Info Turism

Viata incredibila a femeilor care locuiesc in satele parasite de langa Cernobil. Ce-au descoperit medicii dupa ce le-au facut analizele

Publicat: 30 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Viata incredibila a femeilor care locuiesc in satele parasite de langa Cernobil. Ce-au descoperit medicii dupa ce le-au facut analizele
Viaţa incredibilă a femeilor

Viaţa incredibilă a femeilor. Peisaj dezolant într-o localitate din Ucraina. În satul Zalesye, cele mai multe dintre case sunt goale. O bătrână care a refuzat să trăiască în altă parte este singura localnica din acest sat. Numele ei este Rosalia. Aceasta refuză să părăsească zona putrenic contaminată cu radiații.

Majoritatea locuitorilor sunt femei

Ea este una din cei aproape 100 de bătrâni din acest sat. Majoritatea locuitorilor care încă locuiesc zona de excludere ce înconjoară Centrală Nucleară din Cernobâl sunt femei.

Svetlana Alexievich a luat premiul Nobel pentru Literatură. Autoatrea este cunoscută pentru cartea sa “Vocile din Cernobâl”. Cartea sa spune poveştile tulburătoare ale miilor de familii nevoite să îşi părăsească locuinţele din cauza dezastrului.

Un nou documentar, numit “Babushkas of Chernobyl”, spune însă o altă poveste: cea a bătrânelor care au insistat să se întoarcă în satele în care au crescut.

Ca şi aalimente acestea mănâncă legume din propria grădină şi ciuperci din pădure. “Foamea e cea care mă sperie, nu radiaţiile.”, spune în documentar Hanna Zavorotnya, o femeie de 83 de ani. Ea îşi duce viaţă ca înainte de dezastru – creşte păsări, bea apă din fântâna şi nu îşi doreşte să plece vreodată de aici.

Viaţa incredibilă a femeilor. Aici, femeile trăiesc mai mult

Aici, în această zonă, femeile au reuşit să trăiască mai mult decât bărbaţii lor. De cele mai multe ori bărbaţii au murit de cancer de tiroida.

“Zona de excludere nu este o închisoare”, spune şi Valentyna Ivanivna, în vârstă de 75 de ani. Femeia pescuieşte în râul Pripyat, care trece pe lângă fosta centrală nucleară. Este expert în ierburi medicinale şi crede că aici poate să trăiască mai sănătos decât la oraş. Analizele care monitorizează nivelul de cesiu din corp i-au ieşit bine.

“În Kiev, aş fi murit cu mult timp în urmă. Fiecare maşină elimina tot tabelul periodic în aer, pe care îl inhalezi în plămâni.”

Femeile sunt însă cazuri fericite. Radiaţiile de la Cernobâl au avut multe efecte negative asupra locuitorilor din zonă. 6.000 de persoane expuse în copilărie au fost tratate ulterior de cancer de tiroida. Organizaţia mondială a sănătăţii a prevenit că radiaţia ar putea să cauzeze 4.000 de decese premature. Însă nu se ştie cu adevărat.

Adauga un comentariu