Secretele istoriei

Vitus Bering, primul european care a descoperit Alaska si Insulele Aleutine

Publicat: 23 apr. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vitus Bering primul european care a descoperit Alaska si Insulele Aleutine
3
Vitus Jonassen Bering (n. 12 august, 1681 in Horsens, Danemarca, m. 19 decembrie 1741, Insula Bering, Rusia) a fost un explorator danez in serviciul Marinei Ruse, un capitan-komandor cunoscut marinarilor rusi drept Ivan Ivanovici. El a fost primul european care a descoperit Alaska si Insulele Aleutine. Stramtoarea Bering, Marea Bering, Insula Bering, Ghetarul Bering si Puntea Bering poarta numele exploratorului.
Dupa un voiaj in Indii, Bering se angajeaza in marina rusa in 1703 ca sublocotenent, servind in Flota Baltica in timpul Marelui Razboi al Nordului. Intre 1710 si 1712, el a servit in Flota Marii Azov la Taganrog, participand in razboiul ruso-turc.

Vezi si Echipajul expeditiei Discovery  

In 1725, tarul Petru I al Rusiei l-a rugat sa conduca prima expeditie spre Kamceatka. Telul expeditiei a fost sa afle extinderea spre est a Siberiei, si daca Asia si America de Nord erau conectate sau daca erau doua continente separate.

Vezi si  William Hovell, celebrul explorator al Australiei

La 14 iulie 1728, Bering a inceput prima calatorie pe corabia Gabriel, si a calatorit spre nordul peninsulei Kamceatka prin stramtoarea care ii poarta astazi numele. La 14 august el a inconjurat Capul de est al peninsulei Ciukotka, si deoarece tarmul asiatic o lua spre vest, Bering a concluzionat ca Asia si America de Nord erau doua continente separate. In 1731, Bering a fost innobilat pentru explorarile sale.
Curand, Bering a propus o a doua expeditie de cercetare a Pacificului de Nord. El se intoarce in Okhotsk in 1735, unde comanda construirea a doua vase, Sf Petru si Sf Pavel, cu care navigheaza spre est, intemeind orasul Petropavlovsk din Kamceatka in 1740. De acolo, Bering a pornit intr-o expeditie catre America de Nord in 1741, in cadrul careia a cercetat sudul peninsulei Alaska, insula Kodiak, Muntele Saint Elias, insula Kayak. A doua corabie, sub comanda lui Aleksei Chirikov, a descoperit tarmul de nord-vest al SUA (arhipelagul Alexandru, numit astfel in cinstea tarului Alexandru al II-lea al Rusiei). La intoarcere, Bering a explorat insulele Aleutine, murind pe una din acele insule, care ii poarta astazi numele.
Adauga un comentariu