Prima pagină » National » Ziua Sfântului Nectarie Taumaturgul, vindecătorul cancerului și a tuturor bolilor grave. Care sunt locurile în care creștinii se pot închina la moaște
Ziua Sfântului Nectarie Taumaturgul, vindecătorul cancerului și a tuturor bolilor grave. Care sunt locurile în care creștinii se pot închina la moaște

Ziua Sfântului Nectarie Taumaturgul, vindecătorul cancerului și a tuturor bolilor grave. Care sunt locurile în care creștinii se pot închina la moaște

09 nov. 2021, 14:33,
în National

În data de 9 noiembrie al fiecărui an, creștinii sărbătoresc ziua Sfântului Nectarie Taumaturgul. Deși sfântul a murit din cauza cancerului, acesta este considerat a fi în tradițiile creștine, tămăduitorul cancerului și a altor boli grave.

În România, moaștele Sfântului Nectarie sunt depuse în mai multe mănăstiri și biserici, la care toți creștinii au acces pentru a se închina.

Sărbătoarea Sfântului Nectarie, vindecătorul cancerului

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe data de 9 noiembrie ziua Sfântului Nectarie. Acesta s-a născut în Silivria, Turcia în data de 1 octombrie 1846, iar numele de botez a Anastasie.

În anul 1866, acesta începe să lucreze ca pedagog și dascăl în insula Chios, iar la vârsta de 27 de ani, devine monah la Manastirea Nea Moni. Aici primește numele de Lazăr iar un an mai târziu este hirotonit diacon, schimbându-i-se din nou numele în Nectarie.

În anul 1885, după ce absolvă cursurile Facultății de Teologie din Atena ca mai apoi să plece în Egipt unde slujește la biserica „Sfantul Nicolae“, din Cairo. În data de 15 ianuarie 1889, acesta este hirotonit mitropolit onorific de Pentapolis de către patriarhul Sofronie/

Sfântului Nectarie exilat în Grecia

În anul 1890, din cauza unor slujitori ai Bisericii din Alexandria, Nectarie este trimis în Grecia. Aceștia l-au acuzat că încearcă să ia locul patriarhului. Aflând acest lucru, Patriarhul Sofronie a dat o ordonanță, prin care lui Nectarie i-a fost retrasă cinstea arhierească. Cu toate astea, în Grecia, acesta ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios, la care va renunța ulterior pentru a întemeia Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina.

În data de 8 noiembrie 1920, acest moare la Mănăstirea construită, din cauza cancerului. Cu toate acestea, el a rămas în tradiția creștină drept vindecătorul cancerului dar și a altor boli grave. Ulterior, din întâmplare trupul acestuia a fost descoperit neputrezit și din care ieșea mir. Astfel că, la data de 3 septembrie 1953, moaștele sale au fost scoase și așezate în biserica mănăstirii din Enghin, iar în 1961 a avut loc canonizarea sa, pe data de 9 noiembrie.

Unde se pot închina creștinii din România la moaștele Sfântului Nectarie 

În România, creștinii se pot închina la moaștele Sfântului Nectarie la următoare Mănăstirea Radu Voda din București, la biserica „Sfântul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, din Iași, la paraclisul Mănăstirii „Maica Domnului – Bucuria neașteptată” din Mănăstirea rupestră Sinca Veche, din Brașov, la Mănăstirea Putna, la Schitul „Sfinții Ioan și Nectarie” din Bradetu, Argeș, Mănăstirea Halmyris din comuna Murighiol, județul Tulcea.

Credincioșii mai pot merge și la Catedrala arhiepiscopală din Galați, la capela „Sfântul Andrei” din cadrul Spitalului Județean Galați, biserica „Sfinții Voievozi” din satul Ghimicești, comuna Fitionesti, județul Vrancea, la biserica „Sfânta Treime” din localitatea Bucium, județul Brașov, la biserica Spitalului TBC din Sibiu, biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Izvorul Tămăduirii” a Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava și la Biserica Memoriala „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

Minuni pe care le-a făcut Sfântul Nectarie

În ceea ce privește minunile pe care le-a făcut Nectarie, maicile de la Măpstirea Sfânta Treime din insula Eghina, după ce au mers la spital pentru a lua trupul neînsuflețit ale sfântului, acestea au scos vesta sa și au așezat-o pe patul de spital de lângă, unde se afla un bolnav paralitic. Imediat după, acesta s-a ridicat în capul oaselor și a început să meargă.

