Prima pagină » Sanatate » Zabala la gură: Cum să scapi de crăpăturile din colțul gurii

Zabala la gură: Cum să scapi de crăpăturile din colțul gurii

14 mart. 2022, 14:10,
în Sanatate

Zabala la gură reprezintă fisurile dureroase în colțurile gurii. O inflamație cauzată de infecție, care se limitează la colțurile gurii. Zabala poate fi atât o boală independentă, cât și o manifestare a bolilor mucoasei bucale și ale pielii.

Cauza principală a crăpăturilor dureroase este o modificare a țesuturilor din colțurile buzelor, din cauza căreia apar pliuri profunde ale pielii în această zonă. De asemenea, acestea pot apărea în urma  modificării arhitecturale ale buzelor, linia de închidere a acestora. Ca urmare, se creează condiții pentru iritația constantă a colțurilor gurii cu salivă. Udarea frecventă a colțurilor gurii cu salivă determină dezvoltarea unei suprafețe „umede” și, deoarece saliva conține anumite tipuri de bacterii patogene, țesuturile devin ușor infectate și inflamate.

persoana care sufera de zabala la gura

Cauza principală a crăpăturilor dureroase este o modificare a țesuturilor din colțurile buzelor, din cauza căreia apar pliuri profunde ale pielii în această zonă

Zabala la gură: Din ce cauză aceasta apare

Zabala apare adesea la persoanele cu aparat dentar, deoarece, pe de o parte, aparatul dentar îngreunează igiena orală, iar pe de altă parte, devine o zonă în care bacteriile patogene se pot înmulți. Mai rar, cauza este o reacție alergică la materialul din care sunt realizate bracket-urile.

Îngrijire orală insuficientă, malocluzie, infecțiile, traumatismele și anemia prin deficit de fier poate provoca afecțiunea. De asemenea, diabetul zaharat și bolile cronice ale tractului gastrointestinal poate provoca un astfel de disconfort. Multe persoane se confruntă cu boala din cauza consumului frecvent de acadele și din cauza obiceiul de a linge buzele.

femeie care atinge cu degetul pe buze din cauza disconfortului provocat de zabala

Pentru tratamentul zabalii, este necesară o abordare integrată

Printre cauzele care favorizează dezvoltarea bolii este fumatul, gura uscată, deficitul de vitamine B5, zinc și fier, precum și administrarea unor medicamente. Substanțele care provoacă alergii, pot fi prezente în ruj, produse cosmetice de îngrijire a pielii, pastă de dinți, alimente și gume de mestecat. Toate acestea pot contribui la dezvoltarea afecțiunii.

Simptomele afecțiunii și metodele de tratament

Manifestările tipice ale convulsiilor includ roșeața zonei în care pielea trece în membrana mucoasă a gurii. Acesta este și primul semn al bolii. Fisurile, se formează pe fondul de roșeață, în timp acestea pot crește, atingând o lungime de câțiva centimetri și se adâncesc. Eroziunea și ulcerele pe membrana mucoasă a buzelor, care crăpă și sângerează în mod constant.

De asemenea, încep a se manifesta mâncărimile, îngroșarea și descuamarea pielii. De cele mai multe ori, acestea apar în timpul unei reacții alergice. Este prezentă durerea când deschizi gura, când mănânci și când vorbești.

Pentru tratamentul zabalii, este necesară o abordare integrată. Impactul asupra cauzei bolii și eliminarea simptomelor acesteia. Deoarece fisurile pot apărea pe fondul bolilor comune, diagnosticul și tratamentul lor sunt efectuate nu numai de stomatologi, ci și de alți specialiști precum endocrinologi, dermatologi, medici ORL, alergologi și alți medici.

persoana care sufera de zabala la gura

Udarea frecventă a colțurilor gurii cu salivă determină dezvoltarea unei suprafețe „umede”

Tratamentul topic pentru afecțiune poate include folosirea unor soluții antiseptice, unguente și geluri antibacteriene, medicamente antifungice și agenți care stimulează vindecarea membranelor mucoase și a pielii. De asemenea, medicamente care cresc imunitatea locală a cavității bucale și  kinetoterapie. În plus, poate fi necesară terapia pentru boli cronice ale organelor interne, normalizarea nivelului de zahăr din sânge, tratamentul anemiei și hipovitaminozei.

Zabala la gură este o problemă comună care apare la oameni de toate vârstele. Pentru a evita apariția crăpăturilor dureroase în colțurile gurii, ar trebui să ai grijă de cavitatea bucală și să vizitezi regulat medicul dentist. Acest lucru te va ajuta la identificarea factorilor predispozanți și la prevenirea dezvoltării bolii.

femeie care atinge cu degetul pe buze din cauza disconfortului provocat de zabala

Manifestările tipice ale convulsiilor includ roșeața zonei în care pielea trece în membrana mucoasă a gurii


Calmează tusea rapid: Leacuri din bătrâni pentru ameliorarea simptomului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`