Local

Virozele respiratorii acute încă îi trimit pe ieşeni la spital: „Au fost raportate 165 de internări”

Publicat: 08 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Virozele respiratorii acute încă îi trimit pe ieşeni la spital Au fost raportate 165 de internări
În intervalul 24 aprilie – 30 aprilie 2023, pe cuprinsul județului Iași au fost înregistrate 3.403 de infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 672 de pneumonii și 20 de cazuri de gripă

La Iași, numărul de viroze respiratorii acute este din nou în creștere. În intervalul 24 – 30 aprilie 2023, pe cuprinsul județului Iași au fost înregistrate 3.403 infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 672 de pneumonii și 20 de cazuri de gripă

În acest interval de timp au fost efectuate 165 de internări în rândul pacienților cu infecții respiratorii acute, dintre care 93 au fost realizate celor cu infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 68 de internări pentru pacienții cu pneumonii și 4 în rândul celor cu gripă. În această perioadă nu au fost raportate decese cauzate de infecția cu virusul gripal.

Virozele respiratorii acute continuă să le dea bătăi de cap ieşenilor

În perioada 24 – 30 aprilie 2023, pe cuprinsul județului Iași au fost înregistrate 4.095 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 8,31 la sută mai multe față de săptămâna anterioară, când au fost înregistrate 3.755 de cazuri.

„Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, în săptămâna 24.04 – 30.04.2023 s-au înregistrat 4.095 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 8,31 la sută mai multe față de săptămâna anterioară (3.755): 3.403 sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 672 sunt pneumonii și 20 de cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă (21 săptămâna trecută).

Din totalul cazurilor de gripă sunt internate 4 persoane, restul efectuând tratament la domiciliu. Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidența cea mai mare pentru gripă este la 5-14 ani, pentru pneumonii este la peste 65 de ani, iar pentru IACRS, la grupa de vârstă 15-49 de ani. În intervalul de timp menționat nu s-au înregistrat decese ca urmare a infecției cu virus gripal.

De asemenea, în săptămâna 24.04 – 30.04.2023 au fost raportate 165 de internări, cu 3 mai puține față de săptămâna precedentă, reprezentând 4,02 la sută din numărul total de cazuri: IACRS (infecții virale ale căilor respiratorii superioare) – internări 93; pneumonii – internări – 68; gripe – internări – 4”, au transmis reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.

Care sunt recomandările pentru limitarea extinderii infecțiilor virale

o persoana racita
În acest interval de timp, au fost efectuate 165 de internări în rândul pacienților cu infecții respiratorii acute

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave, folosirea batistei de unică folosință, păstrarea unei igiene corporale riguroase, întotdeauna cu spălarea mâinilor, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave, respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe, adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului, menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate, evitarea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor simptome compatibile cu gripa.

Vaccinul antigripal este cea mai eficientă metodă de profilaxie împotriva infecției cu virusul gripal. De la începutul lunii octombrie până în prezent, la Iași s-au vaccinat antigripal 77.405 persoane din totalul de 87.573 de persoane considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire și care doresc să se vaccineze antigripal.

„Referitor la campania de vaccinare antigripală, conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie și până pe 3 mai 2023 s-au vaccinat 77.405 persoane din județul Iași (o vaccinare în plus). 77.645 de doze de vaccin antigripal au fost repartizate, până în prezent, Direcției de Sănătate Publică Iaşi”, au transmis reprezentanții DSP Iaşi.

Adauga un comentariu