Ieșenii care vin dintr-o țară cu risc mare de infectare cu COVID-19 trebuie să stea în carantină timp de 14 zile. Zilnic, între 10 și 15 persoane solicită printr-un e-mail trimis către DSP Iași derogare de la măsura de carantină. În prezent, în județul Iași, 3.615 persoane sunt în carantină la domiciliu
Ieșenii care stau în carantină pot solicita printr-un e-mail suspendarea temporară a măsurii. Derogarea se poate face doar de la măsura carantinei, nu și de la măsura izolării. Pentru persoanele care se întorc din alte țări cu transmitere comunitară mare a noului coronavirus, pentru o perioadă mai mare de 72 de ore, se instituie măsura autoizolării la domiciliu. Timp de 14 zile cât sunt în carantină, ei pot solicita o derogare, dar cu dovadă, fie pentru că au un deces, o urgență de ordin medical sau dacă doresc să facă testul PCR. Ieri, 26 ianuarie 2021, conform datelor centralizate la nivelul DSP Iași, 2.168 de persoane se aflau în izolare, iar 3.615 de persoane erau carantinate la domiciliu. De la debutul pandemiei și până în prezent, reprezentanții DSP Iași au emis în total 31.000 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 31.838 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.
Între 10 și 15 ieșeni doresc să iasă din carantină pe motiv că au o urgență medicală sau un deces în familie
Persoanele care doresc să iasă din carantină în perioada de două săptămâni pot trimiteun e-mail către DSP Iași alături de alte date și acte, fie un certificat de deces sau alt document care să justifice solicitarea.
„Primim în medie 10-15 solicitări pe zi la adresa de e-mail derogari@dspiasi.ro. Acestea sunt analizate de către Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției și dacă sunt aprobate, DSP Iași emite decizia de derogare de la măsura de carantină. Motivele principale pentru care ieșenii solicită derogări sunt decesele în familie, urgențele și tratamentele medicale. Pentru aceste aspecte persoanele trebuie să transmită și dovadă, dată de actele medicale în care se precizează afecțiunea sau progamarea la tratament. De precizat și faptul că, pentru persoanele care au făcut testul PCR cu 48 de ore înainte de a ajunge în țară și nu stau mai mult de 72 de ore pe teritoriul țării după sosire, nu sunt supuși măsurii de carantinare”, spun reprezentanții DSP Iași.
Persoanele pot solicita o derogare pentru a efectua testul COVID-19 în a opta zi de la intrarea în carantină
Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus. Sunt ieșeni care doresc să nu mai stea în autoizolare până în cea de-a 14-a zi și atunci cer derogare pentru a se testa PCR în cea de-a 8 zi. Dacă rezultatul testului arată că sunt negativi, atunci ei pot ieși din carantină în a 10-a zi.
„Avem solicitări privind derogările de la măsura de carantină și de la persoanele venite din străinătate și care vor să iasă mai repede. Atașează în e-mail ziua și ora programării pentru testul PCR, iar ulterior se emite decizia de derogare. După testare așteaptă să vadă dacă sunt sau nu infectați cu coronavirus. Dacă rezultatul testului este negativ atunci persoanele pot ieși din carantină în cea de-a zecea zi. Fac excepție de la derogare pentru a ieși din carantină în a 8-a sau a 10-a zi ieșenii care au venit din Marea Britanie și Irlanda de Nord”, au precizat reprezentanții DSP Iași.
Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus
Redăm în continuare lista actualizată a statelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se aplică măsura carantinei în cazul cetățenilor care sosesc în România din aceste state. Conform Hotărârii nr. 4 din 19 ianuarie 2021, măsurile intră în vigoare în data de 19 ianuarie 2021, ora 18:00, pentru persoanele care sosesc în România din: Muntenegru, Andorra, Cehia, Luxemburg, Elveția, Liechtenstein, Croația, San Marino, Portugalia, Lituania, Danemarca, Georgia, Slovenia, Serbia, Statele Unite ale Americii, Suedia, Panama, Palestina, Jersey, Puerto Rico, Olanda, Cipru, Slovacia, Letonia, Estonia, Gibraltar, Marea Britanie, Sint Marteen, Israel, Monaco, Germania, Austria, Columbia, Italia, Polonia, Africa de Sud, Irlanda, Aruba, Spania, Insulele Turks și Caicos, Belarus, Franța, Bonaire Saint Eustatius și Saba, Seychelles, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Canada și Brazilia.