Economic Local

Viticultorii din Iași primesc 500 de euro la hectar, subvenție acordată de APIA pentru pierderile cauzate de pandemia de COVID-19 și secetă

Publicat: 14 nov. 2020
Suma maximă pe care o poate obține fiecare viticultor din Iași este de 100.000 de euro, în cadrul mai multor scheme
Sediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), instituție care gestionează acordarea subvențiilor pentru viticultorii din Iași afectați de pandemia de COVID-19 și secetă

Viticultorii din Iași afectați de pandemia de COVID-19 și secetă vor avea în conturi, până la sfârșitul lunii decembrie 2020, o subvenție acordată de APIA în valoare de 500 de euro la hectar. Ajutorul de stat va fi achitat tuturor producătorilor vitivinicoli care desfășoară activități pentru producerea strugurilor pentru vin. Suma maximă pe care o poate obține fiecare beneficiar din Iași este de 100.000 de euro, în cadrul mai multor scheme

Schema de ajutor de stat se aplică producătorilor vitivinicoli care desfășoară activități pentru producerea strugurilor pentru vin, respectiv persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, constituite în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016 și persoanelor juridice. Conturile viticultorilor vor fi alimentate începând cu data de 1 decembrie 2020.

Viticultorii din Iași au investit fonduri europene de aproximativ un milion de euro, sume acordate de APIA

Schema nu se aplică beneficiarilor care au obținut un ajutor ilegal anterior declarat incompatibil cu piața internă printr-o decizie a Comisiei Europene, atât timp cât ajutorul ilegal nu este rambursat sau plătit într-un cont cu destinație specială, reprezentând valoarea totală și dobânzile aferente ajutorului ilegal și incompatibil cu piața internă. Ajutorul de stat poate fi cumulat cu alte forme de sprijin acordate în conformitate cu Comunicarea CE – Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19, fără a depăși echivalentul în lei a 100.000 euro pentru același beneficiar.

Viticultorii din Iași trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a obține banii de la stat

Beneficiarii care solicită ajutorul de stat trebuie să îndeplinească, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului, următoarele criterii de eligibilitate: să fie înregistrați în evidențele APIA în anul 2020, cu cerere unică de plată pe suprafață, să exploateze plantații viticole înscrise în Registrul plantațiilor viticole și să aibă pentru acestea depuse și înregistrate declarații de recoltă aferente campaniei de recoltare a strugurilor pentru anul 2019, potrivit prevederilor legale în vigoare. De asemenea, viticultorii din Iași nu trebuie să se afle în dificultate, respectiv reorganizare, lichidare, faliment în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31 decembrie 2019.

Vinul produs la Iași în anul 2020 este mai puțin, dar mai bun din punct de vedere calitativ

În cazul persoanei fizice, nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 31 decembrie 2019. Producătorii de vinuri din Iași  au avut o producție redusă cu 30 la sută față de cea din anul 2019, însă vinul din acest an are o calitate superioară. Ieșenii au sute de hectare cu viță-de-vie înființată cu fonduri europene acordate prin programele de reconversie derulate de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

Fermierii din Iași au primit despăgubiri de secetă pentru culturile de toamnă, în valoare de 28 de milioane de euro

Agricultorii din Iași au încasat deja despăgubiri de secetă pentru culturile de toamnă, iar pentru culturile de primăvară afectate de secetă despăgubirile vor fi acordate în primul trimestru din anul 2021. Despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de seceta extremă din 2020 sunt de 925 de lei la hectar pentru grâu sau secară. De asemenea, la triticale s-a plătit 805 lei la hectar, 912 lei la orz, 951 lei la orzoaică, 772 de lei la ovăz și 1.002 lei la rapiță. Fermierii din Iași au obținut și avansul din subvenții în valoare de 28 de milioane de euro.

Adauga un comentariu