Local

Victor Costache dă asigurări: Sistemul sanitar românesc este mult sub capacitatea de ‘explozie’

Publicat: 18 mart. 2020

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat că 90% din cazurile confirmate de coronavirus sunt „de import” și se datorează fluxului mare de oameni care s-au întors din străinătate.

Cu toate acestea, România este mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar.

„Suntem mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar. De aceea suntem proactivi. Echipa de miniștri a luat măsuri foarte dure, de tipul celor luate în China. Avem încă un număr mic de pacienți, dar care se distribuie uniform pe teritoriul României. Se distribuie uniform deoarece a fost acest influx masiv de români întorși din afară.

90% din cazuri sunt cazuri de import. Strategia de luptă este o strategie de tip militar, este o bătălie logistică. Avem experți în logistică de la Ministerul Apărării Naționale şi reuşim împreună să organizăm baza de date, stocurile pe care le avem la nivel național.

Acum suntem într-o relativă penurie, dar avem tot ce trebuie pentru spitalele de fază unu. Institutele de boli infecţioase din ţară sunt primele care primesc pacienţi şi avem acolo o capacitate de absorbţie de 2.200 de pacienţi. În faza doi (…) se adaugă institutele de pneumologie cu încă câteva mii de paturi. La faza a treia se adaugă spitalele de urgenţă şi spitalele universitare. La faza a treia sper să nu ajungem”, a explicat ministrul Sănătății, la Antena 3.

Comentarii
Adauga un comentariu