Actualitate

Victor Costache, fostul ministrul al Sănătății: „Trebuie să învăţăm să adoptăm noile metode ale medicinei moderne şi nu soluţii inspirate din Evul Mediu”

Publicat: 13 nov. 2020
Victor Costache, fostul ministrul al Sănătății prezent în Studioul BZI LIVE
Victor Costache, fostul ministrul al Sănătății vorbește despre carantinarea orașelor

Medicul Victor Costache, fost ministru al Sănătății în Cabinetul Orban și unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi cardio-vasculari din statul român, precizează faptul că măsura de carantinare a orașului Sibiului ar fi o măsură total greșită, iar oficialii ar trebui să adopte măsuri moderne, care s-au dovedit a fi eficace în alte țări și să facă testări în masă.

„Mi s-ar părea o decizie total neinspirată și forțată, este complet nerealist să închizi un oraș mare, trebuie să învățăm să adoptăm noile metode ale medicinei moderne și nu soluții inspirate din Evul Mediu”, a declarat într-un interviu pentru Tribuna, dr. Victor Costache, referindu-se la discuțiile privitoare la posibila închidere și canatinarea Sibiului, oraș care înregistrează o rată mare de infectare cu COVID-19.

Contacții persoanelor infectate cu Covid-19, depistați prin GPS

Dr. Victor Costache a adus în discuție aplicațiile de telefonie mobilă care sunt capabile să depisteze contacții direcți ai unui pacient infectat cu noul coronavirus prin intermediul GPS-ului. State precum Singapore, China, Taiwan sau Japonia au implementat deja astfel de soluții inovative și adaptate la realitatea tehnologică din ziua de astăzi.

„O testare în masă sau implementarea rapidă a aplicațiilor de telefonie mobilă de depistare a contacților direcți pe bază de locație GPS, adoptate deja cu succes de către țări precum Singapore, China și Taiwan sau Japonia și la care s-a lucrat și în România, dar nu au fost implementate, reprezintă soluții mult mai inspirate și adaptate la realitate”, este de părere dr. Costache.

Fostul ministru al Sănătății afirmă faptul că sunt de preferat astfel de soluții inovative din exemplul altor state care au ținut sub control epidemia decât măsurile radicale impuse care nu aduc niciun rezultat vizibil și pe viitor. Astfel, din cauza unor soluții de epocă se va distruge o regiune și o populație întreagă. Costache mai afirmă că soluțiile prezente erau benefice în momentul debutului pandemiei cu noul coronavirus, atunci când nu se cunoșteau foarte multe detalii cu privire la efectele și modul de atac al virusului.

„Nu ne putem permite să distrugem o regiune, să facem să sufere o regiune și o populație întreagă numai pentru că nu suntem conectați la tehnologiile moderne. Aceste măsuri extreme erau oportune la începutul pandemiei, când nu se știa mare lucru despre acest virus. În momentul de față, implementarea rapidă a tehnologiilor moderne poate da rezultate net superioare măsurilor conservatoare de tip lockdown”, concluzionează dr. Victor Costache.

Rata de mortalitate conduce orașul Sibiul în topul negru Covid-19

Județul Sibiu, ce are doar  400.000 de locuitori se confruntă cu un doliu greu de oprit pe care îl mai poartă în Uniunea Europeană doar statul Belgian! Cadrele medicale din România nu doresc să ofere o explicație pentru zecile de persoane decedate din cauza noului coronavirus.

„Au fost zile în care am fost chiar și 11 decedați sau 10, doar de covid. Da. Un număr foarte mare… Da”, spun medicii.

„Nivelul de decese și de spitalizări este îngrijorător că trendul este încă crescător. Dacă eram pe un platou sau pe scădere, nu era neapărat îngrijorător cu toate că sistemul este destul de copleșit. Când trebuie să cumperi containere adiționale la morgă, deja este târziu. La nivelul la care se moare în Sibiu, noi suntem foarte aproape de Belgia”, spun statisticienii.

Adauga un comentariu