Local

Victorie detașată pentru prof. univ. dr. Liviu George Maha, noul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Prima reacție: „A contat mult sprijinul celorlalți candidați care nu au intrat în Turul al II-lea”

Publicat: 19 mart. 2024
_____ Vizualizări 17 Comentarii
Victorie detașată pentru prof. univ. dr. Liviu George Maha noul rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Prima reacție A contat mult sprijinul celorlalți candidați care nu au intrat în Turul al II-lea
Victorie detașată pentru prof. univ. dr. Liviu George Maha, noul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Prima reacție: „A contat mult sprijinul celorlalți candidați care nu au intrat în Turul al II-lea”

Ieri, 18 martie 2024, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc Turul al II-lea al alegerilor academice pentru funcția de rector. Prof. univ. dr. Liviu George Maha a fost ales noul rector al UAIC, obținând un număr de 487 voturi. Contracandidatul său, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a obținut un număr de 233 voturi.

Prof. univ. dr. Liviu George Maha este noul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are un nou rector. În urma alegerilor academice de ieri, 18 martie 2024, prof. univ. dr. Liviu George Maha, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, a câștigat detașat șefia la conducerea Universității.

Acesta a obținut un număr de 487 voturi, iar contracandidatul său, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a obținut un număr de 233 voturi. Prezența la vot a fost de 741 de alegători, reprezentând 87.7 la sută din 844 de persoane cu drept de vot.

Reporterii BZI au luat legătura cu prof. univ. dr. Liviu-George Maha care a transmis faptul că a contat și sprijinul celorlalți candidați care nu au intrat în Turul al II-lea, respectiv prof. univ. dr. Tudor Luchian, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei și prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa.

„Prima impresie este bucuria că am câștigat, dar în același timp mă bucur pentru că a fost o prezență mare la vot. Asta înseamnă că am primit un mesaj de echilibru, un mesaj care include elemente de continuitate, elemente legate de ce s-a făcut bun și ce trebuie să continue dar și o schimbare de viziune, diferențiere, pe care am punctat-o în contextul campaniei electorale. A contat mult și sprijinul celorlalți candidați care nu au intrat în Turul al II-lea, sprijinul oferit de prof. univ. dr. Tudor Luchian, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei și prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, și cred că scorul reflectă și ă astfel de poziționare al acestor candidați și o tendință de schimbare a Universității. Nu puteam anticipa exact participarea la vot, de obicei în Turul al II-lea este greu de estimat, pentru că în primul Tur au fost multe opțiuni, voturile au fost distribuite destul de echilibrat și era greu de anticipat”, declară prof. univ. dr. Liviu George Maha.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader a transmis un mesaj în care subliniază faptul că fost o campanie electorală atipică mediului academic

Pentru cea mai importantă funcție din Universitate, cea de Rector, și-au depus candidaturile prof. univ. dr. Tudor Luchian, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. univ. dr. Tudorel Toader, conf. univ. dr. Adrian Muraru și prof. univ. dr. Liviu-George Maha, iar în Turul al II-lea au ajuns prof. univ. dr. Liviu George Maha, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și prof. univ. dr. Tudorel Toader, de la Facultatea de Drept.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader a transmis ieri, 18 martie 2024, după încheierea alegerilor academice, un mesaj pe rețeaua de socializare Facebook.

„Sunt onorat prin faptul că am fost timp de 8 ani Rector al UAIC, cea mai veche Universitate din România. În urmă cu 100 de ani UAIC a mai avut un Rector jurist. A fost o campanie electorală atipică mediului academic, plină de promisiuni, intimidări, neadevăruri, chiar şi cu ameninţări, totul pentru preluarea conducerii Universităţii de către cei care cred că li se cuvine, deşi au dovedit contrariul. Am preluat managementul unei Universităţi scindate în facultăţi bogate şi facultăţi sărace, având zeci de milioane datorii la bănci, unde nu erau plătite activităţile suplinite la plata cu ora sau erau plătite cu 1 leu, cu unele imobile de patrimoniu închise din cauza degradării, cu unele staţiuni ca şi cum ar fi fost abandonate. Am înfiinţat Institutul de Cercetări Interdisciplinare, am susţinut cercetarea ştiinţifică, am plătit, din fondurile proprii ale UAIC, studiile ştiinţifice publicate în reviste indexate ISI, am dat curs tuturor propunerilor de promovare, am stins datoriile la bănci, iar în prezent Universitatea are un consistent excedent financiar, am restaurat Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic, Biblioteca Corpului O, Corpul E, staţiunea din Ştefăneşti, cu fonduri europene sau de la Compania Naţională de Investiţii, am completat toate treptele învăţământului preuniversitar, trecând grădiniţa şi şcoala primară de la taxă la buget. Am iniţiat construcţia unui Complex sportiv, renovarea sălii de sport, construcţia uni cămin etc. Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi m-au votat în demersul obţinerii unui nou mandat de Rector al UAIC. Mulţumesc tuturor celor cu care am colaborat în acest timp, împreună cu dânşii împlinind toate realizările. Regret susţinerea şi încrederea acordată unora, cu agende paralele, cu multe orgolii şi lipsă de caracter. În condiţiile în care nu au contat realizările, nu au contat faptele, contând calcule, aranjamente şi angajamente, am sentimentul unei “Monstruoase coaliţii”! Voi continua activităţile de profesor şi de avocat”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Comentarii
  • Și uite așa serviciile au mai câștigat o redută. Informatorul care fusese pus tit de servicii la AEROPORT acum a tras lozul cel mare. Să vezi ce chermeză era aseară in regia penalului de la consiliul
    judetean și a ofițerului de securitate de la Sf Maria …
    Din nou mediul academic e călcat în picioare.
    Vivat professores! Vivat academia !

