National

Vineri, 30 octombrie, va fi promulgată legea care permite acordarea de tratamente pentru tot restul vieții supraviețuitorilor din Colectiv

Publicat: 28 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vineri 30 octombrie va fi promulgată legea care permite acordarea de tratamente pentru tot restul vieții supraviețuitorilor din Colectiv
Colectiv

Conform declarațiilor făcute astăzi de către președintele Klaus Iohannis, se pare că, vineri, 30 octombrie 2020, va fi promulgată legea care prevede oferirea tratamentelor necesare pe tot parcursul vieții supraviețuitorilor din Colectiv.

„Cu siguranță că lucrurile s-au schimbat și am îmvățat ceva, cel puțin politicienii responsabili. Dacă vă referiți la Colectiv, vineri se împlinesc 5 ani și pot să vă spun în premieră, că voi promulga leagea privind extinderea perioadei pentru cei care au avut de suferit”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, președintele României, a confirmat că vor fi restricții în timpul sărbătorilor de iarnă

Miercuri, 28 octombrie, la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis, a confirmat că vor fi restricții în timpul sărbătorilor de iarnă.

Președintele a fost întrebat dacă ia în considerare o stare de urgență pentru perioada iernii, așa cum s-a întâmplat în Israel, pentru limitarea deplasărilor și întâlnirilor. Acesta a oferit următorul răspuns:

„Nu s-a discutat un astfel de demers. Eu nu cred că în acest an sărbătorile de iarnă vor fi ca în alţi ani. Cu siguranţă vor fi restricţii în vigoare, cu siguranţă se va putea călători în puţine locuri. De exemplu, în străinătate este foarte greu de călătorit, din cauza multiplelor restricții ce s-au impus în diferite state. Cred că anul acesta ne vom intoarece la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului, în şi cu familia.

Președintelui României i-a fost adresată următoarea întrebare: „Luni aveam o rată de infectare de 3,51 în București, a scăzut la 3,18 ieri. Astăzi, această rată de infectare a urcat brusc la 3,81. Am încercat să aflăm cum se calculează. Se impune o mai mare transparență?” Răspunsul lui Klaus Iohannis a fost:

„Cu siguranță este de dorit să avem aceleași date de la toate instituțiile. Trebuie să vă explic ce trebuie să citim și ce nu trebuie să citim. Datele prezintă fluctuații mari de la o zi la alta. Pandemia nu se răspândește matematic. Pandemia se răspândește ba mai mult, ba mai puțin. Pe de altă parte, știm cu toții că numărul de testări este diferit de la o zi la alta. În weekend, numărul de testări este mai mic. Ce mă îngrijorează e numărul de infectări și numărul de persoane la ATI. Aici este clar că avem de-a face cu o provocare.”

Klaus Iohannis: „În acest moment nu discutăm despre lockdown, ci căutăm soluții”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre posibilitatea închiderii țării pentru o perioadă de două săptămâni.

„În acest moment nu discutăm despre lockdown, ci căutăm soluții. În definitiv este nevoie oricât de îngrijorați am fi, și eu sunt foarte îngrijorat, de a găsi un fel de a continua. Fără alegeri, nu există democrație. Trebuie să avem grijă să creștem numărul de locuri de la ATI.

A închide țara nu este o soluție. O închidem pentru 2 săptămâni și apoi ce facem: Trebuie să găsim un just echilibru.

Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum și dacă oamenii de știință vor găsi un vaccin foarte repede”, a spus Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu