Peste 20 de copii infectați cu Covid-19 sunt internați la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii ”Sf. Maria”, Iași după ce au fost confirmați pozitiv. Rata infectărilor Covid-19 în cazul minorilor a crescut vizibil în ultima săptămână la Iași! Dintre aceștia, doar unul primește îngrijiri de Terapie Intensivă
Ieri, la Spitalul „Sf. Maria” din Iași, peste 20 de copii infectați cu Covid-19 au avut nevoie de îngrijiri medicale! Dintre aceștia doar unul se afla la Anestezie și Terapie Intensivă. Medicii ieșeni au observat o creștere a numărului de cazuri noi de infectare în rândul minorilor, comparativ cu aceeași perioadă a săptămânii trecute, când erau internați doar 8 pacienți.
”În zona roșie non-Covid-19 avem 23 de pacienți, iar în zona ATI avem un pacient. Este un val de patologie moderată, pozitiv Covid-19, înregistrată la pacienți. Mai mult de 50 la sută dintre pacienți sunt copii sub vârsta de 3 ani. Din cei 23 de pacienți pe zona roșie, urmează probabil să fie externați 7. O medie de spitalizare este de 3-4 zile. Se observă o creștere a numărului de pacienți, comparativ cu săptămâna trecută, dar având în vedere că există o medie de spitalizare mică, atunci o să avem un rulaj mare pe zona roșie non-ATI. Pentru cazurile covid avem 26 de paturi, acum sunt ocupate 24, dacă o să fie nevoie, extindem zona roșie”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii ”Sf. Maria”, Iași.
Începe vaccinarea împotriva Covid-19 a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani
Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani vor putea fi vaccinați împotriva Covid-19 începând de miercuri, 26 ianuarie 2022! De la debutul campaniei de imunizare împotriva Covid-19 a minorilor și până ieri, la Iași, a fost înregistrată o rată foarte mică a numărului de doze administrate. Părinții refuză în continuare să-și vaccineze copiii. Vaccinul administrat se numește Comirnaty, produs de compania Pfizer / BioNTech, iar schema de vaccinare prevăzută pentru această categorie de vârstă este de 10 micrograme / doză (10 µg), la interval de 21 de zile.
Administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile. Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. Amintim că imunizarea minorilor cu vârste între 12 și 16 ani a început în luna iunie 2021. Medicii au susținut imunizarea în masă a minorilor, deoarece aceștia pot fi o sursă importantă de transmitere a noului coronavirus.
Cei peste 20 de copii infectați cu Covid-19 pot dezvolta boli post infecție
Specialiștii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au trecut prin infectați cu COVID-19. Și cei peste 20 de infectați cu Covid-19 care sunt acum spitalizați sunt predispuși la apariția patologiei post Covid-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între 4 și 6 săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele. Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital.
Noul sindrom este greu de diagnosticat chiar și de cei mai pricepuți medici. Un criteriu de identificare este numărul crescut al anticorpilor pozitivi după infectare. La Spitalul „Sf. Maria” s-a prezentat un caz cu simptome de apendicită acută care ascundea de fapt noua patologie post Covid-19. Medicii ieșeni au descoperit la timp, în urma unei intervenții chirurgicale, noua patologie la un băiat de 11 ani, transferat de la Piatra Neamț. Copiii diagnosticați cu sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 trebuie tratați în primele zile de evoluție a bolii în secția ATI. Cei peste 20 de copii infectați cu Covid-19 care sunt internați la Spitalul „Sf. Maria” nu sunt vaccinați.