De asemenea, parintele protosinghel Matei Bilauca a vorbit și el despre cazul unui băiețel cu tumoare la cap vindecat în mod uimitor.

„A venit la noi o batrânică din Brasov cu niște hăinuțe de-ale nepoțelului ei ne-a rugat să îl pomenim pe băiețel că are o tumoare la cap și a doua zi trebuia să fie operat la Spitalul Fundeni. I-am miruit hăinuțele cu ulei de la candela de lângă moaștele Sfântului Nectarie și am îndemnat-o să aibă nădejde la Sfântul. A doua duminică a venit să-mi spună că în ziua când trebuia operat băiețelul, doctorii au constatat la tomograf că tumoarea nu mai exista“, a povestit acesta.

Alte sărbători pe care creștinii le prăznuiesc astăzi

Tot astăzi conform calendarului creștin, mai sunt trecute și alte sărbători:

  • Prăznuirea Sfintei Icoanei a Maicii Domnului „Grabnic ascultătoarea din Athos”.
  • Sfântul Ier. AGRIPIN (sau ARPIN), episcop de Napoli.
  • Sfântul Ier. URSIN, primul episcop de Bourges.
  • Sfinţii Mc. SECUND, SEVERIAN, CARPOFOR şi VICTORIN, grefieri militari din Roma.
  • Sfântul Ier. BENIGNUS (sau BENEN), episcop de Armagh.
  • Sfântul Cuv. PABO, monah din Anglesey.
  • Sfântul Ier. VITONUS, episcop de Verdun.
  • Sfântul Cuv. ONISIFOR mărturisitorul de la Pecerska.
  • Sfântul Ier. NECTARIE, episcop de Pentapole, făcător de minuni şi întemeietor al Mănăstirii Sf. Treime din Eghina.
  • Sfinţii Sf. Noi Mucenici (Rusia, +1937) ieromonah ALEXIE (Zadvornov), protoereu DIMITRIE (Rusinov), preot CONSTANTIN (Nemeşaev), diacon IOSIF (Scensnovici);
  • Sfinţii Sf. Noi Mucenici CONSTANTIN, VICTOR, NESTOR, ILIE şi TEODOR, preoţi.
  • Sfântul Sf. Nou Mc. PARTENIE (Bryansky), episcop de Ananyevsk.

Rugăciunea Sf. Nectarie, vindecătorul bolilor pentru cei în suferință

Creștinii apelează deseori la această rugăciune atunci când trec prin boli sau au diferite probleme de sănătate, cu credința că Sfântul Nectarie le va veni în ajutor. Pe lângă aceasta, mai sunt multe alte rugăciuni pe care credincioșii le rostesc atunci când trec prin diferite probleme și au nevoie de încurajare.

Rugăciunea Sf. Nectarie

„O, preasfinte şi întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, primeşte această puţină rugăciune de la noi, nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri şi grabnic folositor şi ajutător preaminunat scăpând şi către sfânt chipul icoanei tale privind, cu lacrimi fierbinţi ne rugăm ţie: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia şi ticăloşia noastră.

Vezi rănile sufletelor şi ale trupurilor noastre. Ne rugăm ţie, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbeşte de ne ajută cu neîncetatele şi sfintele tale rugăciuni şi ne sprijineşte pe noi, robii tăi. Ia aminte la suspinele noastre şi nu ne trece cu vederea pe noi, ticăloşii şi scârbiţii, că ştim, sfinte al lui Dumnezeu, că şi după mutarea ta din viaţa aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău şi cu credinţă ţi s-a rugat nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat întru ajutor şi nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind şi alergând spre ajutorul tău, nu i-ai uşurat suferinţa?

Ştim, o, alesule ierarh, de mulţimea tămăduirilor pe care le-ai făcut, nou doctor fără-de-arginţi arătându-te. Nu cunoaştem nici sufe¬inţă şi nici durere pe care să nu le poţi alina. Nu cunoaştem nici o boală căreia tu să nu îi poţi aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci şi pe mulţi bolnavi i-ai ajutat să se întărească în credinţă şi în răbdare, şi să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor.

Îngenunchind, ne rugăm ţie, Sfinte Ierarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugăciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit şi te-a primit în cereştile locaşuri. Către Acela roagă-te, ca să fim şi noi ajutaţi şi miluiţi cu rugăciunile tale, şi din pagube şi necazuri izbăviţi, ca să binecuvântăm pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *