Diete si regimuri

7 contraindicatii ale consumului de suc de sfecla rosie

Publicat: 12 mai 2021
sfecla rosie
Deși rară, sfecla rosie poate provoca anafilaxie, care este o reacție alergică acută la un alergen.

Sfecla rosie este unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe pământ, cu excepția cazului în care începeți să o consumați într-un mod greșit. Mai mult decât atât, vine cu multe beneficii pentru sănătate.

Deși sucul de sfeclă roșie este renumit ca fiind sănătos și hrănitor, poate să nu fie potrivit pentru toți. Trebuie să știți că sfecla roșie are un conținut ridicat de oxalați. Acești compuși se pot lega de calciu în organism și pot duce în cele din urmă la pietre la rinichi. Aportul în exces de sfecla rosie poate provoca, de asemenea, acumularea de ioni metalici în ficat.

Deși oamenii pot mânca în siguranță sfecla și pot bea suc în majoritatea cazurilor, este important să cunoaștem și efectele negative.

7 contraindicatii ale consumului de suc de sfecla rosie

1. Poate crește riscul de pietre la rinichi

Sfecla este bogată în oxalat și poate contribui la formarea pietrei. Dacă aveți deja pietre, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să opriți sau să reduceți consumul de suc de sfecla rosie. Sfecla roșie are un conținut ridicat de oxalat și poate contribui direct cu producerea de pietre. Crește excreția de oxalat urinar, ceea ce poate duce la dezvoltarea pietrelor de oxalat de calciu.

2. Poate cauza Beeturia

Beeturia se caracterizează prin decolorarea urinei în urma aportului de sfecla sau alimente colorate cu sfecla rosie. Urina poate varia de la roz la rosu intens, iar această afecțiune ar avea o frecvență crescută la cei cu deficit de fier.

3. Poți face anafilaxie

Deși rară, sfecla rosie poate provoca anafilaxie, care este o reacție alergică acută la un alergen la care corpul a devenit hipersensibil.

4. Poate colora scaunele

Sfecla roșie (și alimentele cu culoare roșie) pot determina scaunele să pară roșiatice. Există unele dovezi că sfecla rosie poate provoca, de asemenea, scaune negre și gudronate din cauza prezenței sângelui modificat.

5. Poate provoca o tulburare de stomac

Sfecla roșie conține nitrați. Expunerea la niveluri ridicate de nitrați poate duce la crampe abdominale. Sucul poate provoca, de asemenea, probleme de stomac la unii oameni. Sfecla roșie și anumite alte alimente conțin nitrați, care sunt transformați în nitriți după ingestie.

6. Poate cauza probleme în timpul sarcinii

Azotații din sfecla pot provoca o problema. Femeile gravide sunt mai sensibile la efectele azotatului. Acest lucru poate fi atribuit creșterii naturale a nivelului de methemoglobină din sânge în etapa ulterioară a sarcinii.

Excesul de nitrați poate duce la methemoglobinemie (niveluri ridicate de methemoglobină în sânge), provocând simptome precum lipsa de energie, dureri de cap, amețeli, colorarea albastru-gri a pielii din jurul ochilor, gurii, buzelor, mâinilor și picioarelor.

Deși majoritatea studiilor epidemiologice asupra femeilor însărcinate cu niveluri ridicate de nitrați în apele subterane nu au arătat niciun efect negativ asupra descendenților lor, un studiu a constatat o asociere între nitrații alimentari și o creștere a defectelor tubului neural.

7. Ar putea dăuna ficatului

Studiile presupun că aportul extrem de sfecla rosie poate provoca mai multe tulburări nu numai la pacienții sănătoși, ci și la cei care sufera de boli care acumulează metale.

Aportul excesiv de legume poate provoca acumularea de ioni metalici în ficat.

Adauga un comentariu