Culinar

Zacuscă de hribi: Gustul desăvârșit ca la bunica

Publicat: 12 nov. 2021
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Zacuscă de hribi Gustul desăvârșit ca la bunica
Bunica opărește ciupercile pentru a evita să nu se înnegrească zacusca

Cea mai bună zacuscă de hribi este cea făcută acasă după vechea rețetă a bunicii. Puțin adaptată după gustul tău, această zacuscă absolut delicioasă nu trebuie să lipsească din cămara ta. Bunicii îi place mult zacusca, iar aceasta o pregătește cu multă atenție și grijă.

Pentru a obține o zacuscă de te lingi pe degete trebuie doar să reții secretele folosite de bunica. Prima zacuscă pe care o pregătește ea pentru iarnă este cea din hribi. Zacusca cu ciuperci este o delicatesă de toamnă, pregătită din gogoșari și ardei proaspeți, roșii dulci și vinete coapte pe jar. Bunica adaugă și mere pentru a obține cea mai aromată zacuscă.

un bol cu zacusca de hribi langa un borcan cu zacusca si o bucata de paine cu zacusca
Zacusca cu ciuperci este o delicatesă de toamnă

Zacusca din hribi: Așa cum doar bunica știe să o facă

Rețeta de zacuscă ca la bunica are mai multe secrete. Una dintre aceste mici „taine” este modul în care se pregătește ceapa. Bunica opărește ceapa întreagă, astfel aceasta este mai sănătoasă, mai bună și în plus nu provoacă arsuri stomacale.

Pentru o zacuscă delicioasă de hribi, bunica curăță și spală foarte bine legumele. Ea nu taie ceapa, bunica o pune întreagă în oala ei de lut la opărit pentru 10 minute. Ulterior, are grijă să toace foarte bine gogoșarii și ardeii apoi îi pune în cratiță de aluminiu.

zacusca de hribi intr-un bol langa o felie de paine cu zacusca pe o farfurie
Bunica amestecă zacusca continuu, fiind foarte atentă la proces pentru a evita ca aceasta să nu se ardă

Bunica lasă ceapa la scurs în strecătoare, la răcit. După ce aceasta ajunge la temperatura camerei, ea o toacă la mașină și o adaugă în altă cratiță.

Bunica spală foarte bine ciupercile proaspete, le alege pe cele mai frumușele și le pune la opărit pentru 10 minute. Acesta este un alt secret al bunicii pe care îl folosește pentru a păstra o culoare frumoasă a zacuștei. Ea opărește ciupercile pentru a evita să nu se înnegrească zacusca. Bunica lasă la scurs ciupercile și le stoarce foarte bine. Ulterior, ea preferă să le toace cu ajutorul cuțitului.

mai multe borcane cu zacusca de hribi
Bunica fierbe legumele până observă că scade zeama

Când bunica adaugă ceapa: Secretul pentru cea mai bună zacuscă de hribi

Ceapa o înnăbușește cu jumătate de litru de ulei și cu puțină apă călduță. Când bunica vede că ceapa începe să fie sticloasă și moale, o trage deoparte. După ce a dat ceapa de pe foc, bunica pune cratița cu gogoșarii și ardei, adaugă condimente aromate, sarea, dafinul și le fierbe bine.

Bunica fierbe legumele până observă că scade zeama. Când legumele sunt aproape fierte și zeama a scăzut, bunica adaugă ceapa și le mai pune la foc puțin.

Bunica amestecă zacusca în continuu, fiind foarte atentă la proces pentru a evita ca aceasta să nu se ardă. După ce legumele sunt aproape gata, bunica adaugă ciupercile, restul de ulei și le amestecă foarte bine.

La sfârșit, când zacusca este aproape gata, ea adaugă pasta de tomate. Ulterior, ea lasă zacusca să fiarbă la foc mediu și o amestecă foarte des până ce uleiul iese deasupra.

Dacă ai rămas încântat de rețeta bunicii pentru zacusca de hribi, nu ai cum să nu încerci rețeta mamei cu zacuscă de vinete și gogoșari. Pentru iubitorii de zacuscă din pește și macrou bunica are rețete extrem de delicioase. Iar dacă ești din zona Moldovei, zacusca din ghebe și bureți opintici nu trebuie să-ți lipsească din cămară.

mai multe borcane cu zacusca de hribi
La sfârșit când zacusca este aproape gata, bunica adaugă pasta de tomate
Comentarii
Adauga un comentariu