Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Viata lui Henry Darger, o poveste cel putin interesanta
Viata lui Henry Darger, o poveste cel putin interesanta

Viata lui Henry Darger, o poveste cel putin interesanta

27 feb. 2014, 11:11,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:11140;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Henry Darger a fost un scriitor si un artist American retras, care a lucrat ca paznic in Chicago, Illinois. Munca lui Darger a devenit una dintre cele mai renumite exemple de arta a unui amator, fiind o persoana autodidacta care nu a avut parte de notorietate decat dupa moartea sa. A devenit faimos pentru descoperirea post mortem a 15 volume, a cate 145 de pagini, a manuscriptului de fictiune numit „Povestea fetelor Vivian”, in care sunt o multime de desene si picturi in acuarela ilustrand aceasta poveste, scrie toptenz.net.

Munca lui Darger contine multe teme religioase. Regatul Ireal este despre o planeta mare, in jurul careia Pamantul are orbita ca o luna si unde majoritatea oamenilor sunt crestini (in special catolici). Majoritatea povestilor au legatura cu aventurile fetelor lui Robert Vivian, care sunt 7 surori si printese al unui popor crestin din Abbieannia si care asista intr-o curajoasa batalie impotriva regimului lui John Manley, al copiilor slavi, impusi de Glandelinians. Cartea i-a luat lui Darger peste 6 ani pentru a o termina si cuprinde peste 15 volume imense, fiecare de 145 de pagini.

In afara de asta, Henty Darger a mai scris 8 volume, 5.084 de pagini, a autobiografiei sale, intitulata „Istoria vietii mele”. A scris timp de 10 ani zilnic intr-un jurnal, si a mai scris si o a doua carte de fictiune „Crazy Horse”. Darger este cunoscut si pentru picturile sale in acuarela si pentru desene. In ciuda stilului de viata si a comportamentului ciudat, Henry nu este considerat nebun. Comportamentul sau era nesigur si era si depresiv. In ultimele pasaje ale jurnalului sau, inainte de moartea sa din aprilie 1973 – a murit la varsta de 81 de ani – Darger scrisese: „Am avut un Craciun foarte trist. Nu am avut niciodata in viata mea un Craciun fericit sau un An Nou Bun”.

Un lucru interesant: Munca lui Darger este printre cele mai pretuite ale unui artist autodidact. In 2001, Muzeul American Folk din orasul New York, a deschis un Study Center, Hentry Darger. Tablourile lui se vand acum cu 80.000 de dolari bucata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`