Virusul COVID-19 a ucis în numai două zile 13 ieșeni. Este prima dată când la Iași s-au înregistrat atât de multe decese într-un timp atât de scurt. Alți 46 de pacienți infectați cu COVID-19 luptă pentru viața lor în secțiile de Terapie Intensivă la Iași. Medicii spun că din ce în ce mai mulți tineri cedează în fața bolii
Sâmbătă, la Iași, 11 pacienți au murit după ce au fost infectați cu COVID-19. Duminică, alți doi au pierdut lupta cu coronavirusul, după mai multe zile de internare în secția de Terapie Intensivă. COVID-19 devine din ce în ce mai agresiv și asta pentru că medicii constată faptul că din ce în ce mai mulți tineri intră în stare critică în secția de ATI. Ieri erau ocupate 46 de paturi de Terapie Intensivă din județul Iași. Numărul de pacienți infectați cu noul tip de virus care au nevoie de îngrijire în această secție este în creștere, iar medicii constată că din ce în ce mai mulți sunt tineri,care nu au alte boli asociate. Pentru că ajung prea târziu la spital, efortul cadrelor medicale de a-i ține în viață este în zadar.
233 de decese la Iași, de la declanșarea pandemiei de COVID-19
În numai 8 luni de zile de la declanșarea pandemiei de COVID-19, la Iași s-au înregistrat 233 de decese. Pe lista celor care au murit după ce au fost infectați cu noul tip de virus intră pacienți care sufereau de diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli respiratorii, dar și obezitate. Medicii constată un fenomen pe care nu l-au preconizat la începutul pandemiei de COVID-19. Din ce în ce mai mulți tineri se sting în secțiile de Terapie Intensivă, după ce au fost infectați cu coronavirus.
„Mulți pacienți tineri mor în secțiile de Terapie Intensivă pentru că nu se prezintă la timp la medic. Putem spune faptul că 40 la sută dintre pacienții infectați cu COVID-19 sunt asimptomatici și merg în izolare la domiciliu. Mulți dintre ei nu-și dau seama că simptomele apar la câteva zile de la diagnosticare, astfel că stau acasă. Ajung la spital în ultimul moment. Aproximativ 70 la sută dintre pacienții infectați cu COVID-19 și care sunt internați în ATI mor”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
În spitalele suport COVID-19 mai erau libere aseară 112 paturi
Ieri, 46 de pacienți infectați cu COVID-19 în stare critică luptau pentru viața lor în secțiile de Terapie Intensivă. În ceea ce privește gradul de ocupabilitate din spitalele suport COVID-19, erau ocupate 489 de paturi, din care 46 erau paturi ATI. Din cele 46 paturi de ATI, 9 erau ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 6 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 6 la Spitalul Municipal Pașcani, 5 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul „Căi Ferate” din Iași și 14 la Spitalul de Neurochirurgie. Ieri mai erau libere două paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie. În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 112 paturi.
Dintre acestea, un pat era liber la Spitalul de Recuperare, 10 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 5 paturi la Spitalul Militar, 67 de paturi la Spitalul CF Pașcani, 15 la Spitalul de Boli Infecțioase și 14 paturi la Spitalul CF Iași. În ceea ce privește Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, sunt ocupate toate cele 3 paturi ATI. În momentul de față sunt 28 de bolnavi care fac dializă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași.
Semnalul de alarmă tras de medicii infecționiști ieșeni
Direcția de Sănătate Publică din Iași a anunțat faptul că un număr de 1.761 de persoane se află în izolare, iar 2.627 de persoane sunt carantinate la domiciliu. Dintre acestea, fac parte persoane infectate cu COVID-19, asimptomatice. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și recomandă pacienților care sunt infectați cu COVID-19 și stau în izolare la domiciliu să fie atenți dacă simptomele specifice infecției cu COVID-19 încep să apară la câteva zile de la diagnosticare.
„În cazul în care pacientul infectat cu COVID-19 observă că are dureri musculare sau observă debutul altor simptome specifice, trebuie să anunțe de urgență medicul de familie. Acesta îi va recomanda, după caz, să se prezinte la spital. Observăm o creștere a numărului de pacienți care temporizează venirea la medic, motiv pentru care ajung în stare gravă la spital. Le recomadăm să fie promți și să fie atenți la orice simptom care apare”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.