Business în România

Vor fi schimbări majore în toate supermarketurile! Ce se întâmplă cu preţurile în următoarele 30 de zile

Publicat: 15 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Vor fi schimbări majore în toate supermarketurile Ce se întâmplă cu preţurile în următoarele 30 de zile
Vor fi schimbări majore în toate supermarketurile în urma ordinului pus în transparență decizională de ANPC privind condiţiile pentru vânzarea de legume şi fructe

Vor fi schimbări majore în toate supermarketurile în urma ordinului pus în transparență decizională de ANPC privind condiţiile pentru vânzarea de legume şi fructe. Comercianţii vor fi obligaţi să afişeze vizibil preţul produselor, iar denumirea acestora să fie în limba română.

Vor fi schimbări majore în toate supermarketurile!

Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au pus în transparenţă decizională un ordin privind condiţiile necesare pentru vânzarea de legume şi fructe, iar potrivit acestui document, comercianţii vor fi obligaţi să afişeze vizibil preţurile produselor, iar denumirea acestora să fie în limba română.

ANPC a anunţat, că a publicat în transparenţă decizională, pe site-ul propriu, www.anpc.ro, un proiect de Ordin al Preşedintelui ANPC, ca o completare a unui act normativ similar dat publicităţii în 2021, pentru realiza o mai bună informare a consumatorilor.

„Având în vedere rezultatele acţiunilor de control pe tematica de legume-fructe, am considerat că este necesară o informare cât mai clară a consumatorilor pe etichetele produselor care se comercializează în pieţe, astfel încât abrevierile ţărilor de origine, calitatea/calibrul produsului şi numele producătorului să fie clare şi uşor de identificat de către consumatori, fără a crea confuzie sau a furniza acestora informaţii contradictorii despre produs”, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.

Proiectul de ordin stabileşte mai multe condiţii care trebuie îndeplinite de către operatorii economici care comercializează legume şi fructe.

Mijloacele de măsurare trebuie să respecte cerinţele de metrologie aplicabile, conform tipului şi specificului produsului; preţul produselor trebuie să fie afişat vizibil şi înscris într-o formă clară, în conformitate cu prevederile legale aplicabile; denumirea produselor ce se comercializează trebuie să fie afişată în limba română, fără a exclude prezentarea acesteia în alte limbi; produsele trebuie să se comercializeze în cadrul datei durabilităţii minimale, conform informaţiilor înscrise pe ambalaj/etichetă şi / sau conform informaţiilor transmise de furnizor sau producător, după caz.

Mai mult, în document se mai precizează că produsele ce se comercializează trebuie să aibă înscrise pe ambalaj (produse preambalate) sau pe eticheta de preţ, precum şi în orice material informativ, după denumirea fiecărui/fiecărei produs alimentar/băuturi (produse comercializate în vrac), componentele cu efecte alergene.

De asemenea, legumele şi fructele ce se comercializează în interiorul pieţelor trebuie să aibă afişată pe eticheta de produs, următoarele informaţii: denumire produs şi categoria de calitate; specie sau soi, după caz; ţara de origine; denumire producător / ambalator / expeditor; calibrul, dacă este cazul.

Ordinul vizează şi alte produse

Potrivit ordinului emis de ANPC, se vor avea în vedere şi alte produse, nu numai fructele şi legumele. Astfel, laptele, produsele lactate, carnea, produsele din carne, peştele, ouăle trebuie să fie comercializate în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare şi condiţiile de depozitare stabilite de producător, precum şi orice condiţii specifice stabilite prin actele administrative de autorizare emise de autorităţile competente.

Cât costă să îți ridici o casă în 2024. Prețurile materialelor au crescut, la fel și manopera

De asemenea, vinul trebuie să fie comercializat exclusiv în spaţii comerciale autorizate în acest scop, care să asigure menţinerea caracteristicilor fizico-chimice şi organoleptice ale vinului.

Propunerile şi observaţiile pot fi trimise până în 25.05.2024, iar Ordinul va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Așadar, în baza ordinului privind condiţiile necesare pentru vânzarea de legume şi fructe, vor fi schimbări majore în toate supermarketurile.

Comentarii
  • si in completare, pesticidele, insecticidele, si toate chimicalele care au fost folosite pentru a le face asa grase, frumoase si lucioase

Adauga un comentariu