Titlurile zilei

Virusul COVID-19 lasă sechele grave! Zeci de ieșeni vindecați de coronavirus au fost depistați după luni de zile cu probleme respiratorii și neurologice! Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Aveau dificutăți de respirație și mers” EXCLUSIV

Publicat: 12 sept. 2020
Virusul COVID-19 lasă sechele grave în rândul pacienților declarați vindecați la infecția cu coronavirus, iar prof. dr. Carmen Dorobăț spune că bolnavii au avut sechele la aparatul respirator, dar și sechele neurologice
Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, în platoul BZI LIVE

Virusul COVID-19 lasă sechele grave. După luni de zile de la externare, zeci de ieșeni declarați vindecați de infecția cu coronavirus au revenit la spital. Medicii au observat că mulți aveau încă probleme respiratorii și urmări neurologice importante. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că acești bolnavi au avut nevoie de recuperare medicală de lungă durată

Virusul COVID-19 lasă sechele grave la pacienții declarați vindecați! Zeci de ieșeni au revenit la spital după ce au simțit că nu mai pot respira, aveau dureri de cap, stări de oboseală și dificultăți de mers. Medicii au constatat că infecția cu coronavirus poate lăsa sechele importante. Mulți dintre pacienții afectați încă de virus după luni de zile din momentul în care au fost declarați vindecați au avut nevoie de recuperare respiratorie și recuperare neurologică. Niciun medic nu se aștepta la asta la începutul pandemiei de coronavirus. Unii pacienți s-au prezentat singuri la spital pentru că nu mai suportau durerile, alții au fost chemați din nou la control de către medici. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că sechelele infecției cu COVID-19 au fost depistate la pacienții cu forme medii și grave.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „La mulți pacienți am observat o afectare gravă persistentă”

Constatare halucinantă a medicilor ieșeni. Zeci de pacienți declarați vindecați de COVID-19 în lunile martie și aprilie au revenit la spital cu starea de sănătate extrem de alterată. Medicii au muțit când au văzut ce repercusiuni grave a lăsat virusul în corpul bolnavilor. Mulți au avut nevoie de recuperare medicală de specialitate. Cadrele medicale spun că vigilența acestor pacienți i-a salvat de la complicații. Dacă nu s-ar fi prezentat la timp la spital, ar fi putut suporta complicații la nivelul aparatului respirator, dar și la nivel neurologic.

„Boala poate lăsa sechele grave la nivelul aparatului respirator, dar și la nivel neurologic. La mulți pacienți am observat o afectare gravă persistentă. Mulți s-au prezentat la spital cu dureri de cap, stări de oboseală, dificultăți de respirație și de mers. Acestea sunt urmări ale afectării sistemului respirator, dar și urmări neurologice”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Medic infecționist: : „Pentru pacienții care aveau încă plămânul afectat s-a făcut recuperare respiratorie, iar cei cu afectare neurologică au avut nevoie de recuperare neuromotorie”

Zeci de pacienți care au revenit la spital după ce au fost vindecați de COVID-19 au suferit un șoc când au aflat vestea că virusul a lăsat sechele grave în organismul lor. Majoritatea au povestit medicilor că, la scurt timp după ce au fost externați, au început să se confrunte cu simptome pe care până atunci nu le-au mai avut. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că o mare parte dintre pacienții care au revenit la control au povestit că nu mai pot merge corect și că întâmpină dificultăți atunci când încearcă să pășească. Medicii au băgat acești pacienți în recuperare de urgență.

„Pentru pacienții care au prezentat dificultăți de respirație, s-a constatat că plămânul era încă afectat, chiar dacă testul PCR era negativ. Acestora li s-a recomandat recuperare respiratorie, un soi de gimnastică respiratorie. Pentru pacienții care au prezentat oboseală, dureri de cap, dificultăți de mers, s-a constatat o afectare neurologică. Aceștia au fost direcționați către un medic specialist neurolog pentru recuperare neuromotorie”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

După o recuperare medicală de lungă durată, pacienții vindecați de COVID-19 care au rămas cu sechele și-au revenit

Medicii spun că, la începutul pandemiei de COVID-19, nu au preconizat că vor ajunge în momentul în care, după luni de zile, vor depista sechele atât de grave la pacienții declarați vindecați. Era poate de așteptat ca sechelele să fie doar la nivelul aparatului respirator, dar nimeni nu se gândea că repercusiunile pot fi și neurologice. Medicii recomandă pacienților vindecați de COVID-19 care au simptomele descrise anterior să se prezinte de urgență la un specialist.

