Economic Local

A crescut numărul locurilor de muncă disponibile în domeniul serviciilor în luna iulie 2021, comparativ cu luna precedentă. Patronii din Iași vor să angajeze vânzătoare, bucătari și femei de serviciu

Publicat: 17 iul. 2021
Sediul AJOFM Iași
Ieșenii care își caută un loc de muncă în această perioadă au la dispoziție un număr de 384 de posturi în domeniul serviciilor. Potrivit AJOFM Iași, patronii vor să angajeze vânzătoare, bucătari și femei de serviciu

Numărul de locuri de muncă disponibile în domeniul serviciilor a crescut în luna iulie 2021, în Iași, comparativ cu luna precedentă. Angajatorii din Iași au nevoie de vânzătoare, bucătari și femei de serviciu. Potrivit AJOFM Iași, în această perioadă sunt disponibile 716 locuri de muncă vacante

Ieșenii care vor să se angajeze în această perioadă au cele mai multe locuri de muncă disponibile în domeniul serviciilor, unde a crescut numărul posturilor oferite de angajatori. Din numărul total de 716 locuri de muncă vacante din Iași, 384 sunt în domeniul serviciilor. Un număr de 60 de posturi sunt oferite de angajatorii care au firme în domeniul comerțului, iar aceștia caută vânzătoare. În ceea ce privește domeniul HoReCa, în hotelurile și restaurantele din Iași sunt disponibile 29 de locuri de muncă vacante, iar patronii vor să angajeze bucătari, barmani sau cameriste.

În domeniul transporturilor sunt 90 de posturi vacante, iar în cel al contrucțiilor, 176 de locuri de muncă sunt disponibile în această perioadă. A crescut și numărul posturilor din industrie, fiind 121 de posturi vacante în prezent, mai multe față de luna precedentă. În ceea ce privește domeniul confecțiilor, patronii din Iași vor să angajeze, în această perioadă, 29 de persoane care să lucreze ca și confecționere, potrivit informațiilor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

Ieșenii pot face cursuri de reconversie profesională pentru a se angaja mai ușor

Sute de persoane au început cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM Iași, începând cu luna martie 2021. Specialiștii din cadrul AJOFM susțin că 60 la sută din cursanții ieșeni care au finalizat cursurile în anii precedenți s-au angajat după finalizarea lor. Astfel, Iașul este unul dintre județele unde un număr mare de persoane au reușit să se angajeze pe poziții bine plătite, după ce au finalizat cursurile de reconversie profesională. Unul dintre acestea este cursul de manichiuristă sau coafeză, în continuare cerut pe piața muncii din Iași. Multe dintre cursantele care îl finalizează s-au angajat atât în saloanele din oraș, cât și în cele din mediul rural. Una dintre ieșencele care s-au angajat imediat după finalizarea lui este Elena Știrbu. Tânăra a muncit 13 ani în Italia, iar de câțiva ani lucrează într-un salon de înfrumusețare din Iași.

Patronii din Iași mai pot depune cererile în măsura „Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)”

Pe de altă parte, angajatorii din Iași care vor să obțină ajutoare financiare pentru programul flexibil de muncă al angajaților mai pot depune cererile la sediul AJOFM Iași. Măsura „Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)”, care înseamnă reducerea timpului de muncă a salariaților, a avut succes în ultimele luni în Iași. Angajatorii au primit un milion de euro, ajutoare financiare de la bugetul de stat, acordate pentru perioada septembrie 2020-mai 2021.

Astfel, dacă anul trecut, în octombrie 2020, au fost depuse numai 49 de cereri, datele arată că în luna iunie 2021 au fost depuse în jur de 160 de solicitari pentru 1.600 de persoane care pot beneficia de aceste indemnizații oferite pentru reducerea timpului de muncă. Angajatorii pot opta pentru diminuarea programului de 8 ore, respectiv până la 20 la sută din acest program. Angajatorul plătește pentru 2 ore de muncă, iar pentru restul, de 6 ore, din bugetul asigurărilor de șomaj, se suportă 75 la sută din salariul aferent celor 6 ore.

Adauga un comentariu