Actualitate

Zi importantă pentru Guvernul Cîțu! Moțiunea de cenzură USR-PLUS-AUR ar putea intra pe ordinea de zi a ședinței din Parlamentul României

Publicat: 09 sept. 2021
ședință Parlamentul României
Zi de foc pentru Guvernul Cîțu din perspectiva ședinței Plenului Reunit al Parlamentului

Guvernul Cîțu ar putea intra pe linie dreaptă pentru demitere. Joi, 9 septembrie 2021, are loc o şedinţă în Plenul Parlamentului după ce a fost convocat de președinții Senatului și Camerei Deputaţilor. Moţiunea de cenzură inițiată de parlamentarii de la USR-PLUS-AUR ar putea fi citită astăzi în Parlament.

Şedinţa vine în contextul în care președintele PNL, Ludovic Orban afirma faptul că împreună cu Anca Dragu, președintele Senatului României, a luat decizia de a convoca ședința.

Moţiunea de cenzură iniţiată de USR-PLUS-AUR ar putea fi citită joi în Parlamentul României

Şedinţa plenului Parlamentului care a fost convocat de Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaţilor, și Anca Dragu, președintele Senatului României urmează să aibă loc în cursul zilei de joi începând cu ora 16.00. Cu 6 ore înainte, la ora 10.00 urmează să se reunească Birourile permanente pentru a stabili ordinea de zi dar şi programul de lucru al ședinței de plen reunit.

„Am luat decizia astăzi (n.red. miercuri 8 septembrie 2021) de a convoca plenul Camerelor reunite, împreună cu preşedintele Senatului. Vreau să fac câteva precizări, ca să fiu foarte bine înţeles: convocarea făcută de preşedinţii celor două Camere nu cuprinde ordinea de zi, nu este regulamentar ca preşedinţii, când fac convocarea plenului Camerelor reunite, să stabilească propunerea de ordine de zi. Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi, vom convoca Birourile permanente reunite, care, în conformitate cu prevederile articolului 15 din regulamentul şedinţelor comune, au acest atribut de a stabili proiectul ordinii de zi. Este o obligaţie constituţională a preşedinţilor celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituţiei”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban a susţinut că nu este nevoie de cvorum la şedinţa de plen pentru citirea moţiunii de cenzură.

„Nu este prevăzută necesitatea cvorumului la citirea moţiunii de cenzură. Cvorumul este necesar la acele şedinţa la care se adoptă legi, hotărâri, moţiuni”, a explicat Orban.

Florin Cîțu anunță că PNL nu va participa la plenul reunit dar nici la ședințele Birourilor permanente reunite

Pe de altă parte, Florin Cîțu a anunţat faptul că parlamentarii PNL nu vor participa nici la plenul reunit care a fost convocat de cei doi preşedinţi şi nici nu vor participa la Birourile permanente reunite. Acesta e menţionat faptul că parlamentarii PNL nu vor participa până când nu se va verifica legalitatea semnăturilor de pe moțiune.

În altă ordine de idei, Florin Cîțu a anunţat faptul că a sesizat CCR cu privire la existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern. Totuşi, acest lucru pare să fie degeaba pentru că mai mulţi experţi în drept constituţional susţin că decizia este una care nu are o importantă deosebită pentru că CCR nu poate bloca moţiunea de cenzură.

Moţiunea depusă de USR-PLUS și AUR este neconstituţională. Vreau să văd dacă a încălcat statutul pentru convocarea şedinţei apoi vom vedea sancţiunile. Vă anunţ că Guvernul va sesiza CCR pentru un conflict între Guvern şi Parlament. Trebuie să se pronunţe dacă Parlamentul respectă Constituţia. Deciziile de astăzi se referă la legalitate. Nu ne opunem unui partid parlamentar să aibă o moţiune de cenzură. (…) declara miercuri, 8 septembrie 2021, premierul Florin Cîțu.

Adauga un comentariu