De la 7 ani a crescut în Italia, după ce s-a mutat alături de părinții săi, iar acum a ajuns să realizeze căi ferate în Europa. Cristian Țapu spune că nu ar schimba pe nimic stilul de viață din Italia, după ce țara adoptivă i-a oferit tot ce avea nevoie
Ajuns la vârsta de 28 de ani, lucrează pentru o firmă italiană care se ocupă de căile ferate din mai multe țări din Europa. Încă mai ține legătura cu cei din România, merge la câțiva ani acasă, însă nu s-ar putea regăsi niciodată în țara unde s-a născut. Pentru el, Italia este noua sa casă, iar regretul că lucrurile în România nu s-au schimbat prea mult este vizibil.
A ajuns să realizeze căi ferate în Europa
Cristian nu avea habar ce se întâmplă în acest domeniu, la școală nu a studiat materii care să aibă legătură cu transportul feroviar, însă are 7 ani de experiență acum. Cei din Italia au dat dovadă că nu este nevoie neapărat de o diplomă specializată pentru a lucra, ci doar de dorință de muncă. Tânărul a fost recrutat de o companie privată care se ocupă de căile ferate, fără pic de experiență, însă a fost instruit și învățat pentru a scoate un bun angajat din el.
„Da, a fost incredibil, după ce am terminat liceul nu știam ce să fac. Am ajuns în legătură cu compania unde lucrez, mi-au spus că, dacă nu știu ce să fac, mă pot angaja ei. Dar eu nu aveam habar cum să lucrez la trenuri, însă ei m-au asigurat că mă vor instrui, eu doar să vreau să lucrez pentru ei.
Am fost în Austria la cursuri, în Elveția, am și lucrat după acolo. Este o muncă destul de grea, lucrăm mult noaptea când nu circulă trenurile, înlocuim șinele, ca dimineața să circule fără probleme. Acum lucrez tocmai în Kosovo, vezi foarte multe lucruri frumoase în meseria asta”, povestește Cristian Țapu.
Viața din Italia este incomparabilă
Cu siguranță, lucrul care l-a atras cel mai mult în Italia este stilul de viață, lumea este foarte relaxată. Deși se întoarce în România o dată la câțiva ani, acesta se simte acasă doar în italia, în Orvieto, orășelul unde locuiește.
„Nu poți să compari viața din Italia cu cea din România. Din păcate, noi, românii, suntem mult în spate, ca mentalitate. De multe ori când vin acasă mă chinui foarte mult să mă integrez, lumea ascultă manele peste tot, nici nu știu cum ar trebui să dansez pe așa ceva. Aici, lumea este relaxată, mâncarea este foarte bună, oamenii se bucură de viață. La început desigur că e mai dificil, dar e un loc unde te poți adapta ușor.
Cu siguranță, sunt și lucruri care îmi plac mai mult la România decât la Italia, însă ar trebui să mă gândesc foarte mult la care sunt acelea. Părinții mei sunt în România acum, ei s-au mutat înapoi, dar eu am viața mea, nu pot să mai plec acum. E frustrant că ar putea fi și în România așa, dar nu înțeleg de ce nu se întâmplă asta. Oricum am viața mea aici, nu mă văd vreodată să mă întorc”, a mai adăugat Cristian.
După ce a crescut și studiat în Italia, Cristian a ajuns să realizeze căi ferate prin țările Europei, chiar dacă nu avea niciun fel de studii în domeniu. Acum se gândește doar la viața sa din Italia și se pregătește de următoarea destinație.
Boss, te-ai intoarce dar nu stii ce sa faci , aia e!!! Aia au nevoie de slugi !!
Tati, ai jignit visele tuturor taranusilor tatuati care visau sa o taie in UK la spalat masini. Acu toti vor in Italia sa construiasca noaptea cai ferate. Ptiu, influencerule, ce-or zice repatriatii aia ai tai ?
De ce ,,s-a intors dictonul din
,,Ubi patria , ibi bene”
in
,,Ubi bene , ibi patria”
Intrebati alesii neamului
Ei lăsațil că e tînar , descrierea despre el e cam exagerată, după ce a terminat școala habar nu avea despre nimic , sa angajat frînar la trenuri , acum e acar , schimbător de macazuri , lau dus ăștia la muncă prin austria , elveția și acum kosovă pentru că e tinăr și nui nimic de capul lui , că un familist cu capul pe umeri nu umbla șantierist prin toată europa , dormit în containere și mîncare for junkies, acum lați făcut star și pe ăsta , italia ? Italia e din ce în ce mai adînc în rahat economic ! Mai bine este în Romănia de trăit pentru cei cate au casa proprietate
Adevarat spui ISAL !
De ce nu va duceti voi sa munciti in afara? Macar el lucreaza
Boss , e de preferat ” sclav” pentru 2-3000 euro in Italia decat „boss” in Romania pentru 2-3000 Ron .
E matematica
Vorbești in numele tău ? Ori a celor un milion de sclavi din Italia din care trei sferturi cam mor de foame pe acolo , ar veni in România dar nu au bani nici unde sa stea ? Las ca și italienii fac foamea la greu cu paste fierte și se îmbracă de la piața cu 2 euro, la tine cit e chiria ? Peste 1000 ? Sau vivere come li marokini ? Am câteva zeci di amici la Italia e una sorella ce vivere la Bologna da duecento ani ,așa știu ce spun , ai capito ?
Auzi la el…lumea asculta peste tot manele in romania…mars mai rasule…si fii sclav in italia…ca la scoala pe care o ai esti bn,daca erai mai destept nu auzeai manele pe unde mergeai….marssss la munca sclavoi….la italieniiii
Da tu sclavule nu asculti manele? Numai in romania se asculta peste tot manele?mars sclavoi la italieni,ca daca erai destept nu ajungeai sclav in italia erai cineva in romania. Marsssss la munca…atat ai invatat atat faci sclavie