Sanatate

15 simptome ficat bolnav: Cum îți dai seama că ai probleme cu ficatul

Publicat: 15 sept. 2021
Mâini care țin un ficat - animație
Bolile de ficat pot fi ereditare sau pot fi cauzate de o varietate de factori, care îl pot distruge, cum ar fi: virușii, consumul de alcool și obezitatea.

De foarte multe ori, ficatul nu dă semne de boală, decât atunci când este prea târziu. Fiind organul „tăcut” al corpului, trebuie să fii atent la cele 15 simptome ale unui ficat bolnav.

Bolile de ficat pot fi ereditare sau pot fi cauzate de o varietate de factori, care îl pot distruge, cum ar fi: virușii, consumul de alcool și obezitatea. În timp, afecțiunile ficatului pot duce la ciroză, care poate genera insuficiență hepatică, afecțiune care vă poate pune viața în pericol. Tratată la timp, ficatul se poate regenera.

Capacitatea de regenerare a ficatului este cunoscută de toată lumea, însă rezultatele acesteia nu sunt uimitoare – o zonă de țesut hepatic distrusă și regenerată nu funcționează la fel ca un ficat care nu a fost îmbolnăvit. În altă ordine de idei,  vindecarea se produce cu sechele, așa cum repararea unei răni pe piele sau a unui os rupt, nu face ca pielea sau osul respectiv să fie noi.

15 simptome ficat bolnav: La ce trebuie să fie atent, ca să depistezi la timp afecțiunile ficatului

Ficatul ne transmite mai multe semnale, pe care trebuie să le tratăm cu seriozitate. Printre acestea se regăsesc: abdomen umflat, icter, stare de greață, pierderea apetitului, retenție de lichide, oboseala cronică, halena, colonul iritabil, vânătăi constante, urină închisă la culoare, scaun deschis la culoare, mâncărimi insuportabile, confuzie, tulburări ale memoriei și dificultăți de concentrare.

Abdomen umflat

Primul simptom care trădează bolile ficatului este abdomenul umflat. Astfel că, ciroza, una dintre cele mai grave afecțiuni ale ficatului, cauzează retenția de lichide în abdomen, cunoscută sub numele de ascită. În acest caz, bolnavul poate avea aspectul unei femei gravide.

Icter

Simptomele evidente al unui ficat bolnav sunt pielea palidă, decolorată și ochii îngălbeniți. Îngălbenirea ochilor provine de la excesul de bilirubină, care nu poate fi eliminat. Alte semne ale acestui exces sunt urina de culoare închisă, scaun deschis la culoare și mâncărimi greu de suportat de către pacient.

Starea de greață

Starea de greață apare atunci când organismul nu este capabil să proceseze și să elimine toxinele așa cum ar trebui sau din cauza modificărilor de metabolism. Astfel că, în cazul în care aveți grețuri sau vomitați, fără o cauză cunoscută, acest simptom vă poate indica o afecțiune gravă a ficatului.

Pierderea apetitului

Un ficat bolnav va scoate la iveală tot mai multe simptome. Pierderea apetitului, însoțită de scăderea rapidă în greutate indică o afecțiune serioasă la nivelul ficatului.

Retenția de lichide

Un ficat afectat inhibă funcția circulatorie, în așa fel încât sunt reținute lichide la nivelul picioarelor, gleznelor, gravitatea atrăgând aceste fluide în mod natural în partea de jos a corpului.

Oboseala cronică

Oboseala cronică, însoțită de stări de confuzie, tulburări ale memoriei, dificultăți de concentrare anunță un ficat bolnav.

Halena

Halena, cunoscută de oameni ca respirația urât mirositoare, împreună cu modificări ale mirosului corpului, arată că ficatul prezintă o afecțiune. Acest lucru se explică prin acumularea toxinelor.

Colonul iritabil

Colonul iritabil, însoțit de constipație și balonare, trădează un ficat obosit. Aceste simptome apar pe fondul unui metabolism lent.

Vânătăi

Un simptom mai puțin cunoscut, care să indice un ficat bolnav, este învinețirea cu ușurință.

Un ficat sănătos, înseamnă un organism sănătos, de aceea este necesar să aveți grijă de „sediul” apărării sistemului imunitar, prin adoptarea unui stil de viață sănătos: alimentație corectă, exerciții fizice regulate și odihnă.

Adauga un comentariu