Titlurile zilei

A apărut un nou moft pentru angajații multinaționalelor din Iași! Patronii cofetăriilor și patiseriilor pregătesc deja pachetele cu bunătăți pentru sărbători. În fiecare coș sunt produse în valoare de 100 de euro – FOTO

Publicat: 27 nov. 2021
Cozonaci, prăjituri și pachete cadou oferite angajaților din Iași
Un nou trend a apărut în Iași, cel al pachetelor cu bunătăți locale, oferite de sărbători angajaților din multinaționale.

Un nou trend a apărut în Iași, cel al pachetelor cu bunătăți locale oferite de sărbători angajaților din multinaționale. Patronii din Iași spun că au început să trimită oferte corporațiilor și fac primele liste cu clienții care cumpără cozonaci, prăjituri și torturi, de sărbători. Bugetul alocat fiecărui coș cu produse locale, oferite de Crăciun, este cuprins între 150 și 500 de lei

Angajații din multinaționalele din Iași primesc de sărbători coșuri cu bunătăți locale. Patronii cofetăriilor și patiseriilor din Iași se așteaptă la comenzi la fel de multe ca în anul precedent. Unele pachete cu produse locale sunt trimise de corporații și la partenerii de afaceri din străinătate.

„Cadouri pentru angajații din corporații și clienții fideli din marile firme se dau de Crăciun. Cozonac, vin, ciocolată, cârnați, dulceață, zacuscă, tot felul de produse locale. Cadourile acestea sunt apreciate și se fac de câțiva ani. Se trimit aceste pachete și la partenerii din străinătate pentru că e o chestie autentică, apreciată. Noi colaborăm cu cineva care face pachete, coșuri cu bunătăți locale, pentru corporații și trimitem cozonac cu maia sau alte produse de patiserie. În ceea ce privește comenzile, noi primim cele mai multe solicitări cu două săptămâni înainte de Crăciun. Cred că anul acesta va fi la fel ca cel de anul trecut.

Oricum, nu vom fi pe pierdere. Fursecuri cu scorțișoară, cardamon, cozonac cu maia. Acesta durează 3 zile să îl fac. Cozonacul cu vin ars e foarte cerut de sărbători”, susține Mariana Leț, fondatorul brutăriei artizanale „Coșul cu pâine”.

Angajații multinaționalelor din Iași primesc pachete cu cârnați tradiționali, zacuscă, dulceață, cozonac sau vin

Bugetul alocat fiecărui coș cu produse locale, oferite de Crăciun, este cuprins între 150 și 500 de lei. Acest trend de a oferi angajaților coșuri cu bunătăți de Crăciun a apărut în Iași înainte de pandemie și s-a dezvoltat mai tare în ultimii doi ani.

„Noi am început să facem lista cu primii clienți din Iași care vor să primească pachetele de sărbători. Perioada cea mai aglomerată va fi cu două sau trei săptămâni înainte de Crăciun. Corporațiile fac deja bugetele pentru coșurile cu cadouri de Crăciun, pentru angajați. La noi în cofetărie au început de acum 3 ani acest trend, cu produse locale oferite angajaților. În coșuri sunt de la 5 până la 10 produse, în funcție de poziția angajatului din companie. Bugetele sunt cuprinse între 150 și 500 de lei”, spune Angela Țugui, cofetar-patiser.

Gica Neamțu, producător de dulcețuri și zacuscă din Iași a primit comenzile pentru pachetele de Crăciun, din partea corporațiilor, din luna octombrie 2021. Ieșeanca investește fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro în utilaje performante.

Lavinia Hristea, director comercial Tuffli: „Corporațiile analizează toate ofertele”

Reprezentanții cofetăriilor din Iași spun că în această perioadă se negociază ofertele privind coșurile de bunătăți, pentru Crăciun, oferite angajaților, iar persoanele fizice calculează bugetul pentru acest an.

„Acum, mulți dintre clienți cer ofertele pentru sărbători, e perioadă de negociere. Clienții așteaptă să vadă dacă vin la birou angajații sau lucrează de acasă înainte de sărbători. Corporațiile analizează toate ofertele și decid care este mai bună. Totul s-a scumpit anul acesta și probabil se va tăia de undeva, poate din cantitate. Dar nu cred că vor lipsi de pe masa de sărbători bunătățile tradiționale. Anul acesta este mai slab ca anii anteriori pandemiei COVID-19, dar mai bun ca anul trecut”, spune Lavinia Hristea, director comercial Tuffli.

