WoW!

Vrăji şi farmece care se fac în noaptea de Înviere. Ce faci cu lumânarea

Publicat: 28 apr. 2021
lumanare rosie aprinsa care se poate folosi la vraji si farmece in noaptea de Inviere
Dacă visezi că ești îmbrăcată în rochie de mireasă ori visezi cai, e semn că cineva ți-a făcut vrăji de ursită

De multe ori, tradiţia populară intră în contradicţie cu dogmele bisericeşti. În ciuda faptului că preoţii spun ce e bine şi ce nu e bine, tindem să credem că şi tradiţia populară îşi are rostul ei. Spre exemplu, foarte multe ritualuri din ziua înmormântării sunt păgâne, nu au nici o legătură cu Biserica. Totuşi, inclusiv preoţii le respectă pentru că e mare presiunea poporului, iar ele s-au perpetuat de generaţii întregi. De asemenea, în unele zone de la ţară se fac vrăji şi farmece în noaptea de Înviere.

Unele, despre care se vorbeşte prea puţin, pentru că nu oricine trebuie să le ştie, se practică doar de către anumite persoane. Altele, în schimb, fac parte din tradiţia populară, din obiceiurile şi superstiţiile ţării noastre, motiv pentru care oricine le poate pune în aplicare. În acest articol vei găsi câteva vrăji şi farmece care se fac în noaptea de Înviere.

Vrăji pe malul apei sau mers la biserică, de Înviere?

Din categoria incantaţiilor „nevinovate” face parte inclusiv busuiocul pus sub pernă la Bobotează, de către fetele nemăritate. Din bătrâni se considera că marile sărbători ale anului sunt un prilej foarte potrivit pentru a face vrăji. Aşadar, nici sărbătoarea pascală nu este excepţie. Mai jos găseşti câteva ritualuri, vrăji şi farmece care se fac în noaptea de Înviere, dintr-un număr special al revistei “Ilustrațiunea română” – numărul din 27 aprilie 1932.

Fata necăsătorită trebuie să-şi coasă o cămaşă. Nu are voie absolut deloc să o murdărească în timpul coaserii. Apoi, în noaptea de Înviere trebuie să meargă la un rău, cu 3 fire de busuioc şi o cofă pe care să o umple cu apă. Pe drumul de întoarcere trebuie să recite versurile unei vrăji care îi asigură succes la joc. Când ajunge în pragul casei, trebuie să bea de trei ori din vas şi să rostească următoarele cuvinte:

„Cum nu poate popa face aghiasmă
Făr’de busuioc,
Așa să nu poată începe feciorii
Făr’ de mine nici un joc!”

În prima dimineaţă de Paşte, când cocoşii cântă a treia oară, trebuie să meargă iarăşi la rău, pentru a-și lua “apă de dragoste și frumusețe”. Pe drum trebuie să rostească această incantaţie:

„Cum e mai ales grâul de sămânță din toate buruienile,
Așa să fiu eu mai aleasă și mai frumoasă dintre toate fetele!
Cum e mai ales păunul decât toate păsările,
Așa să fiu eu mai aleasă și mai frumoasă dintre toate fetele.”

Apoi se închină spre Răsărit şi aruncă apa peste cap cu mâna dreaptă. Trebuie după aceea să umple iarăşi cu apă cofa, dar fără să fie văzută de cineva. Acasă varsă apa într-un vas nou şi pune în el şi busuiocul, împreună cu nişte bănuţi de argint şi aur şi un ou roşu. La final se spală pe față cu această apă.

Cărbunele, „vedeta” vrăjilor

După ce s-a spălat şi s-a şters, trece prin cămaşa nouă un cărbune aprins şi rosteşte această vrajă:

„Precum este cărbunele acesta aprins și viu,
Tot așa să fiu și eu sprintenă,
Și precum pică cărbunele de iute și nu se oprește în haină,
Tot așa să fiu și eu văzută și luată în seamă de toți!”

După aceea se îmbracă. Dacă nu are cărbuni, fata poate folosi lumânarea aprinsă în noaptea de Înviere. Pe de altă parte, dacă cineva visează cai înseamnă că i s-a făcut de ursită, adică i s-au legat cununiile. Din cauza aceasta nu va putea să se căsătorească.

Vrăji de ursită la Paste

Alte fete apelează la ajutorul ghicitorilor sau bătrânelor din sate pentru a le face de ursită. Cu alte cuvinte, ele încearcă să-şi afle viitorul sau să şi-l hotărască. Acesta e motivul pentru care babele satelor, cele pricepute la vrăji, le cer fire de tort toarse de o fetiţă de 7 ani.
Din categoria vrăji şi farmece din noaptea de Înviere face parte şi culegerea florilor de pe 4 câmpuri sau 4 dealuri. Se consideră că, astfel, flăcăii din cele patru zări le vor remarca.

În alte zone din ţară, înainte de a merge pentru a lua Lumina Sfântă, oamenii umplu câte un pahar cu apă şi pun pe fiecare o bucăţică de pâine. La întoarcerea de la biserică verifică paharele. Dacă apa dintr-un pahar a secat, e semn că omul care a turnat-o în pahar va mai trăi un an.

Indiferent dacă crezi în vrăji sau nu, e bine să discuți totuși cu un preot când ai prea mult coșmaruri. În unele cazuri, preoții îi sfătuiesc pe enoriași să ia parte și la slujbe de dezlegare.

Adauga un comentariu