În cazurile medii și grave ale infecției cu coronavirus, unii pacienți au fost chemați din nou la control medical, dar în majoritatea cazurilor, așa cum spun medicii, pacienții s-au prezentat singuri la spital și asta pentru că nu mai puteau suporta durerile de cap, dificultățile de respirație și de mers. Medicii spun că pacienții care au beneficiat de recuperare respiratorie și de recuperare neuromotorie și-au revenit. La unii, sechelele au dispărut mai repede, la alții a fost nevoie de o recuperare de lungă durată.

Secțiile de Terapie Intensivă din Iași sunt aproape pline, iar medicii așteaptă cu nerăbdare începerea activității medicale de la spitalul mobil din Lețcani

La Spitalul de Boli Infecțioase nu mai este niciun loc liber la secția de Terapie Intensivă, iar la Spitalul de Neurochirurgie, unitate suport COVID-19, mai sunt doar 5 locuri disponibile. La prima unitate medicală mai sunt 20 de locuri libere pentru pacienții confirmați, care suferă de forme medii și ușoare ale infecției cu coronavirus. Medicii așteaptă cu nerăbdare deschiderea spitalului mobil din Lețcani. Totodată, îi îngrijorează faptul că Iașul se clasează în continuare pe primele locuri pe țară ca număr de infectați cu COVID-19.

„Am semnat comodatul la spitalul mobil și urmează să facem o recepție tehnică pe sfere de activitate cu specialiștii din spital. Odată cu deschiderea acestei unități spitalicești, sperăm la o mai eficientă manageriere a numărului de pacienți infectați cu coronavirus. Spitalele lucrează la capacitate maximă, iar începerea activității la spitalul mobil ar ușura munca cadrelor medicale din spitalele suport COVID-19”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.

Comentarii
  • Interlopii după condamnare își iau rucsacul și se prezintă la poarta pușcăriei. Au vână. Politicienii, bugetarii de lux, și lumea bună după condamnare fac recurs în anulare sau de cele mai multe ori se dau cu mir.

  • Corupția, mita,licitațiile cu clientela ,promovarea pe alte criterii decât cele profesionale ,indiferența cu care sant tratați pacienți,lipsă medicamentelor ,lipsă dotărilor din spitale și astea lasă sechele și fac mai multe victime decât Covrig 19

  • Eu am stat internata de coronavirus in acest spital Infectioase, am fost tratata la fel ca toti ceilalti pacienti din salon, nu am dat nici un banut la nimeni, am primit mancare, tratament la fel sau poate diferit a fost tratementul de gravitatea boli, medici, asistentele si infirmierile au avut un comportament civilizat, nu aveai cum sai cunosti pe motiv ca, sunt echipati in costume de protectie, felicitari intregi echipe, voi cei care scriti din ura si invidie denigrati medici din spital care muncesc cu credinta, felicitari Doamnei Managere pentru buna coordonare !

  • Daca tot le faceti reclama la medici din Umf, ca, iesa handicapati din facultate ! Si cu ochi sunt dupa 100 euro, raspunsul si intrebarea este ca, de ce judecati pe Dorobat ? Toti sunteti la fel, toti luati, voi va denigrati pe voi insusi , Dorobat este o buna coordonatoare, un bun profesor, manager isi vede de raspunderea pe care o are, voi in loc sa o ajutati ! Dupa cum se vede vreti sa o incurcati, motivul fiind, invidia si rautatea, este gresit ca, va faceti reclama voua insusi.

  • Am observat, cum vedeti un articol in ziar cu spitalul covid, cum sariti ca muscati de sobolan ca, lupi pe Managerul Spitalului, voi ce scriti daca sunteti atat de cinstiti, ce va afisati la ziar ? Rezolvativa divergentile pe cale amiabila sau in justitie, aratativa inteligenta in alt loc sau facativa spital particular si exersati inteligenta in felul vostru !

Adauga un comentariu