Actualitate

Zi de doliu în Liban după protestele sângeroase din Beirut! Zeci de persoane au fost rănite sau ucise

Publicat: 15 oct. 2021
trei femei care fug in timpul protestelor din Beirut, Liban
Autoritățile din Liban au anunțat zi de doliu după protestele din Beirut

Premierul libanez Najib Mikati a anunțat vineri o zi de doliu, la o zi după ce au izbucnit lupte mortale la Beirut.Cel puțin șase persoane au fost ucise și alte 32 au fost rănite când au izbucnit focuri de armă în capitala libaneză.

A început în timpul unui protest al grupurilor musulmane șiite Hezbollah și Amal împotriva judecătorului care investiga uriașa explozie de anul trecut în portul orașului.

Proteste violente în capitala Libanului, Beirut! Protestatarii au acuzat că au fost împuşcaţi de lunetiști

Protestele violente din capitala Libanului, Beirut au început joi iar protestatarii au lansat acuzaţii la adresa judecătorului care cercetează explozia din port. Ei spun că lunetişti din Forțele Creștine Libaneze (LF) au împușcat asupra mulțimilor. Fracțiunea LF a negat instigarea a uneia dintre cele mai grave violențe din Liban în ultimii ani.

„Nu vom permite nimănui să ia țara ostatică pentru propriile interese”, a spus președintele țării, Michel Aoun.

O tensiune uriașă înconjoară ancheta privind explozia portuară care a ucis 219 în august 2020. Părțile orașului au fost devastate de explozie, dar nimeni nu a fost încă tras la răspundere. Hezbollah și aliații săi spun că judecătorul de instrucție este părtinitor, dar familiile victimelor sprijină munca sa.

Ceea ce a început ca un protest în fața Palatului de Justiție – clădirea principală a instanței – a sutelor de oameni care susțineau că ancheta a devenit politizată și care cerea îndepărtarea judecătorului Tarek Bitar a escaladat remarcabil de repede, relatează Anna Foster de la BBC la Beirut.

Un val de împuşcături a izbucnit pe străzile din Beirut în timp ce mulțimea trecea printr-un sens giratoriu din zona centrală Tayouneh-Badaro. Locuitorii locali au fost nevoiți să-și părăsească casele, iar școlarii s-au scufundat sub acoperișul biroului, în timp ce bărbații înarmați cu puști automate și lansatoare de grenade cu rachetă – despre care se credea că erau membri ai milițiilor șiite și creștine – au început să se împuşte.

Ciocnirile au continuat câteva ore înainte ca calmul să fie restabilit. La o școală din apropiere, profesorii au instruit copiii mici să se întindă cu fața în jos pe pământ, cu mâinile pe cap, a declarat un martor agenției de presă Reuters.

Surse spitalicești și militare au declarat că unii dintre cei uciși au fost împușcați în cap. Au inclus o femeie care a fost lovită de un glonț rătăcit în timp ce se afla în casa ei.

Sute de mii de locuitori au rămas fără locuinţă din cauza exploziei din Beirut

În 2020, în oraşul Beirut a devenit de nelocuit după o explozie uriaşă în port. Conform datelor oficiale, zeci de oameni au murit şi sute de mii au rămas fără locuinţă după ce 2700 de tone de nitrat de amoniu au explodat în capitală.

Autorităţile explică faptul că i-a avertizat pe judecătorii din ţară ca susbstante periculoase pentru oraş sunt stocate în Beirut. Condorm lui Badri Daher, şeful autorităţilor vamale din Liban, au fost trimise şase notificări către oficialii judiciari. Depozitele de nitrat de amoniu se afla de şase ani de zile pe teritoriul Libanului, în Beirut. Proprietarii depozitului nu au luat nicio măsură de siguranţă, iar acest lucru a dus la tragedia petrecută în urmă cu un an.

Comentarii
  • Asta se intampla ca sa deschideti odata ochii si sa realizati ce o sa vi se intample si voua in tarile europene in vreo 20, 30 de ani !, Libanul a fost pana prin anii ’70 o tara majoritar crestina, pasnica si prospera si Monte Carlo al orientului cu viziuni si civilizatie vestica proeuropeana !, dupa ce au primit crestineste sute de mii de refugiati palestinieni si alti arabi musulmani in tara lor, lea dat casa si masa , sau trezit in cativa ani minoritari si cu un mare razboi civil in care au fost masacrati crestinii !, acu sa dus dracu tot in numele lui Mohamed ! si Siria a fost candva o tara predominant crestina si Turcia si Egipt etc

Adauga un comentariu