință din partea premierului pentru redeschiderea restaurantelor într-o perioadă imediat următoare.

„Am analizat situația restaurantelor pe două linii: din punct de vedere sanitar, am venit cu argumentul statelor europene și nu există o incidență atât de mare a infecțiilor cu Covid. Pe de altă parte, din punct de vedere economic, nu poate fi vorba de o relansare economică, fără o industrie care reprezintă 5,1% din PIB și unde sunt angrenați 11% din forța de muncă angrenată în sistemul privat.

În acest sens, sperăm, după ultima întâlnire să fi ajuns la un acord comun cu premierul, deși nu s-a arătat dispus să discute în această perioadă despre redeschiderea restauantelor, dar ne așteptăm ca în momentul în care va vedea un trend descrescător al infectărilor, atunci va putea fi luată în calcul o redeschidere a restaurantelor în etape. Noi am cerut redeschiderea restaurantelor de hotel, respectiv a celor din incinta mall-urilor, după care ale celorlalte tipuri de restaurante.”, a declarat Daniel Mischie, președintele asociației HORA.

Premierul nu este deschis la o discuție pentru redeschiderea restaurantelor

Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanți ai HORECA, industria hotelurilor și restaurantelor, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă acest domeniu din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19..

În continuare, veștile sunt rele pentru patronii de restaurante. Guvernul nu este de acord, deocamdată, ca aceste localuri să funcționeze și în interior.

”În momentul de față, premierul nu este deschis la o discuție pentru redeschiderea restaurantelor, având în vedere numărul mare de infecții, dar și-a prezentat disponibilitatea ca în momentul în care acest număr se va îmbunătăți, deci va fi un alt traseu al numărului de infecții cu Covid, să luăm în discuție deschiderea restaurantelor în interior. În acest sens, facem un apel către toți operatorii din industrie, către toți clienții, pentru respectarea regulilor recomandate de către Guvern, impuse de către Guvern.” – a declarat Daniel Mischie, președintele HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) după discuția cu Ludovic Orban.

Adauga un comentariu