Ca și în anii precedenți, cele mai căutate bunătăți sunt cele tradiționale.

„În general se merge pe cozonaci tradiționali, iar prăjiturile, cele de casă, le aduc aminte de copilărie: fursecuri, turtă dulce, mai nou, cornulețe, prăjitura Albă ca Zăpada, Krantz. Sunt persoane care vor și cozonac cu ananas confiat, merișoare confiate. Clienții întreabă cum sunt frământați cozonacii, ce ingrediente sunt folosite, dacă sunt frământați cu unt și lapte. Vor cozonac cu nucă și rahat, cu nucă și cacao, cei tradiționali. Clienții vor să aibă masa plină cu bunătăți. Lumea se interesează de pe acum de ofertele de sărbători, prețuri”, explică Gabriela Ilie, fondator Bucate Alintate, cofetărie din Iași înființată cu fonduri acordate în Programul Start-Up Nation.

Dragoș Costârnache, administrator cofetăria „La Rosa”: „De sărbători ne așteptăm la mai multe comenzi”

Chiar dacă este pandemie, s-au mărit prețurile la alimentele de bază, la electricitate și gaze, bunătățile nu vor lipsi de pe masa de Crăciun. Patronii se așteaptă la o creștere a veniturilor în perioada sărbătorilor.

„Lumea se gândește prima dată la mâncare și de sărbători vor să aibă masa plină. La noi ajung pentru cozonacii de Crăciun, prăjituri și torturi de Revelion. La noi, tot timpul s-a vândut la liber, de obicei, cu mai puține comenzi. Anul acesta este mai bine față de anul trecut ca vânzări și de sărbători ne așteptăm la mai multe comenzi. Sunt și clienți care trimit pachete în străinătate, închiriază o casă și cumpără 10 cozonaci, pentru corporații. Noi avem 3 puncte de lucru”, susține Dragoș Costârnache, administrator cofetăria „La Rosa”.

Clienții care vor produse din ciocolată veritabilă comandă figurine în formă de Moș Crăciun, brazi sau reni.

„Figurinele de Crăciun vor fi și anul acesta pe lista de bunătăți. La noi încă nu au început să vină comenzile. Oamenii probabil că mai așteaptă, își fac calcule. Sunt comenzi atât din partea persoanelor fizice, cât și de la corporații care oferă angajaților cadouri de sărbători. Depinde foarte mult de preț, bugetul alocat pentru aceste coșuri”, susține Ștefan Buraga, unul dintre fondatorii cofetăriei „Frateria”.

Comentarii
 • E super oferta! Un oraș de căcat că Iașiul cu locuitorii sai aferenți de căcat se vor bucura de pomana… Ca la 1decembrie când se îmbulzesc pensionarii la o porție de fasole cu cârnați…
  Sper sa ne invadeze odată Rusia că-mi este greata de orașul ăsta de căcat.

 • Pomana este pentru orice varsta.Cand la mitinguri unii primeau cafea,sucuri,etc.cine erau acestia?Cosurile sunt cadouri pentru salariatii de la multinationale,nu sunt cadouri pentru pensionari.Intre o portie de fasole si un cos cu bunatati este o mare diferenta.

 • Cand cacaturile de corporatisti :finantisti ,IT isti,,videochatisti si alte astfel de mizerii isi vor plati impozitele,taxele si nu vor mai suge bani prin subventii de la stat,si Iasi ul va fi oras ,nu o troaca !!!

 • Domnule anonim, cu ale tale 8 clase nu ma astept sa intelegi ca toate categoriile exemplificate de tine de fapt dintotdeauna isi plateau taxele si o fac in continuare.
  Sau mai pe intelesul tau: Dude, la amazon te angajezi cu 2300 de lei in anul 2021, cu bonuri de masa de 9,57. Ai mariri de 100 de lei anual, poate chiar nimic.
  Lasa ba, ca daca ar merita cineva ajutoare de la stat ar fi saracii astia de corporatisti calariti de sectorul privat.
  Romania e singura tara unde salariile la stat le depasesc pe astea de la privat cu miile ba! Deschide o data si tu ochii! Fraierii astia de la politie care nu stiu sa tina o arma in mana incep cariera cu 4500 de lei plus sporuri, si tu te iei de niste copii corporatisti amarati.