  • Acest rezultat ar trebui sa fie o lectie buna si celor care vor sa-l dea jos pe Chirica. Doar uniti, BODEA, Chichirau si cine or mai fi trebuie sa inteleaga ça separati vor pierde. Din pacate au orgolii si vor pierde. Facind echipa, unul primar, celalalt viceprimar, vor arata ça echipa. Altfel, degeaba posteaza planuri marete pe Facebook ori impart pliante la pensionari, in weekend, prin parcuri. O alta lectie e pentru votanti. Doar venind multi la vot, Chirica si mafia lui pot cadea. S-a nu uite lumea ça la alegerile locale nu exista decit un singur tur. Daca opozitie nu se va uni si cu prezenta mica la vot, Chirica va defila fluerind spre victorie.

  • Cineva scria ieri:
    1. A iesit Oprea 2.
    2. FEEA ar trebui sa se desprinda si sa formeze o universitate distincta, pe modelul ASE Bucuresti.
    Subscriu la ambele.

  • la uaic au avut loc alegeri democratice. Celelalte universitati din iasi, inca, se mentin in letargia trecutului. Acolo va mai dura pana cand vor disparea acei monstri educati in cultura comunista. pacat, dar poate invie Brucan sa-si corecteze termenul de tranzitie.

  • Oricum suntem numiti prosti, zilnic, de catre evreii care misuna acum prin Romania. Au pus placa ca suntem antisemiti si n-ai voie sa pronunti nimic de evrei.

  • Probabil, mesajul este scris de un „ACADEMIC”…..halal de cultura si educatia voastra.
    Oricum esti si vei fi un ANONIM…. Mustesti in rautate si neputinta intelectuala. Nu vei ajunge niciodata OM!!! Ce sa pretinzi unei rame…sau paduche???

  • Care sunt lucrurile bune si care sunt cele rele?Nu spune nimeni nimic.Se vorbeste doar de schimbare si alte lozinci aiurite,fara continut.La ce te astepti in viitor?Nu conteaza.Cam asa decurg toate alegerile.

  • Domnule @H., subscriu si eu la ambele. Veleitatile antreprenoriale pe banii statului – specialitatea FEEA – nu fac casa buna cu cercetarea si invatamantul. La ultima evaluare institutionala FEEA a iesit pe E (cea mai de jos treapta), tragand in jos intreaga universitate. N-au decat sa continue in mediocritatea in care se complac si cu care se lauda, dar sa continue singuri, sa nu ne traga in jos pe toti!

  • Bravo! Era timpul pentru o schimbare. Mai rămâne sa plece și toate săgețile lui Varga el care și-au adus neamurile în funcții la UAIC. E dezastru total. Mana lui dreapta speram sa plece curând.

  • Felicitari domnului rector Maha. Acum sa vedem cum se vor descurca decanii, prodecanii, sefii de departament etc. de la facultatile unde numarul cadrelor didactice este mai mare decat cel al studentilor. Protectia oferita de domnul Toader din ratiuni electorale a disparut, viata dulce s-a terminat. Lista (partiala) a unora dintre ei poate fi consultata la adresa https://strictsecret.ro/bastanii-universitatilor-de-stat-romanesti-top-1100-salarii-imense-ale-universitarilor-munca-putina-confort-profesional-maxim-o-romanie-fara-azimut/ . Si lista este din 2021, oare cat sunt salariile actuale ?

Adauga un comentariu