Dacă vrei că ficatul tău să funcţioneze în parametri optimi, încearcă să reduci consumul de alimente procesate şi apelează la 10 alimente care îţi curăţă ficatul. Ştiai că ficatul filtrează şi toxinele care intra în organism prin piele şi prin sistemul respirator, nu doar prin cel digestiv? Ajută-l să-şi facă treaba cu 10 soluţii naturale.
Mere
Cel mai simplu mod de a-ţi curăţa ficatul este chiar consumul zilnic al unui măr. Cea mai importantă fibră din mere, pectina, ajuta ficatul să lupte cu toxinele din sistemul digestiv.
Grapefruit, lamai şi lime
Combinaţia de vitamina C şi antioxidanţi puternici din citrice stimulează activitatea ficatului. Bea dimineaţă un pahar de suc proaspăt de grapefruit, lamai sau lime pentru un ficat sănătos.
Usturoi
Efectele puternice antibacteriene ale usturoiului sunt benefice pentru întregul organism, dar ficatul utilizează din usturoi şi alicina şi seleniul. Acestea curata şi protejează ficatul de toxinele periculoase care pot deteriora în timp ficatul.
Avocado
Fructul de avocado măreşte capacitatea ficatului de a se repara singur şi poate avea efecte cu adevărat miraculoase. Cu doar două avocado mâncate pe săptămână, ficatul regenerează semnificativ ţesuturile afectate de toxine chiar şi în numai o lună.
Ulei de măsline presat la rece
Chiar dacă sunt bogate în grăsimi, uleiurile presate la rece pot avea un efect de curăţare puternică a ficatului, atunci când sunt consumate moderat. Lipidele din uleiul de măsline sau de în presat la rece pot asimila o parte dintre toxine temporar, astfel încât ficatul nu este suprasolicitat.
Varza
Indiferent dacă este murata sau dulce, proaspătă sau gătită, varza conţine elemente importante care activează enzimele utilizate de ficat pentru detoxifiere. Încearcă să mănânci varza fără adaos de cârnaţi sau sunculita, mezeluri procesate care solicita ficatul în mod deosebit.
Nuci
Nucile conţin aminoacizi importanţi pentru ficat alături de acizii graşi Omega-3. Consumul lor regulat elimina amoniacul din ficat, compus care poate contribui la numeroase boli ale ficatului. În plus, nucile ajută şi la oxigenarea sângelui, iar un ficat bine oxigenat este un ficat mai eficient.
Conopida
Legumele crucifere, în special conopida şi broccoli, cresc nivelul de glucosinolat din organism, iar acest compus ajuta ficatul să producă enzimele necesare pentru eliminarea toxinelor şi a compuşilor cancerigeni din întregul corp.
Ceai verde
Conţinutul bogat de antioxidanţi al ceaiului verde contribuie la sănătatea ficacului în special prin catechine. Consumul de cacao are efecte similare, dar nu la fel de puternice.
Turmeric
Produs din rădăcina plantei de curcuma, turmericul este ingredientul principal din amestecul de condimente curry. Considerat cel mai benefic condiment pentru ficat, turmericul contribuie la producţia enzimelor care elimină mai repede toxinele cancerigene din ficat. În plus, curcuma protejează şi sănătatea pancreasului.