 • Intr-o societate n-ar trebui sa fie dispute de acest gen intre bugetari si privati.Important sa ne raportam cu salariile cu cele din UE,nu sa fim ultimii.

 • Bai, vita, după cum nu știi ca se pune spațiu după virgulă, bănuiesc ca ești un taranete cu 8 clase terminate cu greu, care nu si-ar găsi un job nou în veci in caz ca te alungă din serviciu. Hai sictir cu filosofia ta de egalitate. Sunt dispute pentru ca loazele nefolositoare ca tine ii contesta pe ăștia care lucrează din greu în multinaționale, știu vreo trei limbi straine, trebuie sa știe sa lucreze la calculator, sunt adaptabili la schimbări, trebuie sa tina cont de cerințe și de date limita. Poți tu sa faci astea? Marș dracului de puțitor leneș și puchinos. Bravo lor ca primesc bonusuri și facilități, când ai sa fii ca ei atunci sa-ti tragi mucii pe-aici, inutilule.

 • Oligofrenule, Iașului are de câștigat prin prezenta multinaționalelor și a oamenilor care chiar produc ceva acolo. Fără ei și cu mai mulți ca tine, chiar ca am fi o troaca. Vai, te-as izbi de bordura și te-as bate numai în stomac cu bocancii .

 • S-au trezit lehuzele tefeliste neplatotoare de impozit, binevenita va e pomana. Azi am vazut un senior engineer it (scuzoaiele mele pentru lipsa majusculelor, dar cod original nu se scrie in tara asta, toti sunt doar sclavi la tertz) cum scremea la lopata. Punea criblura pe „drumul” spre „casa” lui. Inca 24 de ani de platit rate.
  Despre ce vorbim ???

 • Deci te-ai intors in comentarii cu ale tale nici 8 clase, sa te iei de chiar platitorii de taxe, pentru ca in viata ta nu ai auzit de un job din asta unde se valorifica studiile hahahah
  Esti chiar amuzant cand zici ca multinationalele nu produc pentru Romania. Ba, tu chiar crezi ce spui? Cat de incult esti? Deci esti un taranoi ignorant care la sigur vinde tigari de contrabanda in niste slapi rupti in piata, pentru ca nici Bac-ul nu l-ai luat la cum te beșești cu cuvintele in propozitie.
  Doare adevarul ca iau tinerii mai mult ca tine, nu? Hahahah

 • Si tu ce faceai pe langa “drumul” spre “casa” lui? Livrai ceva?
  Apropo ghilimelele se pun sus hahaha
  Doare cand castiga cineva mai mult, nu-i asa, comunistule?

 • Cand te angajezi, la privat,sau la stat, cu 2300 de lei, inseamna ca asta iti este valoarea ta, adica mai ai de invatat.Ca unii se angajeaza cu 2300 de lei si mai primesc alti bani la negru, asta este in detrimentul statului. Unii se lauda ca au studii,cunosc, multe limbi, dar nu stiu ce produc la serviciu.

 • Stai liniștit, handucapatule, ca nu ia nimeni la multinaționale 2300 lei, sunt salarii mult mai decente. De la ce te-ai luat ca nu știu aia ce produc la multinaționale? Știu foarte bine, proiectele se discuta, deci hai marș în coliba ta împuțită și nu mai incurca lumea pe-aici.

 • Pt.ala cu salariul de 2300 lei,
  Eu m-am referit la anonimul care spunea ca ia 2300 lei la amazon(cu „a” asa este de destept).In rest tu sari ca gasca-n lemne,fara sa spui altceva decat ca tu esri desteptul lumii.Dupa vocabular se pare ca esti un portar la multinationale,vorbesti de proiecte,fara a sti nimic despre acestea.In rest ai grija la poarta sa nu-ti plece proiectele.Mai ai multe de invatat, in primul rand n-ai inteles contextul si sa-i asculti pe cei din jur.Abia dupa ce intelegi ,dai raspunsul.Stai si rumega ideile,dupa care vorbesti. Succes la unanationala !

Adauga un comentariu