National

Ziua Internaţională a Rromilor. Ce mesaj a transmis preşedintele Klaus Iohannis

Publicat: 08 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ziua Internaţională a Rromilor. Ce mesaj a transmis preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Internaţională a Rromilor, ce a devenit prin lege "Sărbătoarea etniei rromilor din România"

Ziua Internaţională a Rromilor, a fost ocazia propice ca preşedintele Klaus Iohannis să transmită, vineri, 8 aprilie, un mesaj cu privire la „emanciparea civică, socială şi economică a romilor din ţara noastră”.

„Romii, mult timp anonimi pentru istoria oficială, şi-au dat viaţa pentru împlinirea marilor noastre idealuri, fiind însă victime ale violenţei, urii şi rasismului”, a declarat Klaus Iohannis.

Ziua Internaţională a Rromilor, mama de etnie rroma si copilul ei
Klaus Iohannis mai arată că, în această perioadă, sărbătorile „poartă pecetea dramei semenilor noştri din Ucraina”

Ziua Internaţională a Rromilor

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Internaţională a Rromilor, ce a devenit prin lege „Sărbătoarea etniei rromilor din România”.

„La această sărbătoare se cuvine să amintim faptul că romii au dat României un patrimoniu şi tradiţii valoroase, numeroase personalităţi în domeniul culturii, artelor şi ştiinţei, care au contribuit la afirmarea identităţii proprii, dar şi la diversitatea benefică a comunităţilor şi omenirii în ansamblu. Trebuie să facem astfel ca tinerii să găsească în aceste personalităţi modele demne de urmat, să poarte mai departe tradiţiile şi obiceiurile înaintaşilor, cu respect şi mândrie. Sărbătoarea etniei romilor este un bun prilej de a aminti că, din această perspectivă, emanciparea civică, socială şi economică a romilor din ţara noastră este un obiectiv comun, de mare importanţă”, a declarat şeful statului.

Totodată, preşedintele Iohannis salută şi sprijină „eforturile comunităţii rrome din România de a-şi face cunoscut trecutul şi obiceiurile, auzită vocea şi preţuită contribuţia la dezvoltarea societăţii noastre”.

„Romii, mult timp anonimi pentru istoria oficială, şi-au dat viaţa pentru împlinirea marilor noastre idealuri, fiind însă victime ale violenţei, urii şi rasismului”, a spus preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis mai arată că, în această perioadă, sărbătorile „poartă pecetea dramei semenilor noştri din Ucraina”.

Ziua Internationala a Rromilor, desen in creion ce reprezinta o familie de rromi
Totodată, preşedintele Iohannis salută şi sprijină „eforturile comunităţii rrome din România de a-şi face cunoscut trecutul şi obiceiurile, auzită vocea şi preţuită contribuţia la dezvoltarea societăţii noastre”

Dan Vîlceanu, critici la adresa lui Klaus Iohannis

Într-o altă ordine de idei, amintim faptul că la întâlnirea de joi seara de la Vila Lac II, cei patru prim-vicepreședinti i-au cerut demisia lui Florin Cîțu. În acest context, ministrul Dan Vîlceanu a reacționat şi a transmis faptul că numele președintelui Klaus Iohannis a fost invocat în momentul în care s-a vorbit despre acest lucru. Ministrul a mai precizat faptul că, pentru strângerea de semnături necesare demiterii lui Florin Cîțu, unii liberali au transmis că președintele Klaus Iohannis încuviinţează această mișcare.

Ceea ce pot să vă confirm este faptul că, da, am avut o discuție, pentru că în această încercare de a strânge semnături s-a folosit numele președintelui României, ca fiind de acord cu această procedură. Am discutat cu prim-vicepreședinții lucrul acesta și răspunsul unuia dintre ei a fost: „ Dar ce, tu nu știi cum se strâng semnături?”, a spus secretarul general al PNL.

De asemenea, Dan Vîlceanu a menţionat faptul că președintele României trebuie lăsat în afara oricărui puci din interiorul PNL. Amintim faptul că Dan Vîlceanu este un apropriat al lui Florin Cîțu, iar ministrul pare să nu se înţeleagă foarte bine cu președintele Klaus Iohannis. Când Florin Cîțu era premier, Vîlceanu a fost ministru de Finanțe și a devenit ministru al Fondurilor Europene la insistenta președintelui PNL.

Cu toate acestea, astăzi, 8 aprilie, de Ziua Internaţională a Rromilor, a fost ocazia propice pentru ca  preşedintele Klaus Iohannis să transmită un mesaj rromilor, subliniind că „emanciparea civică, socială şi economică a romilor din ţara noastră este un obiectiv comun, de mare importanţă”.

Adauga un comentariu