International

10 grupuri armate etnice se unesc pentru a respinge dictatură militară din Myanmar. Țara la un pas de un conflict civil

Publicat: 22 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
10 grupuri armate etnice se unesc pentru a respinge dictatură militară din Myanmar. Țara la un pas de un conflict civil
Soldații militari din Myanmar din Divizia 77 Infanterie ușoară stau de pază la vehiculele blindate la 15 februarie 2021 lângă Banca Centrală din Yangon, Myanmar.

Zece grupuri armate etnice din Myanmar care au semnat sâmbătă Acordul Național de Armistițiu (NCA) au anunțat că nu vor mai negocia cu guvernul juntei militare din Myanmar și vor susține eforturile de a-l răsturna.

„Susținem Mișcarea de Neascultare Civilă (CDM) și protestele publice împotriva loviturii de stat militare și a dictaturii militare și vom găsi modalități de a sprijini aceste mișcări și proteste”, a declarat o declarație comună, a raportat Myanmar Now, 21 februarie 2021.

De asemenea, au condamnat represiunea împotriva protestatarilor pașnici și au cerut eliberarea necondiționată a celor deținuți de la lovitura de stat din 1 februarie din Myanmar.

„Viitorul pare mai dificil. Trebuie să stăm împreună cu restul societății ”, a declarat lt. Generalul Yawd Serk, președintele Consiliului de restaurare a statului Shan, într-o întâlnire online între grupurile armate de astăzi.

Grupurile vor colabora și cu comunitatea internațională

Grupurile armate, care includ, de asemenea, Unitatea Națională Karen și Frontul Național Chin, vor colabora cu comunitatea internațională și grupurile activiste din țară și din străinătate pentru a ajuta la încetarea dictaturii, se arată în comunicat. Anunțul urmează unei discuții de două zile între 10 grupuri. Opt dintre ei au semnat NCA sub administrația Thein Sein și ceilalți doi au semnat sub administrația Aung San Suu Kyi. Duminică, tot mai mulţi protestatari au revenit la protest după ce doi protestatari au fost uciși de focuri de armă de poliție, cu o zi înainte în Mandalay.

Zeci de mii de oameni s-au adunat pașnic în cel de-al doilea oraș Mandalay, unde au avut loc uciderile de sâmbătă, au declarat martorii, relatează Reuters.

„Aceștia vizează capul civililor neînarmați. Ei vizează viitorul nostru ”, a declarat un tânăr protestatar mulțimii.

Clipuri video de pe rețelele de socializare arată membrii forțelor de securitate care trag asupra protestatarilor și martorii spun că au găsit carcase de muniții. Raportorul special al ONU pentru Myanmar, Tom Andrews, a declarat că este îngrijorat de moartea manifestanților din Mandalay, dintre care unul era un adolescent.

Purtătorul de cuvânt al armatei Zaw Min Tun nu a comentat încă despre tragere.

El a declarat marți la o conferință de presă că acțiunile armatei se încadrează în constituție și sunt susținute de majoritatea oamenilor și a învinuit protestatarii pentru incitarea violenței. Anterior, o tânără protestantă, Mya Thwate Thwate Khaing, a devenit vineri primul dintre manifestanți. El a fost împușcat în cap, pe 9 februarie, în capitala Naypyitaw.

Sute de oameni din Myanmar au participat duminică la înmormântarea să. Presa militară din Myanmar spune că gloanțele care l-au ucis nu provin din armele folosite de poliție și trebuie să fi fost trase cu „arme externe”.

Adauga un comentariu