Eveniment-Social

Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, sărbătorite la Palatul Culturii Iași

Publicat: 11 ian. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu sărbătorite la Palatul Culturii Iași
În data de 15 ianuarie 2024, începând cu ora 17.00, în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii, are loc spectacolul literar-muzical „Trecut-au anii…”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, având ca partener Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, organizează luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 17.00, în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii, spectacolul literar-muzical „Trecut-au anii…”

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Iași

Mihai Eminescu
Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 174 de ani de la nașterea poetului lui Mihai Eminescu sărbătorită la Palatul Culturii Iași

Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu vor fi sărbătorite la Palatul Culturii din Iași. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „Portativul tânărului artist”. Protagoniștii spectacolului sunt elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, îndrumați de prof. Veaceslav Bînzari, prof. dr. Daniela-Mihaela Ciocoiu, prof. Diana Aurelia Neacșu, prof. Adina Pavalache, prof. Nicolae Ionescu. Programul cuprinde lieduri și romanțe pe versurile poetului Mihai Eminescu, interpretate de Iarina Leahu, Alexia Sahaidac, Theodor Stroiu, Lorena Bulei, Denisa Ștefania Cazaciuc, Ioana Frunză, Denisa Tudoran, Bianca-Maria Iova, Diana-Maria Ursulescu, Maria Vamanu, Ioana Rusu. Acompaniază la pian prof. Alexandra Candalea, prof. Anastasia Chirileanu, Sara-Maria Costandache, Bianca-Maria Iova, Mario Lucaci, Diana-Maria Ursulescu. Spectatorii se vor bucura, de asemenea, de momente de teatru, susținute de elevi ai clasei a XII-a din cadrul secției „Arta Actorului”.

Program special și la Teatrul Național

Mihai Eminescu
Ziua Culturii Naționale este marcată și în alte țări europene

Pe 15 ianuarie și Teatrul Național Iași a pregătit un program special. „Ce vis ciudat avui…”, un mic elogiu adus poetului nepereche, Mihai Eminescu, are loc la Uzina cu Teatru, de la ora 18.00, intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Momentul va fi susținut de studenții anului I – Actorie, Facultatea de Teatru, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași: Emilian Ilie, Nicoleta Ștefania Bejan, Denissa Ana Maria Buhociu, Andreea Chelici, Annais Agachi, Irina Maria Vezeteu, Miruna Maria Stilcea, Alexandru Lilă, David Decă, Dragoș Codrescu, Valentin Corduneanu, Valentin Georgescu. Coordonator proiect: conf. univ. dr. Călin Chirilă

Spectacolul este realizat în cadrul parteneriatului dintre Teatrul Național Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.

Ziua Culturii Naționale este marcată în fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie, data aleasă fiind aceea a nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

La 16 noiembrie 2010, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale, actul normativ întrunind 175 de voturi favorabile, unul împotrivă și două abțineri.

Ziua Culturii Naționale este marcată și în alte țări europene, cu acest prilej fiind omagiați oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morții lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale și în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităților acestei țări.

Adauga un comentariu