Eveniment-Social

Zece mii de euro pe proiect, un nou sprijin financiar prin granturi oferite de Universitatea Tehnică din Iași

Publicat: 23 iul. 2021
Doctoranzi, în laboratoare, la Universitatea Tehnică
Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", din Iași, pune la dispoziția cercetătorilor din instituția de învățământ superior trei scheme de granturi pentru a-i sprijini pe aceștia să finalizeze proiectele în care sunt deja angrenați sau să dezvolte noi idei de cercetare. Astfel, prima dintre acestea, "Granturi interne - publicații", pune la dispoziția cercetătorilor un sprijin financiar de aproximativ 10.000 de euro pe proiect pentru echipele care au nevoie să-și acopere o parte din cheltuielile implicate de finalizarea unui demers științific

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași pune la dispoziția cercetătorilor trei scheme de granturi. Asta, pentru a-i sprijini să finalizeze proiectele în care sunt deja angrenați sau să dezvolte noi idei de cercetare. Prima dintre acestea, „Granturi interne – publicații”, pune la dispoziția cercetătorilor un sprijin financiar de aproximativ 10.000 de euro pe proiect pentru echipele care au nevoie să-și acopere o parte din cheltuielile implicate de finalizarea unui demers științific

Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași pune la dispoziția cercetătorilor din instituția de învățământ superior trei scheme de granturi pentru a-i sprijini pe aceștia să finalizeze proiectele în care sunt deja angrenați sau să dezvolte noi idei de cercetare. Astfel, prima dintre acestea, „Granturi interne – publicații”, pune la dispoziția cercetătorilor un sprijin financiar de aproximativ 10.000 de euro pe proiect pentru echipele care au nevoie să-și acopere o parte din cheltuielile implicate de finalizarea unui demers științific.

„Grantul li se adresează tuturor cadrelor didactice și a fost conceput pentru îmbunătățirea și creșterea capacității de publicare. El permite finanțarea grupurilor de cercetare care doresc să publice sau să finalizeze activități necesare pentru publicarea unor lucrări științifice. Pot să își cumpere materiale, obiecte de mică valoare care le sunt utile, pot face deplasări dacă nu sunt constrângeri, să achite taxe de acces la infrastructura de cercetare sau taxe de publicare, dacă este cazul”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la TUIAȘI.

Fondurile necesare, din linia bugetară destinată finanțării cercetării științifice

În cadrul proiectului pot fi plătite inclusiv salarii, deoarece este încurajată participarea atât a tinerilor cercetători în această echipă, cât și a doctoranzilor. Fondurile necesare pentru a plăti aceste granturi provin din linia bugetară destinată finanțării cercetării științifice, care a fost inclusă pentru prima dată în bugetele universităților anul acesta, destinată exclusiv susținerii activității de cercetare.
A doua linie de finanțare, „Granturi interne – idei de proiect”, este destinată grupurilor de cercetători ce caută să inițieze și să conceapă proiecte care pot fi depuse ulterior, după ce au fost dezvoltate, pe apelurile lansate în cadrul programului „Horizon Europe Grants”.

„Se rafinează idei de proiect, se stabilesc consorțiile – vorbim despre faza incipientă de inițiere a proiectului. Sunt necesare unele deplasări, documentări, acces la diferite infrastructuri de cercetare. Finanțarea este de 40.000 de lei pentru proiectele selectate și scopul este să încurajăm colaborările interdisciplinare, să se constituie echipe, inclusiv la nivelul universității, inter-facultăți, între colective și centre de cercetare”, a precizat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin.

Zece granturi de 10.000 de lei, într-un proiect câștigat de universitate la competiția Fondurilor de Dezvoltare Instituțională

Cea de-a treia linie de finanțare vizează activitatea doctoranzilor universității, care pot să primească granturi pentru finalizarea tezei de doctorat, fiind oferite 10 granturi de 10.000 de lei într-un proiect câștigat de universitate la competiția Fondurilor de Dezvoltare Instituțională.
Spre deosebire de primele două categorii, este vorba despre granturi individuale și pot fi folosite cu aceleași scopuri: plătirea taxelor de publicare, a accesului la infrastructuri de cercetare, prestări de servicii, dacă este necesar, achiziția de materiale consumabile sau materii prime. Vor fi eligibili doctoranzii care sunt în etapele de finalizare a tezei de doctorat, fiind primul an în care universitatea acordă un astfel de sprijin financiar pentru doctoranzi. Scopul este ajutarea acestora pentru a finaliza teza de doctorat. Acest tip de bursă poate fi accesat inclusiv de studenții doctoranzi de pe locurile cu taxă sau aflați în prelungirea perioadei de desfășurare a cercetării.
Adauga un comentariu