Actualitate

Viktor Orban interzice vânzarea de combustibil ieftin pentru automobilele care nu sunt înmatriculate în Ungaria

Publicat: 26 mai 2022
pompa masina
Ungaria are cele mai mici prețuri la combustibili din Europa

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a anunțat astăzi, 26 mai, că numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra combustibili la prețurile plafonate de guvern, în timp ce automobilele care sunt înmatriculate în afara țării vor cumpăra combustibilii la prețurile pieței.

Gergely Gulyas a informat, potrivit MTI, că măsura va începe să se aplice de vineri, 27 mai.

persoana cu pompa si monede in mana
numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra combustibili la prețurile plafonate de guvern

Ungaria are cele mai mici prețuri la combustibili din Europa

Din cauza faptului că prețurile la combustibili în Ungaria sunt cele mai mici din Europa, în ultimul timp a crescut foarte mult turismul în scopul achiziționării de combustibili în zona de graniță.

Din acest motiv, turismul de acest tip a devenit o amenințare la adresa securității aprovizionării, a argumentat șeful de cabinet al prim-ministrului Ungariei.

„Cumpărătorii străini profită de faptul că Ungaria este capabilă să menţină preţul la benzină la 480 de forinţi (1,2 euro) pe litru, în timp ce în alte părţi din Europa este de 700-900 de forinţi”, a spus Gergely Gulyas.

pompe carburant
Ungaria are cele mai mici prețuri la combustibili din Europa

Numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra benzina la prețul plafonat

Pentru a preveni un astfel de „abuz”, numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra benzina la 480 de forinţi litrul în Ungaria. Ceilalţi vor trebui să plătească preţul pieţei, a subliniat Gergely Gulyas.

Și șoferii români se numără printre cei care treceau granița ca să facă plinul în Ungaria. La începutul acestei luni, se constatase o creștere a traficului de frontieră la granița de vest, iar fenomenul era explicat prin faptul că tot mai mulți români mergeau să alimenteze în țara vecină.

Motorina costa, la acel moment, chiar și cu 3 lei mai puțin în Ungaria, iar unii șoferi spuneau că fac o economie considerabilă, chiar și de 150 de lei la fiecare plin de carburant. În benzinăria din primul oraș din Ungaria, una din cinci mașini era cu numere de România.

steag Ungaria
Numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra benzina la prețul plafonat

Viktor Orban, primele decizii după intrarea Ungariei în stare de urgență

După ce miercuri a fost decretată „starea de urgență” în Ungaria, la trei luni după declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina, premierul Viktor Orban a anunțat primele măsuri ca reacție la criza economică generată de conflictul de la granițele țării.

Noul regim juridic al stării de urgență din Ungaria permite Guvernului Orban să ia decizii rapid, trecând peste procedurile juridice obișnuite. Primele măsuri anunțate de prim-ministrul de la Budapesta vor afecta multinaționalele și băncile.

Premierul Viktor Orbán a anunțat printr-o declarație oficială că „profitul suplimentar” al companiilor multinaționale și al băncilor va fi reținut de stat, pentru „protejarea cheltuielilor generale” ale țării.

Viktor Orban
Noul regim juridic al stării de urgență din Ungaria permite Guvernului Orban să ia decizii rapid, trecând peste procedurile juridice obișnuite

Guvernul ungar poate suspenda legi

Parlamentul a adoptat de asemenea modificări la legea privind managementul dezastrelor şi legislaţia aferentă. Potrivit modificărilor, guvernul poate suspenda unele legi sau devia de la prevederile lor pentru a asigura securitatea locuitorilor ţării, a bunurilor lor, precum şi stabilitatea economiei naţionale în situaţia unui pericol declarat din cauza unui război într-o ţară vecină.
Comentarii
Adauga un comentariu