Stiri medicale

Covid-19: vizierele si măștile cu supapă nu va protejeaza de coronavirus

Publicat: 04 sept. 2020
viziera de plastic
Vizierele si măștile cu supapă nu va protejeaza de coronavirus: o cantitate mare de picături scapă prin partea frontală și laterală a vizierei

Purtați o vizieră sau o masca cu supapă pentru a vă proteja de Covid-19 și credeți că aveți suficienta protectie? Cercetătorii americani au dovedit eficiența scăzută a măștilor cu supapă și a vizierelor în lupta împotriva infectiei cu noul tip de coronavirus, care poate declansa boala numita Covid-19. Asadar, vizierele si măștile cu supapă nu va protejeaza de coronavirus!

Un studiu, publicat de revista americană Physics of Fluids, a analizat nivelul de protecție al diferitelor dispozitive existente. De exemplu, cercetătorii americani de la Florida Atlantic University au dovedit că purtătorii vizierelor din plastic și a măștilor echipate cu supapă pulverizează picături pe o suprafață mare, după strănut sau tuse.

O cantitate mare de picături scapă prin partea frontală și laterală a vizierei

Într-adevăr, dacă viziera blochează proiecția picăturilor, nu este cazul si pentru partea inferioară a echipamentului. Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au efectuat un experiment de vizualizare folosind un laser. Cu un manechin, au simulat episoade de strănut și tuse. Apoi au observat cum fluidele se propagă, prin filmarea căii picăturilor prin fascicule laser orizontale și verticale. Rezultat? Cercetătorii observă că o cantitate vizibilă de picături scapă prin partea frontală și laterală a dispozitivului.

În ceea ce privește măștile cu supapă, constatările sunt mai ingrijoratoare in ceea ce priveste raspandirea coronavirusului. „Un număr mare de picături nefiltrate trec prin supapă”, explică studiul. Un mecanism logic, deoarece acest tip de mască este utilizat pentru a filtra aerul inspirat și nu aerul expirat. Deci, este mai bine să evitați aceste filtre daca vreti sa va protejati de infectia cu noul tip de coronavirus și să optați pentru o mască chirurgicală. Acest tip de protecție este capabila să filtreze 95-98% din proiecțiile salivare, în funcție de modele.

Asadarm vizierele pot fi utilizate în plus față de o mască, dar nu o pot înlocui în niciun fel.

Adauga un comentariu