Crescătorii de bovine din Iași primesc o nouă subvenție de la APIA Iași. Începând cu anul 2023, cuantumul maxim al sprijinului cuplat este de 440,10 euro pe cap de animal
Crescătorii de bovine din Iași, care dețin minim 5 vaci de lapte sau minim 10 vaci de lapte primesc, începând de anul viitor, o subvenție în valoare de maxim 440,10 euro pe cap de animal. Sprijinul cuplat a fost stabilit pentru perioada 2023-2027 în Programul Național Strategic (PNS). Sprijinul financiar se acordă fermierilor activi, crescătorilor de bovine, care desfășoară o activitate agricolă și care îndeplinesc mai multe condiții de eligibilitate.
Astfel, fermierii din Iași trebuie să dețină un efectiv de minimum 10 capete de vaci de lapte și maximum 250 de capete pe beneficiar, cu exploatații cu cod ANSVSA. De asemenea, animalele trebuie să aibă vârsta de maximum 10 ani. Efectivul de animale pentru care se solicită sprijinul cuplat zootehnic trebuie să fie identificat și înregistrat în Registrul Național Electronic la data depunerii cererii unice de plată. O altă condiție de eligibilitate este faptul că fermierul trebuie să aibă încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii unice de plată, cu un prim-cumpărător recunoscut de autoritatea competentă și cel puțin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui.
Crescătorii de bovine primesc avansul din sprijinul cuplat zootehnic
Crescătorii de bovine din Iași primesc de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) avansul din sprijinul cuplat zootehnic, în premieră, în acest an. Astfel, cuantumul pentru sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) pentru vacile de lapte pentru anul 2022 este de 347 de euro pe cap de animal. De asemenea, fermierii ar trebui să primească 70 la sută din această sumă, adică 242,9 euro pe cap de animal.
Crescătorii trebuie să aibă minim 10 capete de vaci eligibile și maxim 250. Astfel, suma minimă pe care ar trebui să o primească un fermier din Iași este de 12.000 de lei. Excepție de la numărul minim de capete de vaci de lapte fac crescătorii din zona montană, care beneficiază de SCZ pentru un număr minim de 5 capete eligibile, numărul maxim fiind același. Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 1 milion de lei în prima săptămână de la debutul campaniei de plăți.
A scăzut numărul de bovine din Iași
Datele statistice arată că efectivul de bovine a scăzut în ultimii 10 ani. Dacă acum sunt înregistrate 70.000 de bovine în județul Iași, în urmă cu 10 ani erau 160.000 de capete. În condițiile în care seceta a făcut ravagii în Iași, dar și în alte județe din țară, prețurile la îngrășăminte au crescut, iar fermierii abia mai fac față scumpirilor, existând riscul ca numărul de bovine să scadă.
Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă de minimum 900 și maximum 1.500 de lei la hectar. Astfel, pentru culturile calamitate sută la sută, fermierii primesc un cuantum de 1.500 de lei pe hectar. În cazul suprafețelor cu un grad de calamitate mai mic, sumele vor fi reduse proporțional. Astfel, dacă gradul de calamitare al unei culturi este de 60 la sută, cuantumul despăgubirii la hectar se ridică la 900 de lei. Fermierii din Iași spun că banii nu sunt suficienți pentru a acoperi cheltuielile.
În ceea ce privește subvenția APIA pentru crescătorii de animale din Iași, plățile vor fi făcute în lei, la cursul din anul 2022.