Sanatate

Vitiligo-poze. Din ce cauză apare afecțiunea dermatologică și cum să stopezi dezvoltarea acesteia?

Publicat: 20 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vitiligo-poze. Din ce cauză apare afecțiunea dermatologică și cum să stopezi dezvoltarea acesteia
Tulburările de pigmentare pot cauza probleme grave de sănătate care necesită atenție și pot duce la complicații dacă nu sunt tratate

În caz de vitiligo ca în poze pe pielea mâinilor, a feței sau a întregului corp se formează pete de culoare deschisă, cu margini uniform delimitate. Nu este contagioasă și este o boală cronică care apare din cauze interne. Boala poate să progreseze, adică să treacă prin mai multe etape de dezvoltare și să devină din ce în ce mai vizibilă. Aspectul unei persoane cu vitiligo atrage atenția celorlalți și provoacă adesea un disconfort psihologic.

Este important să înțelegem că vitiligo nu este doar un defect cosmetic al pielii. Tulburările de pigmentare pot cauza probleme grave de sănătate care necesită atenție și pot duce la complicații dacă nu sunt tratate. Boala vitiligo este o tulburare în sinteza melaninei, pigmentul pielii. În unele zone ale pielii se reduce drastic numărul de celule speciale, melanocitele, care dau culoarea obișnuită a pielii. Rezultatul este formarea de pete bej deschis, aproape albe, de formă neregulată, care se disting puternic pe fundalul pielii sănătoase și sunt separate de aceasta prin limite clare. Numărul și mărimea petelor pot varia în funcție de stadiul bolii.

Vitiligo-poze. În ce zone se manifestă afecțiunea?

Petele provocate de vitiligo apar pe zone luminoase. Adică pe față, pe pielea mâinilor, mai des pe coate, încheieturi și pe dosul mâinilor, sub genunchi, axile și în zona inghinală și în alte părți ale corpului. Afecțiunea, uneori afectează, de asemenea, scalpul și, la bărbați, pielea din zona de creștere a bărbii și a mustății.

Cauzele vitiligo sunt întotdeauna interne, aceasta fiind o boală neinfecțioasă. Factorii care pot provoca apariția bolii pot legați de ereditatea persoanei. Deficiența de melanină poate fi congenitală și acest lucru crește riscul de vitiligo.

Funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar. În 1959, A. Lőrinz a sugerat că unii pacienți dezvoltă vitiligo din cauza unor tulburări autoimune, iar aceasta este acum o teorie acceptată științific. Cauzele neuroendocrine se numără printre factorii care provoacă această afecțiune.

Disfuncții ale glandelor suprarenale, ale glandei pituitare, ale ovarelor, ale pancreasului și ale altor organe producătoare de hormoni provoacă manifestarea afecțiunii vitiligo. Afecțiunea se poate dezvolta din cauza unui sistem imunitar slăbit.

Diagnosticul afecțiunii. Metode de tratament recomandate de dermatologi

Deși s-a dovedit că o predispoziție la vitiligo este uneori transmisă genetic, un copil se naște rareori cu această patologie. De obicei, vitiligo pe mâini, față sau corp se dezvoltă mai târziu, de la vârsta de 10 ani până în jurul vârstei de 30 de ani.

Termenul „vitiligo” a fost folosit pentru prima dată de medicul roman Avlus Cornelius Celsus, în secolul I d.Hr. Pentru a determina cauza vitiligo într-un anumit caz, medicul dumneavoastră poate prescrie metode de diagnosticare de laborator, în special teste de sânge generale și biochimice, precum și ultrasunete sau RMN ale organelor interne.

În cazul în care patologia este genetică sau cauzată de tulburări autoimune incurabile, este adesea imposibil să se restabilească complet pigmentarea. Dar terapia aleasă în mod corespunzător poate ajuta la oprirea progresiei vitiligo. În cazul în care cauza vitiligo este o încălcare reversibilă a organelor interne, începeți cu diagnosticarea și tratamentul acestora.

Pe lângă tratamentul problemei interne de bază pentru a scăpa de vitiligo exact ca în poze, medicul dumneavoastră poate prescrie tratamente care afectează pielea. Un curs de medicamente hormonale special selectate, precum și complexe de vitamine, fototerapie, terapia cu laser și tehnici de cosmetologie hardware, peeling sau resurfacing vă vor ajuta să ameliorați boala.

 

Adauga un comentariu