Economic Local

Workshop pentru promovarea agriculturii ecologice, organziat de Direcția pentru Agricultură Județeană Iași

Publicat: 04 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Workshop pentru promovarea agriculturii ecologice organziat de Direcția pentru Agricultură Județeană Iași
Evenimentul se va desfășura la sediul Direcției pentru Agricultură Județene Iași și se va desfășura între orele 10-12

Direcția pentru Agricultură Județeană Iași este în colaborare cu Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din cadrul Universității de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iași și cu Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”din cadrul Academiei Române de la Filiala Iași și  în data de 7 aprile 2022, va avea loc  la workshop-ul pentru promovarea agriculturii, intitulat „Agricultură Ecologică în regiunea de nord – est a României – Prezent și perspectivă”.

Evenimentul se va desfășura la sediul Direcției pentru Agricultură Județene Iași și se va desfășura între orele 10-12 și organizatorii acestui eveniment susțin faptul că scopul acestui workshop este de a promova agricultura ecologică și de a uni producătorii și ceilalți membri importanți din agricultură.

„Scopul workshop-ului este de a promova agricultura ecologică și a de așeza la aceeași masă pe producători, procesatori, importatori, exportatori și reprezentanți ai organismelor de control pentru a le cunoaște problemele întâmpinate în procesele de înregistrare și certificare în agricultura ecologică și pentru a-i sprijini în soluționarea acestora”, menționează organizatorii workshop-ului.

Cine participă la workshop-ul pentru promovarea agriculturii

La acest eveniment care are scopul pentru promovarea agriculturii ecologice vor participa aproximativ 15-20 de persoane, dar printer aceștia se numără și reprezentanții Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, cei de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iași și nu numai.

„Vor participa 15-20 de persoane la acest eveniment, printre care se numără reprezentanții Direcțiilor Agricole Județene din Regiunea de Nord-Est, reprezentanții  Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, reprezentanții Institutului de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”din cadrul Academiei Române de Filiala Iași, cadre didactice,  studenți și elevi din învătămîntul superior și liceal de profil, reprezentanți ai organismelor de certificare și operatori în agricultura ecologică”, precizează organizatorii evenimentului.

Aceștia afirmă faptul că în județul Iași, numărul fermierilor înscriși în agricultura ecologică este într-o continua creștere și asta îi determină să continue activitățile.

„În judetul Iași, numărul fermierilor înscriși în agricultura ecologică este într-o continuă creștere. Astfel, dacă în anul 2020 erau aproximativ 270, în anul 2021 au fost aproximativ 300, iar pentru anul 2022 procesul de înscriere a operatorilor este în plin proces de desfășurare, fiind înscriși pînă la această dată aproximativ 60 de operatori”, adaugă organizatorii.

Cum se pot informa fermierii

Organizatorii din cadrul workshop-ului „Agricultură Ecologică în regiunea de nord – est a României – Prezent și perspectivă” susțin faptul că evenimentul va fi organizat în sistem hibrid care va combina modul de prezentare fizic, în locul destinate evenimentului cu cel online care se va ține pe platforma zoom.

„Evenimentul va fi organizat în sistem hibrid care va combina modul de prezentare onsite cu cel online pe platform zoom”, adaugă organizatorii workshop-ului.

În data de 31 martie, la sediul Primăriilor Plugari și Andrieșeni, în colaborare și cu reprezentanții autorităților locale , au fost organizate dezbateri cu fermieri din zonă. Organizatorii menționează faptul că scopul acestor întâlniri a fost cea de informare a fermierilor cu privire la accesarea plăților directe, posibilitatea de asociere și posibilitatea deschiderii unor afaceri locale.

„În data de 31 martie 2022, la sediul Primăriilor Plugari și Andrieșeni, în colaborare și cu reprezentanṭii autorităṭilor locale, au fost organizate dezbateri cu fermierii din zonă.

Scopul întâlnirilor a fost informarea producătorilor privind cerinṭele minime pentru accesarea plăților directe, posibilitatea asocierii fermierilor ṣi avantajele înființării unei cooperative. S-a discutat și despre posibilitatea deschiderii unor mici afaceri la nivel local prin ỉnfiinṭare ṣi autorizarea Punctelor Gastronomice Locale, iar consilierii Direcṭiei pentru Agricultură Judeṭeană Iaṣi au răspuns punctual ỉntrebărilor adresate de participanṭi”, mai spun organizatorii workshop-ului.

Adauga un comentariu