Razboi în Ucraina

Vladimir Putin acceptă inspectarea centralei nucleare de la Zaporojie din cauza riscului „unei catastrofe de mare anvergură”

Publicat: 19 aug. 2022
Centrala nucleară de la Zaporojie
Vladimir Putin acceptă inspectarea centralei nucleare de la Zaporojie din cauza riscului „unei catastrofe de mare anvergură"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat vineri, prin telefon, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, cei doi convenind asupra necesităţii trimiterii imediate a unei echipe internaţionale de verificare la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, a anunţat Kremlinul, potrivit Reuters şi AFP, scrie Agerpres.

Conform versiunii prezentate de preşedinţia rusă asupra desfăşurării acestei discuţii, preşedintele Putin a spus că bombardarea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie creează riscul unei „catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii”.

Cei doi preşedinţi au convenit asupra necesităţii ca o echipă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie trimisă la acea centrală, mai menţionează Kremlinul.

Putin i s-a plâns lui Macron despre menţinerea obstacolelor în calea exportului de produse pe piaţa internaţională

Tot conform preşedinţiei ruse, Putin i s-a plâns lui Macron despre menţinerea obstacolelor în calea exportului de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti pe piaţa internaţională, în pofida acordului semnat la Istanbul ce a permis deblocarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, înţelegere care de asemenea prevede reluarea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

Aceste exporturi ruseşti sunt afectate de suspendarea schimburilor bancare şi financiare ca urmare sancţiunilor occidentale instituite împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.

Ucraina, operaţiune sub steag fals la centrala nucleară Zaporojie, susţine Rusia

Rusia a declarat că ar putea închide fabrica, susţinând că sistemele de sprijin de rezervă au fost deteriorate în lovituri. Igor Kirillov, şeful forţei de apărare radioactivă, chimică şi biologică, a declarat că dacă ar exista un accident la faţa locului, materialul radioactiv ar acoperi Polonia, Germania şi Slovenia. Asta în condiţiile în care Rusia susţine că are informaţiile precum că Ucraina pregăteşte o operaţiune sub steag fals la centrala nucleară Zaporojie. Rusia explica faptul că operaţiunea militară va fi pusă „în cârca” Kremlinului.

Compania energetică de stat ucraineana Energoatom a transmis pe Telegram, citând un general rus, ca forţele Moscovei au minat centrala nucleară din Zaporojie. Informaţia a fost diseminata de publicaţia rusă independenta Meduza.  Recent, în spaţiul public a apărut informaţia că militarii ruşi le-au transmis angajaţilor de la centrala Zaporojie să stea vineri acasă. Acest lucru este foarte îngrijorător.
Adauga un comentariu