Local

Zeci de adolescente ce au devenit tinere mame au participat la activități de socializare menite să le diminueze izolarea! „Salvați Copiii” le ajută

Publicat: 01 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zeci de adolescente ce au devenit tinere mame au participat la activități de socializare menite să le diminueze izolarea Salvați Copiii le ajută
Tinere mame din comuna Ceplenița, județul Iași, au luat parte recent la o serie de activități

Tinere mame din comuna Ceplenița, județul Iași, au luat parte recent la o serie de activități menite să le ajute. Reprezentanții de la Asociația „Salvați Copiii” Iași au discutat și le-au oferit acestora consiliere prin activitatea de grup susținută în cadrul Clubului Comunitar „Zoom-zetul Mamelor”

Profesioniștii de la Asociația „Salvați Copiii” Iași au lucrat cu acestea exerciții de cunoaștere, de stimulare a imaginației și a creativității. Mamele au descoperit și au prezentat calitățile personale, nevoile copilului și regulile educative în familie.

Activități pentru tinere mame

Recent, voluntarii și psihologii de la Asociația „Salvați Copiii” Iași au organizat o întâlnire specială adresată mamelor foarte tinere din comuna Ceplenița, județul Iași.

„Știți ce bine e când îți dai seama că nu ești singură în calea în care viața ridică așa bariere? Credem că așa gândesc acum mămicile tinere din comuna Ceplenița, care au participat la activitatea de grup susținută în cadrul Clubului Comunitar «Zoom-zetul Mamelor».

Sunt câteva dintre cele 130 de mame adolescente care se confruntă cu sărăcia și excluziunea socială și care au găsit în clubul comunitar de intervenție timpurie spațiul de întâlnire și socializare care să le diminueze izolarea”, precizau organizatorii pe pagina de Facebook.

Activitatea a făcut parte din programul de intervenție timpurie pentru mame adolescente și tinere, prin care se furnizează servicii integrate de asistență socială, consiliere și asistență psihologică, asistență psihopedagogică. Proiectul este derulat de Asociația „Salvați Copiii” Iași, în parteneriat cu Fundația Corona, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Multe mame minore în județul Iași

Judeţul Iaşi se află pe locul 4 la numărul de mame minore, fiind înregistrate peste 650 de cazuri în anul 2020 Mai mult, conform unui raport realizat de organizaţia „Salvaţi Copiii”, majoritatea mamelor minore ajung ca la 18 ani să facă și al doilea copil, fiind numeroase cazuri în care până la 23 de ani au deja şi cel de-al cincilea copil. O majoritate covârşitoare a acestor mame, aproape 75 la sută, au ca principală sursă de venit alocaţia copiilor.

Situaţia este una îngrijorătoare, mai ales că aceşti copii care fac alți copii ajung să trăiască în sărăcie în cele mai multe dintre cazuri, nu îşi pot continua studiile, iar asta duce la imposibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă. Conform raportului „Salvaţi Copiii”, majoritatea mamelor minore sunt din mediul rural.

Reporterii BZI au prezentat, în iulie 2020, un caz în care o adolescentă din Centrul Maternal Maternus din Iași a rămas însărcinată cu primul său iubit. Aceasta a fost părăsită, după ce a tânărul a încurajat-o să păstreze copilul făcut „din greșeală”. Tânăra a rămas însărcinată la 16 ani și a vrut să facă avort. Tatăl copilului a făcut-o să se răzgândească, iar a scurt timp a dispărut.

Eleva în clasa a opta a fost hulită de familie și prieteni, dar a rămas lângă copil.

Adauga un comentariu