Prima pagină » Titlurile zilei » Viață de coșmar pentru medicii și asistenții de la Arcadia! Clanul Fiterman refuză să plătească concediile medicale ale angajaților care s-au îmbolnăvit de COVID-19. Val de demisii la grupul Fiterman Pharma

Viață de coșmar pentru medicii și asistenții de la Arcadia! Clanul Fiterman refuză să plătească concediile medicale ale angajaților care s-au îmbolnăvit de COVID-19. Val de demisii la grupul Fiterman Pharma

02 nov. 2020, 02:00,
Vlad Alexa în Titlurile zilei

Personalul medical din cadrul grupului de firme Fiterman Pharma a început să demisioneze în număr tot mai mare din cauza modului revoltător în care aceștia sunt tratați de către angajator în perioada pandemiei Coronavirus. Doctorii și cadrele medicale infectate cu COVID-19 au fost informați de către conducerea Fiterman Pharma că „politica angajatorului” este de a nu remunera angajații aflați în concediu medical, deși legea obligă acest lucru, banii fiind decontați de la Casa de Asigurări de Sănătate

Doctorii și cadrele medicale din cadrul grupului de firme Fiterman Pharma acuză faptul că nu și-au primit banii cuveniți pentru concediile medicale în timp ce se aflau în carantină sau izolați la domiciliu. Mai mulți angajați ai rețelei de spitale Arcadia care au fost diagnosticați pozitiv cu SARS-CoV-2 și care au fost obligați să stea în carantină sau izolați la domiciliu și-au dat deja demisia din cadrul grupului de firme controlat de Dan Fiterman, soția lui, Raluca Fiterman, sora, Patricia Fiterman, și tatăl, Solomon Fiterman, pe motiv că angajatorul a refuzat să le plătească concediile medicale.

În ultimele luni, mai mulți salariați din cadrul grupului de firme Fiterman Pharma, printre care și spitalele Arcadia din zona Sărărie și Cicoarei au fost diagnosticați pozitiv cu noul Coronavirus.
Obligați să intre în carantină sau izolare la domiciliu, angajații din cadrul grupului Fiterman Pharma au așteptat vreme îndelungată plata concediilor medicale, însă aceasta a întârziat să apară. În schimb, oamenii au fost informați că nu vor fi remunerați pentru perioada în care s-au aflat în concediu medical deoarece aceasta este „politica firmei”. Nemulțumirile au venit val din partea angajaților Arcadia și a grupului de firme Fiterman Pharma, iar apoi au urmat și demisiile. Mai mulți medici și asistenți medicali au făcut deja procedurile și și-au dat demisia din cadrul grupului Fiterman Pharma.

„Muncitorii pot beneficia de dreptul la concedii medicale plătite”, spune Organizația Mondială a Muncii

Din cauza numărului tot mai mare de infectări în rândul angajaților Arcadia și Fiterman Pharma, dar și în cazul tuturor firmelor din toate sectoarele industriei și serviciilor, instituțiile statului s-au pus de acord și au făcut modificări importante în ceea ce privește concediul medical de carantină sau izolare la domiciliu cauzat de Coronavirus. Principala modificare ține de faptul că, în loc de 75 la sută, angajații afectați de Coronavirus primesc o indemnizație de 100 la sută din salariul normal. În cazul grupului de firme Fiterman Pharma, acest lucru nu a fost însă realizat. Mai mult, International Labour Organization (Organizația Mondială a Muncii) a elaborat un Ghid al angajatorului privind măsurile de gestionare a infecției cu Covid la locul de muncă în care se specifică clar drepturile universale ale angajaților care sunt infectați.

„Muncitorii pot beneficia de concediul medical în cazul în care își iau liber de la muncă din cauza bolii coronavirusului (COVID-19). Muncitorii pot beneficia de dreptul la concedii medicale plătite (inclusiv pentru spitalizare), în conformitate cu legislația, termenii și condițiile aplicabile în contractul individual sau contractul colectiv de muncă”, se specifică în Ghid al angajatorului eliberat de International Labour Organization.

CAS decontează banii pentru concediile medicale ale angajaților infectați cu Covid. Fiterman Pharma riscă amenzi pentru fiecare salariat neplătit

Conform legislației, angajatorul care plătește concediile medicale ale angajaților infectați cu Coronavirus decontează mai departe banii de la Casa de Asigurări de Sănătate, neexistănd riscul ca sumele acordate pentru concediile medicale să fie suportate din buzunarul angajatorului. În astfel de situații se aplică sancțiuni cuprinse între 2.500 și 5.000 lei pentru fiecare angajat care nu a fost remunerat în perioada concediului medical.
Contactat telefonic pentru a comenta aceste cazuri, Dan Fiterman a răspuns într-un mod retras după ce reporterii BZI.ro i-au prezentat situația.

„Cum, nu vă aud acum?! Trimiteți un mesaj…”, a spus Dan Fiterman, iar după ce a citit mesajul, nu a mai răspuns la întrebări.

Dan Fiterman și-a cumpărat un Rolls Royce de jumătate de milion de euro în timpul pandemiei, dar refuză să plătească concediile medicale ale angajaților bolnavi

În timp ce angajații grupului de firme Fiterman Pharma nu-și primesc banii pentru concedii medicale, controversatul om de afaceri Dan Fiterman tocmai și-a cumpărat o mașină Rolls Royce de lux pentru care a plătit aproape jumătate de milion de euro. Afaceristul controversat plătește advertoriale la ziarele cu profil de business în care vrea să arate cât de bun afacerist este el, dar în realitate nu este decât un țepar.

Averea lui Dan Fiterman este estimată la peste 100 de milioane de euro, iar printre altele are afaceri în domeniul imobiliar. Acesta controlează firme precum Solomon Invest SRL sau Solomon Business. De asemenea, Dan Fiterman mai controlează și societățile Fiterman Distribution, Solomon Money și Fiterman Retail, toate firmele fiind pe profit cu o activitate de ani buni. Clanul Fiterman (Dan Fiterman, Raluca Fiterman, Patricia Fiterman și Solomon Fiterman) mai deține restaurantul Little Texas din zona Moara de Vânt, acolo unde sunt organizate în dese ocazii cocktail-uri și petreceri pentru medici. Blocul Gelsor din zona Canta este o altă clădire cunoscută deținută de familia Fiterman.

Doctori umiliți de clanul Fiterman la spitalele Arcadia

De altfel, BZI a relatat pe larg modul în care mai mulți doctori sunt umiliți la Spitalul Arcadia, condus de omul de afaceri Dan Fiterman.
Un conflict iscat între doctorul oftalmolog Roxana Cîdu și conducerea Arcadia aruncă în aer credibilitatea unității spitalicești. Totul a pornit de la faptul că medicul nu a primit banii pentru orele prestate la policlinica Arcadia și spitalul cu același nume din zona Cicoarei. Roxana Cîdu revendică suma de 14.510 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale neachitate, pentru perioada aferentă lunilor februarie – mai 2019. Mai mult, se adaugă suma de 473 lei, însemnând penalități de întârziere pentru perioada de iunie – noiembrie 2019. În acest sens, s-a înregistrat o cerere de chemare în judecată la Judecătoria Iași pentru recuperarea prejudiciului. De precizat că Roxana Cîdu avea statutul de medic colaborator la unitățile Arcadia. Vom reveni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`